Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις - Πώς αντιδρά η ΕΕ

Κοροναϊός : Εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις – Πώς αντιδρά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες μέλη να κάνουν περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού ώστε να εντοπίζουν γρήγορα νέα στελέχη, δήλωσε σήμερα στο Reuters η Επίτροπος Υγείας, μετά την εξάπλωση του πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες μέλη να κάνουν περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού ώστε να εντοπίζουν γρήγορα νέα στελέχη, δήλωσε σήμερα στο Reuters η Επίτροπος Υγείας, μετά την εξάπλωση του πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους.

Επιστήμονες θεωρούν πως νέα στελέχη του κοροναϊού προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 παγκοσμίως, που πλησιάζουν τώρα τα 95 εκατομμύρια, καθώς τα κράτη αποδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια και να λάβουν αυστηρότερα μέτρα λοκντάουν.

«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να ταυτοποιήσουμε στελέχη, και να μοιραστούμε μεταξύ μας πληροφορίες. Είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Λίγα έγιναν ως τώρα

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είτε έχουν κάνει λίγα πράγματα για την αλληλουχία του γονιδιώματος είτε καθόλου, κάτι που σημαίνει πως αν αναπτυχθούν πιο επικίνδυνα στελέχη στον πληθυσμό τους δεν είναι πιθανό ότι θα τα ταυτοποιήσουν.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά τα κράτη μέλη, με εμπειρογνωμοσύνη, με υποδομές και με χρηματοδότηση ώστε να αυξηθεί η ικανότητα στην ΕΕ», πρόσθεσε η Κυριακίδου.

Οι προτάσεις θα είναι μέρος ενός νέου εγγράφου για την πολιτική σχετικά με την COVID-19 το οποίο θα δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μέχρι τώρα όλα τα κυριότερα νέα στελέχη έχουν εντοπιστεί εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι αναπτύχθηκαν κατ΄ανάγκην στις χώρες όπου ταυτοποιήθηκαν πρώτα.

1,5 εκατ. μολύνσεις

Περίπου 1,5 εκατ. νέες μολύνσεις εντοπίζονται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναλύουν την αλληλουχία σε λιγότερα από 150 θετικά δείγματα την εβδομάδα, με 10 χώρες να αναφέρουν ακόμη και λιγότερες από 20 αλληλουχίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Αν και το ECDC λέει πως αυτοί οι αριθμοί είναι υποεκτιμημένοι, επειδή οι χώρες δεν μοιράζονται όλα τα δεδομένα με εταίρους στην ΕΕ, υπολείπονται μακρά των 10.000 που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα η Βρετανία.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Δανία η οποία επεξεργάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1.200 δείγματα την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα συνήθως τρεις εβδομάδες μετά τη διενέργεια ενός τεστ, ανέφερε το ECDC.

Οι περισσότερες άλλες χώρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 4-5 εβδομάδες με λίγες από αυτές να καθυστερούν έως και δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με το ECDC.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024