Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Σε οριακή κατάσταση το σύστημα υγείας – Η χειρότερη στιγμή της ιστορίας του

Βρετανία : Σε οριακή κατάσταση το σύστημα υγείας – Η χειρότερη στιγμή της ιστορίας του

Κάθε τριάντα δευτερόλεπτα ένας ακόμη ασθενής κοροναϊού εισάγεται στα βρετανικά νοσοκομεία

Στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί στη διάρκεια της 72χρονης ιστορίας του βρίσκεται, το NHS, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, εξαιτίας του βάρους του δεύτερου κύματος κοροναϊού, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής του, Σερ Σάιμον Στίβενς, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα άτομα άνω των 70 ετών και εκείνα με τις σοβαρότερες συννοσηρότητες, που ξεπερνούν σε αριθμό τα 5,5 εκατ. σε όλη τη χώρα, κλήθηκαν να εμβολιαστούν σήμερα, στις περιοχές εκείνες που έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εμβολιασμού σε τροφίμους οίκων ευγηρίας και άτομα άνω των 80 ετών.

Ο Στίβενς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το NHS πραγματοποιεί 140 εμβόλια κάθε λεπτό, εντείνοντας τις προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού. Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε για τις πιέσεις που δέχεται η υπηρεσία.

Όπως ανέφερε ο Στίβενς: «Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και δεν πρόκειται να χρυσώσω το χάπι. Τα νοσοκομεία δέχονται ακραίες πιέσεις και το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό τους».

«Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχουμε δει τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αγγλίας να αυξάνονται κατά 15.000. Αυτό ισούται με 30 νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς κοροναϊού, αλλά και ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα στα νοσοκομεία της Αγγλίας εισάγεται και άλλος ένας ασθενής κοροναϊού».

Όταν ερωτήθηκε από τον Άντριου Μαρ του BBC αν το NHS έχει κινδυνέψει ποτέ σε τέτοιο βαθμό, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση στα 72 χρόνια της ιστορίας μας. Έχει γίνει κλισέ να μιλάμε για τη χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι ισχύει».

Ωστόσο, ο Στίβενς υπογράμμισε και τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το πρόγραμμα εμβολιασμών. Επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 3,8 εκατ. Βρετανοί.

«Είναι μια τεράστια ομαδική προσπάθεια. Ενώνει το NHS με πλήθος εθελοντών, δεν εμβολιάζουμε μόνο σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε αίθουσες δημαρχείων και σε αθλητικούς συνδέσμους και καθεδρικούς και εμπορικά κέντρα, επομένως όλοι ενώνονται για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά και νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ δυνατή αρχή», υποστήριξε.

Δέκα κέντρα μαζικού εμβολιασμού άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους.

Σχολιάζοντας την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού σε νέες ηλικιακές ομάδες, ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε:

«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να εξασφαλίσουμε ότι τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, οι επαγγελματίες υγείας και οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας, όπως επίσης και εκείνοι που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι για λόγους υγείας, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, και οι ήρωες του NHS κάνουν άλματα για να τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός εξωτερικών, Ντομινίκ Ραάμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση ελπίζει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Guardian

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024