Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κτήρια που

Κτήρια που «μεταμορφώνονται» αλλάζουν την όψη του κόσμου το 2021

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική των πόλεων του πλανήτη είναι βιώσιμη και πράσινη, ενώ ανανεώνει την όψη τους εμπνεόμενη από την φύση

Η πανδημία μπορεί να διέκοψε την διασκευή των έργων σε όλο τον κόσμο, αλλά το επόμενο έτος είναιέτοιμο να καλωσορίσει μια συναρπαστική σειρά νέων κτιρίων.
Ανατέθηκαν και σχεδιάστηκαν πριν από χρόνια αυτές οι κατασκευές, οπότε είναι μάλλον απίθανο να αντικατοπτρίζουν τις νέες σχεδιαστικές προτεραιότητες που θα προκύψουν από το Covid-19. Ωστόσο, συμβαδίζουν πολύ με το γενναιόδωρο και βιώσιμο πνεύμα της  σύγχρονης αρχιτεκτονικής του κόσμου που ολοένα ξεπερνά τον εαυτό της.
Από μουσεία έως πουχώρους, αυτά είναι τα πιο αναμενόμενα κτίρια σύμφωνα με το CNN Style που ξεκίνησαν να χτίζονται το 2021 ή ολοκληρώθηκαν πολύ πρόσφατα.

Far Rockaway Library, Νέα Υόρκη

Στην φωτογραφία αυτού του άρθρου βλέπετε την εντυπωσιακή δημόσια βιβλιοθήκη στη γειτονιά Far Rockaway του Queens της Νέας Υόρκης, θα αντικαταστήσει μια μικρή αλλά δημοφιλή βιβλιοθήκη που είχε προηγουμένως στο ίδιο σημείο. Αλλά στα 20.000 τετραγωνικά πόδια, η νέα εγκατάσταση διπλασιάζει το μέγεθος του χώρου που παρέχεται στην κοινότητα, επενδύοντας στο ύψος και όχι τόσο στα τετραγωνικά.
Το φως περνά μέσα από ένα τρίγωνο από γυαλί στην είσοδο – καθώς και από το εντυπωσιακό ημιδιαφανές κέλυφος. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες του έργου Snøhetta, τη νορβηγική εταιρεία πίσω από το πρωτοποριακό υποβρύχιο εστιατόριο Under, η χρυσή απόχρωση του κτηρίου αντικατοπτρίζει το χρώμα του ουρανού Long Island.

Taipei Performing Arts Center, Taipei

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής, το εκπληκτικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Ταϊπέι θα ολοκληρωθεί τελικά στα μέσα του 2021. Με εκτιμώμενο κόστος 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Νέας Ταϊβάν (περίπου 192 εκατομμύρια δολάρια), το εντυπωσιακό κτίριο – με τον πλανήτη του – σαν σφαίρα που προεξέχει από τη μία πλευρά – αναμφίβολα θα χρησιμεύσει ως ένα σύγχρονο ορόσημο για την πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

Αλλά δεν είναι μόνο το εξωτερικό του που ιντριγκάρει. Ελπίζοντας να ακολουθήσει τους κανόνες σχεδιασμού χώρων – ή των «συντηρητικών εσωτερικών λειτουργιών» τους, όπως το θέτει η αρχιτεκτονική εταιρεία OMA – το σχέδιο διαθέτει τρία θέατρα που λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά «συνδέονται» σε έναν κεντρικό κύβο, όπου μπορεί να διαμορφωθεί μια ευέλικτη περιοχή παρασκηνίου για να εξυπηρετηθούν πολλαπλοί σκοποί.

Aquarela, Κίτο

Πάνω από 10 χρόνια μετά το βραβείο Pritzker, το γνωστό και ως… Νόμπελ αρχιτεκτονικής, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel συνεχίζει να εκπλήσσει. Μεταξύ των τελευταίων του έργων συγκαταλέγεται το Aquarela, ένα συγκρότημα κατοικιών 650 μονάδων στη γειτονιά Cumbaya της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, Κίτο.

Αν και αποτελείται από πολλές ξεχωριστές δομές εννέα ορόφων, μια σειρά από μεγάλα μπαλκόνια τυλίγονται γύρω και μεταξύ τους για να δώσουν στο έργο μια μονολιθική ποιότητα. Η πέτρινη επένδυση, τα ξύλινα παντζούρια και το εξωτερικό πράσινο προορίζονται να βοηθήσουν το κτίριο να αντανακλά και να αφομοιωθεί με την καταπράσινη, ορεινή τοπογραφία της περιοχής, προσφέροντας στους κατοίκους μια απτή σύνδεση με τη φύση.

Η Φάση 1 αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, αν και η δεύτερη φάση ενδέχεται να πιάσει έως και το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία της Nouvel.

 Hotel Green Solution House (GSH), Rønne

Η Δανία θα καλωσορίσει σύντομα αυτό που περιγράφεται ως το πρώτο ξενοδοχείο «με θετικό κλίμα», που σημαίνει ότι το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να εξοικονομεί περισσότερο άνθρακα από ό, τι εκπέμπει στη διάρκεια ζωής του. Λειτουργώντας ως μια νέα πτέρυγα του υπάρχοντος ξενοδοχείου GSH στο ανατολικό νησί Bornholm, η δομή είναι κατασκευασμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο – μεγάλο μέρος του οποίου έχει ανακυκλωθεί χρησιμοποιώντας κομμάτια από τις βιομηχανίες κατασκευής και επίπλων. Αλλού, έχουν χρησιμοποιηθεί συντρίμμια από λατομεία τοπικού γρανίτη για διακόσμηση και μόνωση.
Οι δύο αρχιτεκτονικές ομάδες πίσω από το σχεδιασμό, 3XN και GXN, έχουν επίσης κοιτάξει το μέλλον του κτιρίου: Τα μεμονωμένα στοιχεία του συνδέονται χρησιμοποιώντας αναστρέψιμους συνδέσμους και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι αφού το ξενοδοχείο φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του.

House of Hungarian Music, Βουδαπέστη

Σχεδιασμένο από τον διάσημο ιαπωνικό αρχιτέκτονα Sou Fujimoto, αυτό το μουσείο, ο χώρος μουσικής και το εκπαιδευτικό κέντρο αποτελεί ένα από τα ξεχωριστά σχέδια του Liget Budapest Project, και πρόκειται για μια ριζική αναθεώρηση του μεγαλύτερου δημόσιου πάρκου της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Βρίσκεται κοντά στη γραφική λίμνη Városliget, η κυματοειδής οροφή του θα περιλαμβάνει δέντρα που φτάνουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες διατρήσεις. Το κτίριο προορίζεται για να αποτίσει φόρο τιμής στις πλούσιες μουσικές παραδόσεις της χώρας, αλλά χρησιμεύει επίσης και για να προσελκύσει τους επισκέπτες του πάρκου στις δημόσιες εγκαταστάσεις σε επίπεδο εδάφους, όπου ένας μεγάλος ημιδιαφανής σχεδιασμός βοηθά σε μια ενιαία αίσθηση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

OurDomain Student Housing, Άμστερνταμ

Η ιδέα ότι οι μαθητές πρέπει να εγκατασταθούν για άψυχη, ωφέλιμη στέγαση είναι ξεπερασμένη. Πράγματι, αυτή η νέα πανεπιστημιούπολη στην Ολλανδία, η οποία περιέχει περίπου 1.500 διαμερίσματα, προσφέρει στους φοιτητές του Άμστερνταμ το είδος των  ανέσεων και του καταπράσινου τοπίου που μόνο η γενιά των γονιών τους θα μπορούσε να ονειρευτεί.

Το συγκρότημα κατοικιών 90.000 τετραγωνικών μέτρων (969.000 τετραγωνικά πόδια) χωρίζεται σε τρία αισθητικά διακριτά κτίρια, τα πιο εντυπωσιακά εκ των οποίων χωρίζουν δραματικά σε μια έκρηξη χρώματος με pixelated. Η OZ Architect, η εταιρεία σχεδιασμού πίσω από το έργο, ελπίζει επίσης ότι η εισαγωγή φοιτητικών κατοικιών μπορεί να ζωντανέψει μια εμπορική περιοχή που, μέχρι τώρα, κυριαρχείται από κτίρια γραφείων.

Floating Music Hub, São Vincente

Για την τελευταία δεκαετία, η ομάδα αρχιτεκτονικής και αστικοποίησης NLÉ πειραματίστηκε με καινοτόμους τρόπους για γρήγορη και φθηνή κατασκευή στο νερό. Το αυτόνομο σύστημα Makoko Floating System της εταιρείας – το οποίο επιτρέπει στους τοπικούς κατασκευαστές να συναρμολογήσουν προκατασκευασμένες μονάδες ξυλείας σε πλωτά πλαίσια Α – έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σχολείων στη Νιγηρία και το Βέλγιο.

Η τελευταία επανάληψη του συστήματος είναι ένας κόμβος παραστάσεων και τεχνών στο Πράσινο Ακρωτήριο. Φερτάροντας με τον Ατλαντικό Ωκεανό, τρεις ελαφρές κατασκευές θα φιλοξενήσουν μια αίθουσα ζωντανών παραστάσεων, ένα στούντιο ηχογραφήσεων και ένα μπαρ, αποδεικνύοντας ότι η απλή συναρμολόγηση πλωτής αρχιτεκτονικής μπορεί να προσφέρει μια προσιτή εναλλακτική λύση για τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς χώρους.

Sunac Guangzhou Grand Theatre, Guangzhou

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Steven Chilton που εδρεύουν στο Λονδίνο, αυτό το θέατρο 2.000 θέσεων στην πόλη Guangzhou της νότιας Κίνας δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ρέουσα υφή του κεντημένου μεταξιού.

Αφηγείται επίσης την ιστορία της πόλης ως εμπορικό κέντρο και τα τατουάζ σχέδια του καλλιτέχνη Ζανγκ Χονγκφέι, του οποίου οι χρυσές εικόνες κοσμούν την τολμηρή κόκκινη επένδυση, κάνουν την διαφορά.

Αποτελείται από χιλιάδες πάνελ αλουμινίου, το εξωτερικό περίβλημα φαίνεται να διπλώνει απαλά, αποκαλύπτοντας εισόδους στο ισόγειο και προσδίδοντας στο κτίριο μια απαλή, γλυπτική ποιότητα – παρά το μέγεθος του όγκου. Στο εσωτερικό, έχει διαμορφωθεί μια κυκλική αρένα για να φιλοξενεί συναρπαστικές παραστάσεις «360 μοιρών» όταν το τελειωμένο, πια, κτίριο θα ανοίξει για το κοινό μες στο 2021.

Με πληροφορίες από το CNN

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024