Μοντερνισμός και μεξικάνικη παράδοση συνυπάρχουν αρμονικά στα κτίρια του Λουί Μπαραγκάν, του θρυλικού Μεξικανού αρχιτέκτονα που έχει τιμηθεί με βραβείο Pritzker.

Η Casa Gilardi, το τελευταίο έργο της καριέρας του που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην πόλη του Μεξικού, εκφράζει μοναδικά τις αρχές της «συναισθηματικής αρχιτεκτονικής» που υπηρετούσε.

Το χρώμα χρησιμοποιείται και εδώ τολμηρά και αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν δομικό παρά διακοσμητικό στοιχείο.

Όταν το 1975 δύο φίλοι διαφημιστές είχαν προσεγγίσει τον αρχιτέκτονα ζητώντας του να αναλάβει την δημιουργία του σπιτιού ο Μπαραγκάν έχοντας τότε ήδη αποσυρθεί απάντησε αρνητικά στην πρότασή τους.

Αργότερα, όταν ο αρχιτέκτονας επισκέφθηκε το οικόπεδο και αντίκρυσε την πανέμορφη τζακαράντα που υπήρχε εκεί άλλαξε γνώμη και πήρε την έμπνευση που χρειαζόταν για να χτίσει το σπίτι γύρω από το δέντρο και με αυτό ως σημείο αναφοράς.

Η ξύλινη σκάλα, ο κίτρινος διάδρομος με τα μακρόστενα παράθυρα, η εσωτερική πισίνα με τον αναδυόμενο κόκκινο μονόλιθο είναι μερικά μόνο από τα εμβληματικά σημεία της Casa Gilardi που συνεχίζει μέχρι σήμερα να μαγεύει τους επισκέπτες της.

View this post on Instagram

A post shared by Samanta Mena (@smenaz)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr