Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Απάντηση-πρόκληση Τατάρ στον Γκουτέρες : Φταίνε για όλα οι Ελληνοκύπριοι - Θέλουμε λύση δύο κρατών

Απάντηση-πρόκληση Τατάρ στον Γκουτέρες : Φταίνε για όλα οι Ελληνοκύπριοι – Θέλουμε λύση δύο κρατών

Προκαλεί ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με την απαντητική επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, και ζητώντας λύση δύο ισότιμων κρατών στο νησί καθώς και τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Ατυπη πενταμερή συνάντηση του ΟΗΕ για να καθοριστεί εάν υπάρχει νέο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών για βιώσιμη συμφωνία, υποστηρίζει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην απαντητική επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη εξεύρεση λύσης.

Υπό το φως των νέων συνθηκών

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι υπό το φως των νέων συνθηκών στην περιοχή και την Κύπρο, για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στοχεύει στη δημιουργία σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, όπως εξήγησε και στην Τζέιν Χολ Λουτ κατά τη συνάντησή τους.

Στην επιστολή του, μαζί με τις ευχές για τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης διαρκεί δεκάδες χρόνια και όλες οι προσπάθειες των ΓΓ των ΗΕ, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες τους, παρεμποδίστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο Κραν Μοντάνα, αναφέρει, παρά την ευελιξία και την καλή πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα εμπόδισαν την εξεύρεση λύσης, για την οποία δεν είχαν πρόθεση και προσπάθησαν να συνεχιστεί το στάτους κβο.

Στις 28 Μαΐου 2004, στην έκθεσή του προς το ΣΑ, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε επισημάνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους και, σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε απορρίψει μόνο το σχέδιο των ΗΕ αλλά και την ίδια τη λύση.

Με τη δύναμη των όπλων

Επαναλαμβάνει το επιχείρημά του ότι το 1963 με τη δύναμη των όπλων οι Ελληνοκύπριοι κατέλαβαν την Κυπριακή Δημοκρατία που είχε ιδρυθεί από δύο ίσους λαούς – κατά την έκφρασή του – και χρησιμοποιούν ως πλεονέκτημα την αναγνωρισμένη κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον δρόμο τους ως Κυπριακή Δημοκρατία, και προτίμησαν να συνεχίσουν με το καθεστώς που θεωρείται ως «μη βιώσιμο».

Με το πρόσχημα της διαπραγμάτευσης της ομοσπονδιακής λύσης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι κάλυψη για τη συνέχιση του στάτους κβο και η ελληνοκυπριακή πλευρά το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα, υποστηρίζει ο κ. Τατάρ, σημειώνοντας ότι «οι κρυφές πεποιθήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Για τον τουρκοκύπριο ηγέτη δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

«Μια διαδικασία, που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα» σημειώνει.

Η επιλογή για το φυσικό αέριο

Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση που θα καθορισθεί, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός οράματος που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει.

Υποστηρίζει ότι η πιο κατάλληλη επιλογή για το φυσικό αέριο είναι το εμπόριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να βοηθήσει ώστε να πεισθεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί και να προσεγγίσει με «ανοικτές ιδέες μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη».

Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, οι προσπάθειες λύσης βρίσκονται σε σημείο καμπής και για να επιτευχθεί τελική λύση στο πρόβλημα, ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων είναι να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Sports in

A piece of Art…eta

Βλέποντας κάποιος το γκολ που σημείωσε ο Όντεγκαρντ στο 13’ δεν μπορεί να αναφωνήσει ότι πρόκειται για έργο τέχνης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023