Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Εμβόλιο : Το Ισραήλ κοινοποιεί στην Pfizer δεδομένα για την πορεία της πανδημίας

Κοροναϊός – Εμβόλιο : Το Ισραήλ κοινοποιεί στην Pfizer δεδομένα για την πορεία της πανδημίας

Με στόχο τη βελτιστοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού σε άλλες χώρες

Το Ισραήλ παρέχει στην φαρμακευτική εταιρεία Pfizer επικαιροποιήσεις δεδομένων σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα, με στόχο τη βελτιστοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε άλλες χώρες και την επίτευξη «ανοσίας της αγέλης», ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν να λαμβάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η Pfizer μαζί με την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech στις 19 Δεκεμβρίου, σε μια από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο μέρος μιας συμφωνίας συνεργασίας, 20 σελίδων, που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Pfizer, που στόχος αυτής είναι, όπως αναφέρεται, «να προσδιοριστεί κατά πόσον η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται μετά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στο Ισραήλ».

Λεπτομέρειες όπως η τιμή και η ποσότητα των δόσεων εμβολίων που προμηθεύτηκε η χώρα από την εταιρεία δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά η συμφωνία τονίζει ότι το Ισραήλ βασίζεται στην Pfizer για να παραδώσει επαρκές αριθμό δόσεων με αρκετά γρήγορο ρυθμό για να επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης», που σημαίνει ότι ένα επαρκές μέρος του πληθυσμού θα αποκτήσει ανοσία στον ιό.

«Καθώς αυτό το σχέδιο διεξάγεται στο Ισραήλ, οι γνώσεις που θα αποκτηθούν θα είναι εφαρμοστέες σε όλο τον κόσμο και αναμένουμε ότι θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να μεγιστοποιήσουν την επίδραση των εκστρατειών τους για τον εμβολιασμού στη δημόσια υγεία», ανέφερε η BioNTech σήμερα σε ανακοίνωσή της.

Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των πιθανών ποσοστών ανοσοποίησης που απαιτούνται για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, διευκρίνισε.

Ο στόχος, είπε η γερμανική εταιρεία, είναι «η παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας με την πάροδο του χρόνου και σε διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού».

«Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε εάν μια πιθανή μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην άμεση προστασία από το εμβόλιο ή και στην άμεση και έμμεση προστασία (της αγέλης)», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η Pfizer προσέφερε κάτι ως αντάλλαγμα για τα δεδομένα αυτά που προσκομίζει το Ισραήλ, μια εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας στο Ισραήλ είπε: «Η Pfizer δεν προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η συμφωνία είναι δημόσια, ώστε να μπορείτε να τη διαβάσετε. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε».

Επιδημιολογικά δεδομένα

Σε αυτή την εβδομαδιαία ενημέρωση το Ισραήλ θα παρέχει στην Pfizer επιδημιολογικά δεδομένα, όπως: αριθμούς επιβεβαιωμένων μολύνσεων της Covid-19, νοσηλειών, ασθενών σε τεχνητή αναπνευστική υποστήριξη, θανάτων, και δημογραφικές αναλύσεις.

Τέτοια δεδομένα είναι διαθέσιμα στο κοινό και δεν αναφέρονται ονόματα ασθενών, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ είναι, μακράν, η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ στην εκστρατεία εμβολιασμού, συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Περίπου το 1/4 των Ισραηλινών έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech και 3,5% του πληθυσμού και τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται στο τρίτο lockdown με τα ποσοστά μόλυνσης να παραμένουν υψηλά. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα και 4.005 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Εκτός Ευρώπης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα»

Ο Ζεράρ Πικέ προβλέπει τεράστια οικονομικά προβλήματα για τις ισπανικές ομάδες και προτείνει αλλαγές στο καλεντάρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023