Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει το διάταγμα του Τραμπ που θέλει τα ομοσπονδιακά κτίρια να είναι «όμορφα»;

Τι σημαίνει το διάταγμα του Τραμπ που θέλει τα ομοσπονδιακά κτίρια να είναι «όμορφα»;

Με πρόσφατο διάταγμά του που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ο Τραμπ όρισε πως τα ομοσπονδιακά κτίρια που ανεγείρονται πρέπει να είναι «όμορφα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε πριν λίγες μέρες διάταγμα με το οποίο ορίζει ότι τα ομοσπονδιακά κτίρια που θα χτίζονται από δω και πέρα στη χώρα θα πρέπει να είναι «όμορφα» και κατά προτίμηση κλασικά ελληνικά, ρωμαϊκά ή παρόμοιας αρχιτεκτονικής.

Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν την απέχθειά του προς τα κινήματα του μπρουταλισμού και του μοντερνισμού.

Η εκτελεστική εντολή που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αναφέρει ότι πάρα πολλά ομοσπονδιακά κτίρια αντικατοπτρίζουν τα «βίαια» σχέδια του περασμένου αιώνα και επισημαίνει ότι τα νέα κυβερνητικά κτίρια πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με τα «αγαπημένα» αξιοθέατα της Αμερικής, όπως ο Λευκός Οίκος.

Συγκεκριμένα η εντολή που εκδόθηκε λίγο πριν την αποχώρηση του Τραμπ από την ηγεσία των ΗΠΑ αναφέρει: «Τα νέα ομοσπονδιακά σχέδια των κτιρίων θα πρέπει, όπως τα αγαπημένα κτήρια ορόσημα της Αμερικής, να αναβαθμίζουν και να ομορφαίνουν τους δημόσιους χώρους, να εμπνέουν το ανθρώπινο πνεύμα, να ενθαρρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιβάλλουν σεβασμό στο ευρύ κοινό και, κατά περίπτωση, να σέβονται την αρχιτεκτονική κληρονομιά μιας περιοχής» αναφέρει η εντολή.

Το ίδιο διάταγμα αναφέρει ότι, με ορισμένες εξαιρέσεις, η κυβέρνηση «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό να κατασκευάζει όμορφα κτίρια» και ότι η χρήση της κλασικής και άλλης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «πρέπει να ενθαρρύνεται αντί να αποθαρρύνεται».

Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αρχιτεκτονική κοινότητα που υποστηρίζει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη να «φοράει δανεικά ρούχα» και να οικοδομεί κτίρια στα κλασσικά αρχαιοελληνικά πρότυπα ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων δήλωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά στις εντολές για ομοιόμορφο στυλ στην ομοσπονδιακή αρχιτεκτονική».


To J. Edgar Hoover Building που χαλάει την αισθητική του Τραμπ.

«Τι σπουδαίο έχουν οι ψεύτικοι ρωμαϊκοί ναοί;» αναρωτιούνται δικαίως και οι New York Times σχολιάζοντας επίσης ότι οι υποδομές της χώρας βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και πως η κυβέρνηση αντί να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες που υπάρχουν συνεχίζει να σπαταλάει άσκοπα χρήματα για εντυπωσιασμούς.

Στο διάταγμα γινόταν αναφορά και σε συγκεκριμένα κτίρια όπως το Hubert H. Humphrey Building, το Frances Perkins Building και το Robert C. Weaver Federal Building με χαρακτηρισμούς όπως «αισθητικές αποτυχίες», «αδιάφορα» και «απλά άσχημα» να τα συνοδεύουν.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του J. Edgar Hoover Building όπου στεγάζεται το FBI προτείνοντας να φτιαχτεί στη θέση του ένα νεοκλασικό κτίσμα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων υποστήριξε πως οι κοινότητες θα πρέπει να έχουν «το δικαίωμα και την ευθύνη να αποφασίζουν από μόνες τους ποιος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024