Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Οι φαρμακοβιομηχανίες βάζουν νέα «τρικλοποδιά» στην ΕΕ - «Ψαλιδίζονται» οι παραδόσεις εμβολίων

Κοροναϊός : Οι φαρμακοβιομηχανίες βάζουν νέα «τρικλοποδιά» στην ΕΕ – «Ψαλιδίζονται» οι παραδόσεις εμβολίων

Περιπλέκεται, εκ νέου, το σκηνικό γύρω από τα εμβόλια του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις κρατών να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους προς τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες η μία μετά την άλλη σπεύδουν να ανακοινώσουν... καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους

Περιπλέκεται, εκ νέου, το σκηνικό γύρω από τα εμβόλια του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις κρατών να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους προς τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες η μία μετά την άλλη σπεύδουν να ανακοινώσουν… καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους.

Αυτό έχει αποτέλεσμα τα εμβολιαστικά προγράμματα να πηγαίνουν «πίσω» και οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για ανοσία της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι να τίθενται εν αμφιβόλω, τη στιγμή μάλιστα που η νέα μετάλλαξη του ιού… ήρθε για να μείνει ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού των χωρών.

Την αρχή έκαναν οι Pfizer / BioNTech, ενημερώνοντας πως μείωσαν έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμουν σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα.

Εκτιμάται ότι η φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο της ανασύνταξης της παραγωγικής της δομής, όπως άλλωστε η ίδια είχε ανακοινώσει προ ημερών.

Η Pfizer περιόρισε την παραγωγή του εμβολίου, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανότητας παρασκευής, από 1,3 δισ. εμβολιαστικές δόσεις σε 2 δισ. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία και στις υποδομές της επιβάλλουν την εξασφάλιση νέων εγκρίσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι νέες συνθήκες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα επηρεάσουν την παράδοση εμβολίων κατά τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά αργότερα θα υπάρξει σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δόσεων.

Με αφορμή τις νέες καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες. Μάλιστα, αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Ιταλία, δε, απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Pfizer, ενώ τον ίδιο δρόμο φέρεται πως ακολουθεί και η Πολωνία αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Μάλιστα, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ καλούν τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή με την Pfizer και άλλους προμηθευτές εμβολίων. «Χρειαζόμαστε την Κομισιόν να μην είναι μόνο συντονιστής αλλά και σκληρός διαπραγματευτής με φαρμακευτικές εταιρείες, μιλώντας εξ ονόματος 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων» δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Μόνο μια ισχυρή στάση θα επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στα ίδια… βήματα η AstraZeneca

Σαν να μην έφτανε αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι οι παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου που παράγει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα καθυστερήσουν αρκετά, καθώς υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου στις 29 Ιανουαρίου και πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- είχαν στηρίξει σημαντικό μέρος της εμβολιαστικής εκστρατείας τους σε αυτό το εμβόλιο, που είναι φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς την Κομισιόν «οι αρχικές ποσότητες εμβολίων θα είναι μικρότερες από αυτό που αναμενόταν, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού. Θα εφοδιάσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην ΕΕ, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας».

Η ΕΕ περιμένει 100 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αλλά άνθρωποι με γνώση του ζητήματος υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει ούτε τη μισή από αυτή την ποσότητα, υπολογίζοντας ότι θα είναι λιγότερα από 40 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, υπάρχει δυσαρέσκεια για την εξέλιξη αυτή. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε δηκτικά ότι «θέλουμε τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024