Κινεζικό δικαστήριο επέβαλε στην «πολίτη δημοσιογράφο» Τζανγκ Ζαν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για τα ρεπορτάζ της από την πόλη Ουχάν στα πρώτα στάδια της πανδημίας

Την ανησυχία του για την ποινή τετραετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε από κινεζικό δικαστήριο στην «πολίτη δημοσιογράφο» Τζανγκ Ζαν, η οποία έστελνε ρεπορτάζ από την Ουχάν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, εξέφρασε το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, επανέλαβε την έκκληση για απελευθέρωσή της.

«Θέταμε το θέμα της στις αρχές σε όλη τη διάρκεια του 2020 ως παράδειγμα της υπερβολικής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης που συνδέεται με την #COVID19 και συνεχίζουμε να καλούμε για την απελευθέρωσή της» ανέφερε μέσω του Twitter το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποια είναι η 37χρονη

Η Τζανγκ Ζαν κρίθηκε ένοχη για «φιλονικίες και πρόκληση προβλημάτων», συχνή κατηγορία εναντίον ακτιβιστών.

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος συνελήφθη τον Μάιο και κάνει απεργία πείνας εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η υγεία της είναι σε κακή κατάσταση.

Η Ζαν είναι μια από τους πολλούς πολίτες που έχουν μπλεξίματα επειδή έκαναν ανταπόκριση από την Ουχάν. [σ.σ. Citizen journalism: η δημοσιογραφία που ασκείται από κάθε πολίτη, που δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, συχνά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ].

Στην Κίνα δεν υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές είναι γνωστές για την αυστηρή στάση τους απέναντι σε πληροφοριοδότες που θεωρείται ότι υποτιμούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr