Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρπης : Τι είναι, ποιοι οι τύποι του και πώς μεταδίδεται

Έρπης : Τι είναι, ποιοι οι τύποι του και πώς μεταδίδεται

Δεν εκδηλώνονται πάντοτε συμπτώματα ακόμη και όταν ο ιός είναι ενεργός και έτσι ο έρπης τύπου 2 μπορεί ακόμη να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV2) εξαπλώνεται μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν οι αλλοιώσεις του έρπητα στο δέρμα δεν είναι ορατές.

Παρόλο που ο HSV2 σπάνια μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ, η μετάδοση είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Απλός έρπης: Ποιοι τύποι υπάρχουν

Υπάρχουν δύο γνωστές μορφές του ιού του απλού έρπητα: ο έρπης τύπου 1 (HSV1) και ο έρπης τύπου 2 (HSV2).

Ο στοματικός έρπης προκαλείται από τον HSV1. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, από την άλλη πλευρά, συνήθως προκαλείται από τον HSV2. Η Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας υπολογίζει ότι 1 στους 6 ανθρώπους ηλικίας 14-49 ετών στις Η.Π.Α. έχει μολυνθεί με HSV2.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι έχουν την λοίμωξη, επειδή δεν έχουν συμπτώματα, ή επειδή τα συμπτώματά τους είναι ήπια ή επειδή έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με άλλη πάθηση.

Τόσο ο HSV1 όσο και ο HSV2 μπορούν να εμφανιστούν είτε στο στόμα είτε στα γεννητικά όργανα, αλλά αν έχετε την μία μορφή του ιού του απλού έρπητα δεν σημαίνει ότι θα πάθετε και την άλλη.

Οι HSV1 και HSV2 είναι γενετικά παρόμοιοι, οπότε το σώμα ενός μολυσμένου ατόμου θα παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού και ενδεχομένως θα μειώσει τον κίνδυνο προσβολής της άλλης μορφής. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να έχει κάποιος και τους δύο τύπους HSV.

Έρπης τύπου 2: Μετάδοση

Η επαφή με το δέρμα είναι απαραίτητη για τη μετάδοση του HSV2. Δεν μπορεί να μεταδοθεί από το σπέρμα, ή από την επαφή με το κάθισμα της τουαλέτας και άλλων αντικειμένων, ή από τη χρήση υδρομασάζ.

Ο έρπης τύπου2 περνά από το ένα άτομο στο άλλο όταν οι μολυσμένες περιοχές έρχονται σε επαφή με τους βλεννογόνους ή με ανοικτές περιοχές στο δέρμα των μη μολυσμένων ατόμων. Μια βλεννογόνος μεμβράνη είναι μια υγρή επένδυση που βρίσκεται σε ορισμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του πρωκτού και του στόματος.

Μόλις μολυνθεί το άτομο με HSV2, τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 εβδομάδων μετά την έκθεση. Αυτό είναι γνωστό ως το κύριο ξέσπασμα, μπορεί να είναι πιο σοβαρό και να διαρκέσει περισσότερο από τις μελλοντικές εξάρσεις.

Όταν ο ιός είναι ενεργός, θα εξαπλωθεί στο μολυσμένο δέρμα ή τη βλεννογόνο μεμβράνη και θα αναδιπλασιαστεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπυράκι και άλλες αλλοιώσεις στην μολυσμένη περιοχή και ο ιός μπορεί από εκεί να μεταφερθεί εύκολα σε άλλο άτομο.

Ο έρπης τελικά μετακινείται μέσω των νεύρων από το δέρμα κοντά στην βάση της σπονδυλικής στήλης, σε μια θέση γνωστή ως ιερό οστό. Εκεί παραμένει σε αδράνεια για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου ενεργοποιηθεί σε κάποια άλλη στιγμή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εκδηλώνονται πάντοτε συμπτώματα ακόμη και όταν ο ιός είναι ενεργός και έτσι ο έρπης τύπου 2 μπορεί ακόμη να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Έρπης τύπου 2 και μετάδοση από το στοματικό σεξ

Ο HSV2 μεταδίδεται συνήθως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της κολπικής ή πρωκτικής επαφής. Είναι λιγότερο συνηθισμένο να μεταδίδεται ο HSV2 μέσω του στοματικού σεξ.

Ωστόσο, καθώς το στόμα είναι επενδεδυμένο με βλεννογόνους μεμβράνες, εξακολουθεί να είναι εφικτή η μετάδοση του ιού HSV2 μέσω του στοματικού σεξ. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με HSV2 στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ο ιός έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους στο στόμα άλλου ατόμου, μπορεί να εισέλθει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει στοματικό έρπη.

Ομοίως, ένα άτομο που είναι μολυσμένο με HSV2 στην στοματική περιοχή μπορεί δυνητικά να προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων σε άλλους μέσω του στοματικού σεξ.

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους να μολυνθούν με τον ιό HSV2 μέσω του στοματικού σεξ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από HIV ή AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων, ή άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Έρπης τύπου 1 και μετάδοση από το στόμα

Ο ιός HSV1 μεταδίδεται συνήθως με το φιλί ή τη κοινή χρήση ποτών και οδοντικών συσκευών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων με τον ιό HSV1 μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας από μη σεξουαλική επαφή και φιλώντας μέλη της οικογένειας και φίλους.

Λιγότερο συχνά, ο έρπης τύπου 1 μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέσω του στοματικού σεξ. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της λήψης στοματικού σεξ, της κολπικής διείσδυσης, της πρωκτικής συνουσίας και της χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών.

Έρπης τύπου 2: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τόσο του HSV1, όσο και του HSV2 είναι παρόμοια. Τα άτομα με τον ιό μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, ή να εκδηλώσουν πολύ ήπια συμπτώματα, ή να μπερδέψουν τα συμπτώματα του έρπητα με κάτι άλλο. Η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους.

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα μπορεί να βιώσουν:

  • Φαγούρα, μυρμήγκιασμα, ή αίσθηση καψίματος γύρω από τα χείλη και το στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Επώδυνες κόκκινες πληγές (σαν σπυράκια)
  • Ερεθισμένο δέρμα
  • Μικρές φουσκάλες με αίμα ή άλλο υγρό

Πρόληψη της μετάδοσης

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό HSV1 ή τον ιό HSV2, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την μείωση του κινδύνου να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον έρπη. Μερικοί τρόποι μείωσης της μετάδοσης του HSV περιλαμβάνουν:

  • Χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια όλων των μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Τακτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και να διασφαλίζετε ότι και οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι εξετάζονται τακτικά
  • Μακροχρόνια μονογαμική σχέση με ένα μη μολυσμένο άτομο
  • Αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εμφάνισης του ιού του έρπητα
  • Χρήση φαρμάκων κατά του έρπη καθημερινά εάν ένας από τους σεξουαλικούς σας συντρόφους έχει τον ιό του έρπητα
  • Θυμηθείτε ότι ο έρπης μπορεί να είναι ενεργός και να μεταδίδεται εύκολα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Επίσης, η χρήση προφυλακτικού δεν εγγυάται ότι ο ιός δεν θα μεταδοθεί, καθώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις μολυσμένες περιοχές.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με το medicalnewstoday, τόσο ο έρπης τύπου 1 (HSV1) όσο και ο έρπης τύπου 2 (HSV2) μπορούν να μεταδοθούν μέσω πρωκτικής και κολπικής σεξουαλικής επαφής και, σε μερικές περιπτώσεις, μέσω στοματικού σεξ. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι δυνατή η μετάδοση του HSV από έναν σεξουαλικό σύντροφο σε άλλον.

Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον HSV, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της μετάδοσής του. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ζήσετε για χρόνια με τον HSV στον οργανισμό σας και να απολαύσετε ακόμα μια υγιή σεξουαλική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις, χωρίς να έχετε ποτέ συμπτώματα.

Όποιος υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από τον HSV2 θα πρέπει να δει έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να τον συμβουλεύσει σχετικά με στρατηγικές για τη διαχείριση του ιού, να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των εξάρσεων και να μειώσει την μετάδοση του ιού σε άλλους.

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024