Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : Φόβοι για lockdown την κινεζική Πρωτοχρονιά, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού

Κίνα : Φόβοι για lockdown την κινεζική Πρωτοχρονιά, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού

Η μια περιοχή μετά την άλλη υπόκειται σε νέους περιορισμούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η πραγματική επιδημιολογική εικόνα είχε χειρότερη από αυτή που ανακοινώνεται

Η μεγαλύτερη έξαρση κοροναϊού στην Κίνα μετά τον περιορισμό των κρουσμάτων στη διάρκεια της περσινής άνοιξης προκάλεσαν τη λήψη αυστηρότατων μέτρων που άλλοτε είχαν επιβληθεί στην Ουχάν, το αρχικό επίκεντρο της πλέον παγκόσμιας πανδημίας.

Οι πολίτες της Σιτζιαζουάνγκ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χεμπέι, βρίσκονται σε καθεστώς σαρωτικού lockdown από το βράδυ της Πέμπτης. Αν ο ιός εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα στην επαρχία, που συνορεύει με το Πεκίνο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αρχές θα προχωρούσαν σε ένα de facto εθνικό lockdown.

Αρκετές επαρχίες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα αυστηρά μέτρα αυτής της εβδομάδας δεν εγγυώνται ότι οι γιορτές θα κυλήσουν χωρίς κοροναϊό. Το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν οι άνθρωποι για την επερχόμενη κινέζικη Πρωτοχρονιά τον Φεβρουάριο, είναι μικρές συγκεντρώσεις και ήπιοι εορτασμοί, αν ο ιός δεν τους έχει κλείσει ως τότε στα σπίτια τους.

Την Παρασκευή το πρωί η Χεμπέι ανακοίνωσε άλλα 33 κρούσματα, εκτός από τους 39 ασυμπτωματικούς φορείς που εντοπίστηκαν εντός του ίδιου 24ώρου.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πεκίνο και την Τιαντζίν κατέγραψε περισσότερα από 130 κρούσματα από τις 2 Ιανουαρίου και έπειτα, χωρίς να προσμετρούνται οι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει νεκροί.

Πάντως οι αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα δεν επιθυμούν να ρισκάρουν και ακολουθούν τις συμβουλές του εθνικού τους Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Έτσι, παροτρύνουν τους πολίτες να μην πραγματοποιήσουν μεγάλα ταξίδια και να μην κάνουν πάρτι στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που προηγείται της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, παρά το γεγονός ότι μένει ακόμη ένας μήνας μέχρι την έναρξη της χρονιάς του Βοδιού.

Οι εργάτες που δουλεύουν στις πλούσιες και βιομηχανοποιημένες πόλεις της Ζετζιάνγκ και της Γουανγκντόνγκ, αλλά και αλλού, έχουν την ευκαιρία να εισπράξουν επίδομα διπλάσιο ή και τριπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού τους, αν ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια προς τις πόλεις καταγωγής τους και περάσουν εκεί την πρωτοχρονιάτικη άδειά τους.

Τα μέτρα, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες οδηγίες της κυβέρνησης για ταξίδια και κατανάλωση για την αναθέρμανση της οικονομίας, έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η κατάσταση στην Κίνα ενδέχεται να είναι χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται και ότι σύντομα οι πολίτες θα είναι πάλι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αντί να συγκεντρώνονται σε μεγάλα πλήθη για να θαυμάσουν τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα. Πέρσι τον Φεβρουάριο, η χώρα είχε απαγορεύσει κάθε εορτασμό εξαιτίας του πρώτου κύματος κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Κινέζοι που ζουν στις πληττόμενες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν κανονικά εντός των συνόρων της επαρχίας τους, με τον όρο ότι τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Επιπλέον οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι η παραγωγή και άλλες οικονομικές δραστηριότητες δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, από τη στιγμή που σχεδόν όλα τα εργοστάσια έτσι κι αλλιώς θα σταματούσαν την παραγωγή και θα έδιναν άδεια σε όλους τους εργαζόμενους την εβδομάδα πριν την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Μάλιστα, έχει διατυπωθεί και υπόθεση αύξησης της παραγωγής εξαιτίας της παραμονής των εσωτερικών μεταναστών εργατών στις βιομηχανικές πόλεις.

Πηγή: www.asiatimes.com

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024