Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Χριστούγεννα με σκληρό lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη - Ανησυχούν οι ειδικοί

Κοροναϊός : Χριστούγεννα με σκληρό lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη – Ανησυχούν οι ειδικοί

Το γεγονός ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ και επιμένει ανυποχώρητη, εν μέσω μάλιστα των γιορτών, «φρόντισε» να υπενθυμίσει και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα μας.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκουν τη χώρα τα Χριστούγεννα. Οι φετινές γιορτές δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνα των περασμένων ετών: οι εορταστικές εκδηλώσεις περιορίστηκαν ή ακόμη και απαγορεύτηκαν και τη θέση τους πήραν τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το γεγονός ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ και επιμένει ανυποχώρητη, εν μέσω μάλιστα των γιορτών, «φρόντισε» να υπενθυμίσει και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα μας.

Και αυτό, γιατί η Αττική, με 301 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο -72 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας- βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο», με τα δεδομένα να μην επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η αποκλιμάκωση των επιδημικών δεικτών δεν γίνεται με τους ρυθμούς που ανέμεναν ειδικοί και μη, αλλά ακόμη και αυτές οι μικρές νίκες κόντρα στην εξάπλωση του κοροναϊού τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ήδη, τα «καμπανάκια» χτύπησαν με την ανανέωση του αυστηρού lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Κοζάνη, ενώ σκληρότερα μέτρα εφαρμόζονται από τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων και στις Θεσπιές Βοιωτίας. Τα μέτρα αυτά θα βρίσκονται σε ισχύ έως την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου σε Δ.Αττική και Κοζάνη και έως τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις Θεσπιές.

Η απόφαση αυτή στέλνει όμως και ένα σαφές μήνυμα εκτός των συγκεκριμένων περιοχών: Αν κυβέρνηση και ειδικοί δεν διστάζουν να υποχρεώσουν τους πολίτες στις περιοχές αυτές να περάσουν τα Χριστούγεννα υπό τόσο αυστηρά μέτρα, τίποτα δεν αποκλείει την επιβολή αντίστοιχων πρωτοχρονιάτικων lockdown και σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σχετική… εορταστική χαλαρότητα.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Ουσιαστικά, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ισχύουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ εδώ και καιρό στο πλαίσιο του lockdown.

Στα οικογενειακά τραπέζια συστήνεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι καλό είναι, όσο το δυνατόν, να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ίδιους ανθρώπους, ώστε να μη μεγαλώνει ο κύκλος των επαφών.

Η σύσταση είναι αν αποφασίσετε να μεταβείτε σε κάποιο σπίτι να το κάνετε το μεσημέρι αφού και σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων, απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 10 το βράδυ.

Κρατήσεις… στις εκκλησίες

Με αυστηρούς περιορισμούς θα λειτουργούν τα Χριστούγεννα και οι εκκλησίες. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 άτομα, με την τήρηση της αναλογίας ένα άτομο ανά 15 τμ ναού. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τα 50 άτομα, εφόσον τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται υποχρεωτικά με SMS στο 13033 και κωδικό 6. Στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό -που διπλασιάζεται χωρίς το SMS- και 1.500 ευρώ για τον ιερέα.

Ήδη αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Παράταση του «σκληρού» lockdown στη Δυτική Αττική

Εν τω μεταξύ, την απόφαση να παραταθεί για μία εβδομάδα το «σκληρό lockdown» στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, μετά τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Τα επιπλέον μέτρα στις περιοχές της Δυτικής Αττικής εξέπνεαν στις 25 Δεκεμβρίου. Με την επέκταση της μίας εβδομάδας θα ισχύσουν έως τις 30 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στις 6 το πρωί.

Η απόφαση, μετά από έκτακτη σύσκεψη, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι κοροναϊού Covid 19, ήταν ομόφωνη και αφορά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους τρεις Δήμους της Δυτικής Αττικής (Δήμο Ασπροπύργου, Δήμο Ελευσίνας και Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας) και στην Κοζάνη.

Η απόφαση αυτή, βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 65 ενεργά κρούσματα και στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 30 ενεργά κρούσματα, ενώ μέχρι και χθες βράδυ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρισκόταν στα 178, 77 και 27 αντίστοιχα.

Η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα ισχύσει έως την Τετάρτη, 30-12-2020 και ώρα 06:00.

Η κατάσταση στη χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 873 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.235, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες, 5.284 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.565 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 476 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 155 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 845 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 55 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4457 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.798 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024