Οι κοιτώνες του Λούις Καν στο Αχμπανταμπάντ της Ινδίας, ένα εμβληματικό κτίριο του κινήματος του μοντερνισμού που απειλούνταν με κατεδάφιση σώθηκε μετά από διεθνή διαμαρτυρία.

Τα σχέδια για την κατεδάφιση τμήματος του Ινδικού Ινστιτούτου Διεύθυνσης στο Αχμπανταμπάντ έχουν αποσυρθεί μετά από διεθνή κατακραυγή.

Το διοικητικό συμβούλιο της σχολής ανακοίνωσε χθες ότι έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατεδάφιση συγκροτήματος που αποτελεί μέρος της πανεπιστημιούπολης.

Με επιστολή του το διοικητικό συμβούλιο αναγνώρισε τον αντίκτυπο των παγκόσμιων διαμαρτυριών ενάντια στην προτεινόμενη καταστροφή δεκατεσσάρων από τους δεκαοχτώ συνολικά κοιτώνες.

«Μας υπενθυμίσετε ότι οι κοιτώνες του Λούις Καν είναι πολιτιστική κληρονομιά και ότι αυτά τα κτίρια είναι αναπόσπαστο μέρος της πανεπιστημιούπολης» ανέφεραν.

View this post on Instagram

A post shared by METALOCUS (@metalocus)

Τα σχέδια κατεδάφισης που πυροδότησαν διαμαρτυρίες

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον περασμένο μήνα αφού το πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στο Αχμενταμπάντ της Ινδικής πολιτείας Gujarat, ανακοίνωσε πως αναζητούσε προτάσεις για την αντικατάσταση των κοιτώνων του 1970 που αντιμετώπιζαν προβλήματα στατικότητας μετά από σεισμούς.

Η αίτηση για τη διάσωση των κτιρίων συγκέντρωσε γρήγορα χιλιάδες υπογραφές.

Οι κοιτώνες ολοκληρώθηκαν την χρονιά που πέθανε ο Λούις Καν

Οι εργασίες για την δημιουργία των κοιτώνων ξεκίνησαν το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1974, την χρονιά που ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Λούις Καν έφυγε από τη ζωή.

Η πανεπιστημιούπολη περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη Vikram Sarabhai, το κύριο σχολικό συγκρότημα και τους κοιτώνες.

«Είναι ένα μνημείο που ανήκει τόσο στην Ινδία όσο και στον κόσμο, ένα υψηλό καλλιτεχνικό επίτευγμα που αξίζει να συμπεριληφθεί στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς» ανέφερε ο ειδικός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, William JR Curtis.

Ο Λούις Καν ήταν Εσθονό-Αμερικανός αρχιτέκτονας ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων πολιτειών. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού.

Υπήρξε καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Yale καθώς και στη σχολή σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Οι κατασκευές του φημίζονταν για το μνημειώδες ύφος και τον μονολιθικό τους χαρακτήρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο