Χθες, Πέμπτη 14/1, πραγματοποιήθηκε  μαζική συγκέντρωση σπουδαστών δραματικών σχολών και σχολών χορού έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συμμετείχαν με πανό ο Σύλλογος Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο Σύλλογος Σπουδαστών Κρατικού Θεάτρου, οι σπουδαστές Αθηναϊκής Σκηνής, σπουδαστές/τριες από την σχολή χορού Ακτίνα και μαζί τους τα καλλιτεχνικά σωματεία Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χωρού (ΣΕΧΩΧΟ), καθώς και η αντικαπιταλιστικη κινηση «Ανατρεπτικη Συσπείρωση Ηθοποιών».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σπουδάστριες και σπουδαστές και από πολλές ακόμα ιδιωτικές σχολές. Διεκδικούν το άνοιγμα των σχολών τους και την πραγματοποίηση των μαθημάτων τους συλλογικά και δια ζώσης, με όλα τα μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ, καθώς ,λόγω της φύσης του αντικειμένου τους, είναι αδύνατο να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.
Κυριάρχησαν πανό και συνθήματα όπως “ν’ ανοίξουν οι σχολές με μέτρα προστασίας, η Τέχνη αντιδρά εν μέσω πανδημίας”, “τέρμα πια ο εμπαιγμός, δεν γίνεται από την κάμερα αυτοσχεδιασμός”, “μπαλέτο στο zoom, τι άλλο θα μας πουν”, “οι κάμερες ταιριάζουν μόνο στο σινεμά, δεν γίνονται μαθήματα διαδικτυακά”.

Η Επιστολή των Κρατικών και των Ιδιωτικών Σχολών Θέατρου και Χορού

Λίγες ημέρες νωρίτερα, νέοι καλλιτέχνες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είχαν στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού, εκθέτοντας τα προβλήματά τους και συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναλειτουργία της εκάστοτε σχολής.

«Αναρωτιόμαστε αν το κράτος, καθώς επίσης και το σύνολο της κοινωνίας, θεωρεί επαρκή την εκπαίδευση και την επαγγελματική μας κατάρτιση μέσω τηλεκπαίδευσης», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. «Από τη στιγμή που το υπουργείο, δίχως να αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι μας, επιτρέπει μετριοπαθώς την συνέχιση των σπουδών μας με την μορφή της τηλεκπαίδευσης, προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα: Τι είδους καλλιτέχνες γεννά αυτή η διαδικασία; Εμείς αρνούμαστε να γίνουμε οι καλλιτέχνες του Zoom.

Και τούτο, διότι μας είναι πασιφανής η συγκεκριμένη συνθήκη ως προθάλαμος μιας νέας υποτιμημένης καλλιτεχνικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Δηλωτικό κομμάτι αυτής της νέας πραγματικότητας είναι το κλείσιμο των θεάτρων και οι εργασιακές συνθήκες του κλάδου. Η κρατική διαχείριση έχει δείξει ένα από τα πιο σκληρά και αδιάφορα πρόσωπά της στον τομέα του πολιτισμού. Εμείς αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση των σπουδών μας, η οποία επισφραγίζει μεταγενέστερα την συνολική υποβάθμιση της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής μας υπόστασης».

Μέσα από τις επιστολές τους, αξιώνουν από το υπουργείο Πολιτισμού την άμεση επαναλειτουργία των σχολών τους και  την εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων (μάσκες, παροχή COVID-19 Test –όπως χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες πρόβες και γυρίσματα– καθώς και, έπειτα από συνεννόηση με τις διευθύνσεις των σχολών, ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα και συντονισμό των μαθημάτων, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού στη σχολή, π.χ. κυλιόμενο ωράριο) για την εύρυθμη διεξαγωγή μαθημάτων στις σχολές τους.

Επιπροσθέτως, ζητούν την πλήρη αναπλήρωση όλων των ωρών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών μαθημάτων που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, όπως προβλέπουν τα ΦΕΚ των σχολών για τα πρακτικά μαθήματα, αλλά η δημιουργία σαφούς σχεδιασμού διεξαγωγής διπλωματικών εξετάσεων των τελειόφοιτων των δραματικών σχολών, των παραστάσεων των σπουδαστών χορού, καθώς και των προαγωγικών εξετάσεων των υπολοίπων ετών σε όλες τις σχολές.

Μες στα αιτήματά τους και η οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών και την συμπερίληψη τους στο μέτρο της μείωσης ενοικίων και στο μέτρο επιδόματος ενοικίου, όπως προβλέπεται ήδη για τους φοιτητές ΑΕΙ.

Λίγες μέρες αργότερα, και οι ιδιωτικές/ημικρατικές δραματικές σχολές, αλλά και οι ιδιωτικές σχολές χορού συνδιαμόρφωσαν μετά από σκέψη και συζήτηση το δικό τους ψήφισμα, που απηύθυναν στους αρμόδιους φορείς.

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κα Λίνα Μενδώνη

-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κος Νικόλαος Γιατρομανωλάκης

-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κος Μάριος Κωστάκης

-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, κα Αγγελική Σγούρα

-ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ, κος Βασίλειος Μαρτσάκης

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε την υποτίμηση των σπουδών μας, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και, κατά συνέπεια, της άρσης των δια ζώσης μαθημάτων μας. Γι’ αυτό σπουδάστριες/τες Ιδιωτικών Καλλιτεχνικών Σχολών αποφασίσαμε να δράσουμε συλλογικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα των σπουδών μας. Υποστηρίζουμε, μάλιστα, την πρωτοβουλία των σπουδαστριών/των Κρατικών Σχολών Τέχνης και την κίνηση των σχολαρχών των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έπειτα από συνέλευση των σπουδαστριών/των είκοσι μια (21) Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης και Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, στις 13/01/2021, διαμορφώθηκαν και υπερψηφίστηκαν θέσεις, με τις οποίες ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα παρακάτω:

Την άμεση επαναλειτουργία των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα κρίνουμε απαραίτητο:

1. Να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των σχολών και των δήμων στους οποίους υπάγονται :
α. για επιχορηγούμενα COVID τεστ και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο από το Υπουργείο Υγείας.
β. να παραχωρηθούν οι χώροι που θα θεωρηθούν κατάλληλοι από το Υπουργείο (Προτείνονται: υπαίθρια ή κλειστά θέατρα, προαύλιοι χώροι κ.α.), για τη διενέργεια μαθημάτων και προβών.

2. Με γνώμονα την αποφυγή συνωστισμού, όλες οι σχολές να έχουν τη νόμιμη δυνατότητα παραχώρησης ειδικής άδειας μετακίνησης σε σπουδάστριες/τές και καθηγητές, για τις πρόβες που κρίνουν αναγκαίες, εντός και εκτός των ωρών της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

3. Να παρθεί άμεσα σαφής θέση για την ανάγκη παράτασης του σπουδαστικού έτους, με ανώτατο όριο την 31/08/2021.

4. Να οριστεί ο τρόπος διεξαγωγής των διπλωματικών, προαγωγικών και κατατακτήριων εξετάσεων ως προς τους υγειονομικούς περιορισμούς.

Θεωρούμε, μάλιστα, αναγκαίο να εξαιρεθούν οι συμμετέχουσες/οντες των τελικών εξετάσεων από τους σωματικούς περιορισμούς, που έχουν ανακοινωθεί, εφόσον έχουν υποβληθεί σε επιχορηγούμενο Covid19 test και έχουν βγει αρνητικές/οί, με προτεραιότητα τις/τους τελειόφοιτες/τους.

5. Επιθυμούμε, λόγω των συνθηκών διδασκαλίας, να μην διεξαχθούν εξετάσεις στα πρακτικά μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου.

6. Να γίνει πλήρης αναπλήρωση των ωρών που δε διδάχτηκαν καθόλου. Επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα συμπλήρωσης διδακτικών ωρών, για όσα μαθήματα έχουν διδαχθεί διαδικτυακά, κατόπιν συνεννοήσεως των σπουδαστριών/των με την διοίκηση της σχολής τους.

7. Ως αναγνωρισμένες/οι από το κράτος σπουδάστριες/τες ζητούμε:
α. την ίση συμμετοχή μας στα μέτρα στήριξης (στεγαστικό επίδομα), που έχουν ήδη παρθεί για τα ΑΕΙ και
β. οι σχολές μας να λάβουν επιχορηγήσεις, για την ασφαλή υγειονομική λειτουργία τους.

Με εκτίμηση

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ/ΣΤΕΣ ΤΩΝ:

Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ακτίνα

Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης Παν. Μουστάκη-Βεάκη

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας – Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ανώτερη Δραματική Σχολή Ίασμος Αθήνας – Βασίλης Διαμαντόπουλος, 2ο και 3ο έτος

Ανώτερη Δραματική Σχολή Ίασμος Θεσσαλονίκης – Βασίλης Διαμαντόπουλος

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, 1ο και 3ο έτος

Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή Χορού Νίκης Κονταξάκη-Νικολέττας Μπακάλη

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νότος

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Πειραϊκού Συνδέσμου

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Άννα Πέτροβα-Μάρω Μαρμαρινού

Ανώτερη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Τεχνών Εκατό»

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Διομήδης Φωτιάδης

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Μάρι Χατζημιχάλη

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Χορός»

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ωδείου Αθηνών

Οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές της γνωστής δραματικής σχολής Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» συνυπέγραψαν με ένα ξεχωριστό ψήφισμα το συλλογικό και, επιπροσθέτως, έφτιαξαν ένα βίντεο προς επίρρωση των αιτημάτων τους. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί απλώς αποτυπώνει την πραγματικότητά τους. Δείτε το εδώ.

Όπως έγραψαν τα παιδιά «η εκπαίδευση είναι διαδικασία ζωντανή που υπερβαίνει κατά πολύ την στείρα μεταφορά γνώσης. Εκπαίδευση δεν είναι η παράδοση της διδακτέας ύλης, αλλά η συνεργασία, η συντονισμένη προσπάθεια, η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερης σκέψης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Ακόμα περισσότερο, οι παραστατικές τέχνες, εγγενώς ομαδικές, για να υπάρξουν χρειάζονται σώματα μαζί, σώματα παρόντα, σώματα που συν-κινούνται, όχι σώματα καθηλωμένα μπροστά σε οθόνες. Δεν χωράνε σε δισδιάστατες οθόνες οι τρισδιάστατοι κόσμοι που πλάθουμε μαθαίνοντας.»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr