Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή : Επαφές Αιγύπτου - Τουρκίας για τη Λιβύη προκαλούν εκνευρισμό στα ΗΑΕ

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή : Επαφές Αιγύπτου – Τουρκίας για τη Λιβύη προκαλούν εκνευρισμό στα ΗΑΕ

Η αποκάλυψη των επαφών ανάμεσα σε αξιωματούχους της Αιγύπτου και της Τουρκίας, έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά τις τελευταίες εξελιξεις στη Μέση Ανατολή.

Αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν πτυχές των νέων εξελίξεων στη Λιβύη με επαφές αξιωματούχων Αιγύπτου και Τουρκίας, προκαλώντας τον εκνευρισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συχνές επαφές

«Στην τελευταία περίοδο που ακολούθησε την επίσκεψη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, πραγματοποιήθηκαν συχνές επαφές μεταξύ αξιωματούχων τόσο στην Αγκυρα όσο και στο Κάιρο σε επίπεδα ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών» μεταδίδει η αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al Araby.

Κατά τις επαφές, οι οποίες περιλάμβαναν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας των δύο χωρών, διαπιστώθηκαν, ίσως για πρώτη φορά, σημεία συντονισμού και αρχική συναίνεση για ορισμένα από τα θέματα της περιοχής, κυρίως στο ζήτημα της Λιβύης.

Οι πηγές σημείωσαν ότι η αιγυπτο-τουρκική επικοινωνία και ο συντονισμός εξόργισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αποτέλεσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων τόσο στο Αμπού Ντάμπι όσο και στο Κάιρο σχετικά με τη φύση και τους λόγους.

Δυσαρεστημένη η Αίγυπτος

Οι πηγές ανέφεραν ότι «τόσο η Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ έχουν αρχίσει να “πλειοδοτούν” ως προς τις σχέσεις τους με την Τουρκία, υπό το βάρος των εξελίξεων και των αλλαγών που προκύπτουν στις προσεγγίσεις τους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε σημείο διαφωνιών, ιδίως σε θέματα που αφορούν στην περιοχή, κύριο από τα οποία είναι το ζήτημα της Λιβύης».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «η Αίγυπτος είναι δυσαρεστημένη λόγω της συμφιλίωσης στον Κόλπο, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αιγυπτιακές απαιτήσεις και παρατηρήσεις».

Σημειώνει ότι η Αίγυπτος απομακρύνεται από τη λογική της πλήρους παράδοσης στις πιέσεις των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, υπό το πρίσμα της διακοπής της υποστήριξης των δύο χωρών στο Κάιρο σε όλα τα επίπεδα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι αιγυπτιακές ανησυχίες ήταν εμφανείς στις δηλώσεις εξέχοντος αιγύπτιου αξιωματούχου, την παραμονή της συμφιλίωσης, ότι οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου θα συμφιλιωθούν, «και η Αίγυπτος θα βγει από αυτόν τον γύρο φορτωμένη με τις συνέπειες των ετών αποξένωσης».

Σε κλίμα θυμού

Είναι πιθανό ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, πριν λίγες μέρες, οι οποίες περιείχαν διαφορετικό τόνο απέναντι στην Τουρκία, αμβλύνοντας τη διαμάχη με την Αγκυρα και υπενθυμίζοντας ότι το Αμπού Ντάμπι είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της στη Μέση Ανατολή, έγιναν σε κλίμα θυμού των ηγετών των ΗΑΕ προς το αιγυπτιακό καθεστώς.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα του και η Αίγυπτος επιδιώκουν να καταρτίσουν χάρτη πορείας σχετικά με τις διμερείς τους σχέσεις.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε εξηγήσει ότι η επικοινωνία με την Αίγυπτο σε επίπεδο πληροφοριών εξακολουθεί να υφίσταται στις σχέσεις τους και ο διάλογος διεξάγεται σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε πως «η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιείται, επίσης, μέσω των εκπροσώπων τους στην Αγκυρα και το Κάιρο».

Πηγή: Al Araby, echedoros-a.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024