Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ μετά τη συνάντηση με Λουτ : Τη λύση δύο κρατών συζητούν τώρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον

Τατάρ μετά τη συνάντηση με Λουτ : Τη λύση δύο κρατών συζητούν τώρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ από την οποία δήλωσε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η θέση και τα επιχειρήματά του βρήκαν ανταπόκριση.

Εάν υπάρξουν επίσημες συνομιλίες, ξεκαθαρίσαμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σε διαβούλευση με την Τουρκία μπορεί να διαπραγματευτεί για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Ικανοποιημένος

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ από την οποία δήλωσε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η θέση και τα επιχειρήματά του βρήκαν ανταπόκριση.

Ο κ. Τατάρ μίλησε για άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη, τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, τονίζοντας ότι σε αυτή δεν θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Επανέλαβε, όπως είπε, στην κα Λουτ ότι οι συνομιλίες για την ομοσπονδία που συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια δεν έφεραν αποτέλεσμα και πλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τη δική του εκλογή και σε διαβούλευση με την Τουρκία, βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση μιας συμφωνίας στη βάση δύο κρατών που θα συνεργαστούν και θα ζουν δίπλα δίπλα με κυριαρχική ισότητα.

Η κα Λουτ, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες χώρες και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αφού ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ή όχι «ένα έδαφος, θα μπορεί να γίνει μια συνάντηση 5 + 1 στη Νέα Υόρκη τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε μια ημερομηνία που θα βολεύει όλους».

«Αποδεκτός ο ισχυρισμός μας»

Και οι άλλες πλευρές θα συζητήσουν με την κα Λουτ, πρόσθεσε, εάν μπορεί να γίνει τέτοια 5μερη συνάντηση και εάν με τις θέσεις τους υπάρχει το έδαφος με τις θέσεις που θέτουν οι πλευρές.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση. Επειδή, στην τελική, αισθάνομαι ότι άρχισε να γίνεται αποδεκτός ο ισχυρισμός που εμείς θέτουμε, τα επιχειρήματά μας. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Στην τελική, εμείς ξεκάθαρα θέσαμε τις θέσεις μας» σημείωσε ο κ. Τατάρ.

Η θέση του για «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας 5 + 1 συνάντησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν μετά την πενταμερή, με τις απόψεις που έχει εκφράσει, υπάρχει έδαφος για συζήτηση, τότε θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Αυτό απαιτούν πλέον οι πραγματικότητες στην Κύπρο, σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε.

«Η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά ανατολική Μεσόγειος. Αλλαξαν πολλά πράγματα στην περιοχή, υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα διαφόρων περιοχών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, η Τουρκία είναι αποφασιστική σε αυτό» τόνισε.

Σε διαβούλευση με την Τουρκία

Ο ίδιος και η ομάδα του, συνέχισε, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Τουρκία, ο τούρκος ΥΠΕΞ γνωρίζει το θέμα εδώ και χρόνια και με εντολές του τούρκου προέδρου η διαδικασία προχωρεί.

O κ. Τατάρ είπε επίσης ότι αναφορά σε δύο κράτη γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες και στον τουρκοκυπριακό Τύπο, υποστηρίζοντας ότι τη δική του προσέγγιση για συνεργασία δύο κρατών τη συζητούν τώρα και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

«Οι παράμετροι των ΗΕ είναι στην αρμοδιότητα του ΓΓ, διαμορφώνουν την πολιτική τους λαμβάνοντας υπόψη αυτές, θα προσπαθήσουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση η διαδικασία. Εμείς λέμε ότι 50 χρόνια μετά, αυτές τις παραμέτρους πρέπει να τις ξαναδούμε» υποστήριξε.

Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τη συνάντηση με την κα Λουτ και όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε αναφορά δημοσιογράφου για την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ και τα ΜΟΕ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι και στην κα Λουτ ανέφερε πως «τα ΜΟΕ είναι εκτός συζήτησης στην συνάντηση 5 + 1. Είναι λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραπλανούν από το κύριο ζήτημα. Εμείς δεν θέλουμε να έρθει στην ατζέντα της συνάντησης θέμα ΜΟΕ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αλλού».

«Το ίδιο στάτους»

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο ελληνοκυπριακός «λαός» δεν είναι ανώτερος από τον τουρκοκυπριακό «λαό», κατά την έκφρασή του, και πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο λαοί, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Και οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους σε αυτή τη χώρα».

Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην περιοχή δίνουν δύναμη και στους Τουρκοκύπριους , συνέχισε, λέγοντας υπό αυτή την έννοια έγινε και το βήμα στο Βαρώσι.

Το κύριο, είπε, είναι εάν μετά την άτυπη συνάντηση αρχίσουν επίσημες συνομιλίες στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και οι Ελληνοκύπριοι αλλά και η διεθνής κοινότητα αποδεχτεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει το ίδιο στάτους με τους Ελληνοκύπριους. Δεν θα αποδεχτούμε με τα ΜΟΕ να εκτραπεί το θέμα αλλού».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τατάρ είπε ότι πρέπει πλέον να προκύψει συμφωνία που να βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο.

«Συζητήθηκε κι αυτό: αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, είναι πραγματικά μια πραγματικά σημαντική στροφή, εάν τη διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να είναι προς όφελος όλων» ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας ότι εργάζονται σε αρμονία 100% με την Τουρκία κι άρχισαν να βλέπουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και γι’ αυτό «είμαι πολύ ευτυχισμένος».

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Sports in

Σέλτικς- Πέισερς 133-128: Η Βοστώνη άνοιξε το σκορ στην… παράταση

Οι Σέλτικς επικράτησαν των Πέισερς με 133-128 στην παράταση και ενώ για να πάνε εκεί έβαλε το χέρι του ο Τζέιλεν Μπράουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024