Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Ο Κόντε, ο Ρέντσι και ο «εμφύλιος» για τα 209 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιταλία : Ο Κόντε, ο Ρέντσι και ο «εμφύλιος» για τα 209 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Κρίσιμη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης του κόμματος Italia Viva απειλεί να άρει την εμπιστοσύνη του. Έκκληση από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Αφήστε τα μίση και στρωθείτε στη δουλειά! Πρώτα η Ιταλία και μετά τα κομματικά σας συμφέροντα! Αυτό, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ πολλών ιταλικών ΜΜΕ, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενόψει μιας εβδομάδας που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον του.

Το μήνυμα φαίνεται να απευθύνεται κυρίως προς τον πρώην ηγέτη των Δημοκρατικών και πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ηγείται σήμερα ενός μικρότερου σχηματισμού – της Italia Viva – που έχει 30 βουλευτές (σε σύνολο 630) και δύο μέλη στο υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται να μην «χωρά» στο μικρό κοστούμι του περιφερειακού ρόλου που έχει σήμερα και των πολύ μικρών ποσοστών (της τάξης του 3%) που του δίνουν οι δημοσκόποι.

Γι’ αυτό έχει αποφασίσει να κάνει επίδειξη δύναμης και να αποδείξει, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν. Ειδικά η συγκεκριμένη κυβέρνηση, στη συγκρότηση της οποίας πρωτοστάτησε το καλοκαίρι του 2019, μετά τη ρήξη ανάμεσα στους τότε εταίρους, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λίγκα του Βορρά – με πρωτοβουλία του ηγέτη της δεύτερης, Ματέο Σαλβίνι.

Πρώτα το Ταμείο, μετά το «ξεκαθάρισμα»

Τι φέρεται να ζητά, όμως, ο Ματαρέλα; Πολύ απλά, πρώτα να υπάρξει συμφωνία γύρω από το αναγκαίο «εθνικό σχέδιο» που αφορά τη διάθεση των κονδυλίων του νέου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και, στη συνέχεια, να λύσουν τις διαφορές τους οι εταίροι. Ωστόσο, η έκκλησή του είναι πολύ πιθανό να πέσει στο κενό. Κι αυτό διότι η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες έχει άμεση σχέση με τα κονδύλια του συγκεκριμένου Ταμείου, τη διαχείριση και την κατανομή τους.

Με άλλα λόγια: Τα 209 δισ. ευρώ που έχει διασφαλίσει η Ιταλία (σχεδόν το 28% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στους «27») είναι πολλά χρήματα, που εκτός από την αναγκαία στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα σφραγίσουν τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στη χώρα για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Έτσι, μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητό γιατί υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν θέλουν να δώσουν «λευκή επιταγή» στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Γνωρίζοντας ότι ο Τζουζέπε Κόντε έχει ήδη πιστωθεί τις κατά γενική ομολογία επιτυχείς διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, φοβούνται πως εάν μοιράσει και το «χρήμα» με δική του ευθύνη θα γίνει ο αδιαμφισβήτητος πολιτικός ηγέτης της χώρας.

Η οδυνηρή εμπειρία του Σαλβίνι

Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοφιλία του Κόντε παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τη σφοδρότητα με την οποία έπληξε την Ιταλία το πρώτο κύμα της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, προκαλώντας εκατόμβες νεκρών και εικόνες που προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο άνθρωπος ο οποίος έγινε πρωθυπουργός κυριολεκτικά από το πουθενά μετά τις εκλογές του 2018, να μετατραπεί σε πολιτικό ηγεμόνα της τρίτης μεγαλύτερης και ισχυρότερης χώρας της ΕΕ.

Κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι που αρκετοί δεν θέλουν. Ειδικά, όμως, όσον αφορά τον Ρέντσι, ίσως δει την απέναντι πλευρά να «σηκώνει το γάντι» και να δέχεται την πρόκληση. Και τότε, θα διαπιστώσει ότι στις σημερι9νές συνθήκες είναι πολύ μικρός και αδύναμος για να καθορίσει τις εξελίξεις.

Αν, μάλιστα, έχει απορίες, μπορεί να ρωτήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, Σαλβίνι, για να του εξηγήσει πώς ο δικός του εκβιασμός έπεσε στο κενό τον Αύγουστο του 2019. Με αποτέλεσμα, από εκεί που ετοίμναζε τις βαλίτσες του για πρωθυπουργός, να βρίσκεται ήδη ενάμιση χρόνο στην αντιπολίτευση και να βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024