Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εικόνες του 2020 από 12 κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους

Εικόνες του 2020 από 12 κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους

Η χρονιά που σε λίγο φεύγει μας έφερε πολλές δυσκολίες, αλλά και συναισθήματα. Μέρος τους αποτυπώνεται στις δώδεκα εξαιρετικές φωτογραφίες μερικών από τους καλύτερους Έλληνες φωτογράφους.

Οι πόλεις άδειασαν, οι κανόνες άλλαξαν, οι άνθρωποι αρρώστησαν και πέθαναν, άλλοι έμειναν μόνοι να περιμένουν. Η ζωή δεν σταματάει εξαιτίας καμιάς αρρώσστιας, είναι πιο δυνατή-από την άλλη, δεν φταίει για όλα ο Covid. Πάντα έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σε κάτι ως ανθρωπότητα και το δικαίωμα να αγνωστούμε για όσα πιστεύουμε.

Δώδεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες φωτογράφοι διάλεξαν μία από όλες τις φωτογραφίες που τράβηξαν φέτος, είτε στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού project είτε κατά μόνας και, μέσω αυτών, μας δείχνουν κομμάτια του 2020 όπως στ’ αλήθεια τα είδαν και τα έζησαν. Η ερμηνεία και η ανάλυση ανοιχτές…

Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο φωτογράφος που συνέδεσε το όνομά του με τις φωτογραφίες της γυμνής από ζωή και ανθρώπους Αθήνας, επιλέγει να ξεθωριάσει την αδειανή Συγγρού. Καλύτερα να ξεθωριάσει ο κοροναϊός, πάντως.

29/03/2020 μεσημέρι Λ. Συγγρού

Ανδρέας Σιμόπουλος

Τα προτρέτα του είναι εμβληματικά και έχουν κάτι το κινηματογραφικό. Αυτήν την φορά φωτογράφισε φύση, νερό, φως. Το καλοκαίρι αυτό το είχαμε πολλή ανάγκη, η αλήθεια είναι…

Ο ήλιος καθρεφτίζεται στη θάλασσα στις Κυκλάδες. Καλοκαίρι 2020.

Πηνελόπη Μασούρη

Τα λευκώματα και οι φωτογραφίες της έχουν αφήσει εποχή στα περιοδικά και τις εφημερίδες. Αυτή τη φορά, η δραστήρια φωτογράφος επιφυλάσσει μια λάμψη και πιστεύει ότι αξίζει να ευχηθούμε σε κάτι καλύτερο.

Make a Wish

Γιάννης Παπανίκος

Ο φωτορεπόρτερ με τις λήψεις που μας έχουν ξαφνιάσει επιλέγει μια εικόνα από την φετινή, παράξενη Ανάσταση που βιώσαμε στην Ελλάδα.

Πιστοί στέκονται έξω απο μία εκκλησία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Ανάστασης, μέσα στο πλαίσιο των μέτρων για κλειστές εκκλησίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid 19, Απρ. 19, 2020.

Μάρα Δεσύπρη

Iconic φωτγράφος, iconic και η δουλειά της των τόσων χρόνων. Για το 2020 διαλέγει μια φωτογραφία που μιλά δυνατά και σκληρά μέσα από την πέτρινη ακινησία της. Άραγε είναι σισύφειος ο αγώνας ενάντια στην πανδημία;

Μαύρη Πέτρα

Γιώργος Καλφαμανώλης

Από τον φακό του έχουν παρελάσει εκατοντάδες celebrities και το στίγμα της αισθητικής του είναι διακριτό. Πού πήγε η ομορφιά και ο ερωτισμός φέτος; Ήταν πάντα εδώ, αρκεί να είχαμε μάτια και αισθήσεις…

Ήλιος, γιασεμί κι ένα κορμί, Αύγουστος 2020

Μαρκέλλος Πλακίτσης

Εμπορικά και καλλιτεχνικά projects απασχολούν τον πολύπλευρο αυτόν καλλιτέχνη, που δεν εκφράζεται μόνο μέσω της φωτογραφίας, αλλά και της μουσικής. Ο μοναδικός τρόπος που έχει να απαθανατίζει το γυμνό αυτήν την χρονιά εξέφρασε μια λαμπερή δύναμη, μια υπερηφάνεια και, ίσως, την αίσθηση της μοναξιάς που βιώσαμε, στην μέση μιας δύσκολης διαδρομής.

Freedom is often served in a cloud of uncertainty

Όλγα Στεφάτου

Φρέσκια ματιά, ενδιαφέρουσες δουλειές, ιστορίες σημαντικές πίσω από τις εικόνες της. Η συγκεκριμένη άγγιξε το προσφυγικό ζήτημα με τρόπο ρηξικέλευθο και σίγουρα όχι προβλέψιμο.

Ο αδερφός μου και ο ξάδερφος μου πέθαναν στον πόλεμο. Το ταξίδι από τη Συρία ήταν μακρύ και πολύ δύσκολο. Αξίζω μια καλύτερη ζωή, και είναι κάτι που το έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου και στη μητέρα μου. Hnt (18 ετών), Αθήνα 2020 σε κουστούμι του εικαστικού Guram Chachangidze για το project μου «Chrysalis» που φιλοξενείται στο χώρο της ομάδας Communitism.

Κορνήλιος Σαραντίογλου

Ένας από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους της γενιάς του ετοιμάζει ενδιαφέροντα φωτογραφικά και κινηματογραφικά projects για το 2021 και το 2022, σε σχέση με την ορειβασία και την φύση. Αυτή η λωρίδα φωτός πάνω στο πατημένο χιόνι λέει πολλά. Έχουμε κορυφές να ανέβουμε ακόμα…

Working our way through the darkness

Ορέστης Σεφέρογλου

Ο φακός του είναι εύγλωττος και ο ίδιος τον αντιμετωπίζει ως «το εργαλείο που ξεκλειδώνει το παρελθόν των ανθρώπων». Η συγκεκριμένη εικόνα τραβήχτηκε τον Οκτώβρη, ημέρα δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο δρόμος αποκαλύπτει πολλά και -ποιος να το έλεγε- ότι η ρίψη χημικών θα χωρούσε στο ίδιο κάδρο με ένα ουράνιο τόξο.

Ένα ουράνιο τόξο δημιουργείται στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κατά τη ρίψη νερού από όχημα της αστυνομίας προς το συγκεντρωμένο πλήθος, δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στις 7 Οκτωβρίου του 2020.

Τάσος Βρεττός

Ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους Έλληνες φωτογράφους είδε το 2020 σαν τοπίο. Ένα τοπίο άγονο και τραχύ, αλλά όχι εντελώς αδύνατο να περπατηθεί

Το 2020 ως ”τοπιογραφία»

Γιάννης Βουλγαράκης 

Οι φωτογραφίες του εγγράφονται στη μνήμη γιατί ο συγκεκριμένος φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας χρησιμοποιεί τα υλικά της για να τις συνθέσει. Η φωτογραφία του, το βλέμμα μιας γυναίκας που φοράει μάσκα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει περισσότερο αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά.

The face wears a mask, the eyes tell the story

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024