Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρχεται διάταξη για την κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με επιδότηση παγίων δαπανών

Έρχεται διάταξη για την κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με επιδότηση παγίων δαπανών

Αίτημα στην Κομισιόν για αδιάθετους πόρους από το Sure - 34,5 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα

Στην κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε η κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το πρόγραμμα SURE, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε ότι τα Ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,5 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή διάταξη για την κρατική ενίσχυση με επιδότηση σε επιχειρήσεις των οποίων οι πάγιες δαπάνες είναι μη καλυπτόμενες.

Όπως είπε ο υπουργός, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Ταμείο Εγγυοδοσίας

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), ο υπουργός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.  Πιο αναλυτικά, από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν δοθεί, κατά κύριο λόγο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 1,9 δισ. ευρώ. Στο τελευταίο υποπρόγραμμα, ο μέσος όρος της χρηματοδότησης κυμαίνεται περίπου στις 60.000 ευρώ.

Όσον αφορά, δε, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, περισσότερα από 4,6 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Ειδικότερα, ο 2ος κύκλος του προγράμματος, έχει πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό εγκρίσεων γι’ αυτές έχει προσεγγίσει το 82%.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το 75% των εγκεκριμένων δανείων αφορά κλάδους, όπως είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, η μεταποίηση και οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

Συνολικά, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το 2020, εκταμίευσε 10πλάσια δάνεια έναντι της περιόδου 2014-2019 και 4 φορές περισσότερα δάνεια από τη δεκαετία 2010-2019.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν η Πρόεδρος κυρία Φώφη Γεννηματά και 21 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Σταικούρας ανέφερε πως στηρίξαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ εφέτος.

Υπογράμμισε ότι το συνολικό ύψος κεφαλαίων προς επιχειρήσεις, με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ 2014-2020 [δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια], διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2020, από σύνολο 6,9 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, σωρευτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, και τελικά μέχρι σήμερα ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα, η επιτυχία του μέτρου αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024