Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικιακά φωτοβολταϊκά : Γιατί αξίζει να παράγουμε το δικό μας ρεύμα

Οικιακά φωτοβολταϊκά : Γιατί αξίζει να παράγουμε το δικό μας ρεύμα

Πρόκειται για μια επένδυση ικανή ακόμη και να μηδενίσει το ετήσιο κόστος του ρεύματος

Εξοικονομούμε χρήματα, ενώ παράλληλα σώζουμε τον πλανήτη. Όχι και άσχημη εξέλιξη, δεν νομίζετε; Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού μας, έχει πράγματι πολλαπλά οφέλη, όμως το αρχικό κόστος ενδέχεται να μας αποτρέπει. Ωστόσο, αν εκμεταλλευτούμε και τις κρατικές επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης και επιλέξουμε τον σωστό τρόπο χρηματοδότησης των εργασιών, η απόσβεση της επένδυσής μας έρχεται πολύ-αλλά πολύ- πιο κοντά.

Γιατί να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά στο σπίτι;

Γιατί τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί

Αυτή η περίοδος είναι η ιδανικότερη για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Και αυτό γιατί υπάρχουν πλέον διαθέσιμα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε δύο σημαντικά: Το κόστος της ίδιας της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και της γενικότερης βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου.

Εξοικονομώντας ενώ… αυτονομούμε

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ένα κτήριο που «χάνει» ενέργεια από παντού, είναι σαν να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το νερό σε ένα τρύπιο δοχείο. Τα περισσότερα ελληνικά κτήρια, λοιπόν, απαιτούν πολλαπλές εργασίες προκειμένου να αυτονομηθούν ενεργειακά.

Τα τελευταία χρόνια, κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, όπως το φετινό «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε ολόκληρο το έργο της θερμομόνωσης, της αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με πολύ χαμηλό κόστος, αφού το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει έως και το 85% του συνολικού ποσού. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση θα γίνει στο… άψε σβήσε.

Κατά την ένταξή μας στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να «τρέξει» και πάλι στο α’ εξάμηνο του 2021, είναι σημαντικό να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή και τον τρόπο χρηματοδότησης των εργασιών μας, αφού το ποσό της επιδότησης θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωσή τους.

Δανειακά προγράμματα όπως αυτό που προσφέρει η Alpha Bank μάς εξασφαλίζουν άτοκη χρηματοδότηση για τέσσερα έως έξι έτη, χωρίς έξοδα προ έγκρισης και με δυνατότητα προκαταβολής έως και του 70% του δανείου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών.

Σε αυτό τον κύκλο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Αττική που επέλεξαν την Alpha Bank είχαν και τη δυνατότητα δωρεάν προ αξιολόγησης και υποστήριξης σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας από την εταιρεία ΖΕΒ (Zero Energy Building) με το προβλεπόμενο από το Πρόγραμμα κόστος Συμβούλου.

Επιπλέον, όλοι οι δανειολήπτες της Alpha Bank θα επιβραβευθούν κατά την εκταμίευση του δανείου τους με 35.000 bonus  πόντους στην κάρτα Alpha Bank Bonus, τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν μεταξύ άλλων και για την αγορά οικιακού εξοπλισμού από συνεργάτες της τράπεζας, όπως είναι τα καταστήματα Κωτσόβολος και ΙΚΕΑ.

Για να «εξαφανίσουμε» τους λογαριασμούς ρεύματος

Εδώ και λίγα χρόνια, οι εταιρείες ηλεκτροδότησης χρησιμοποιούν το σύστημα net-metering για να αποζημιώσουν τους αυτοπαραγωγούς ρεύματος. Ουσιαστικά, οι ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουμε, στη συνέχεια συμψηφίζονται με εκείνο που καταναλώνουμε. Έτσι, οι λογαριασμοί μας θα είναι εμφανώς πιο… ανάλαφροι (ή ακόμη και μηδενικοί), ενώ παράλληλα απαλλασσόμαστε από το κόστος των μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Για να χαρίσουμε στο σπίτι μας τη ζεστασιά που του αξίζει

Ο καλύτερος τρόπος μεγιστοποίησης των πλεονεκτημάτων που αντλούμε από τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα θέρμανσης που θα αξιοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουμε. Πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας αποδοτικά συστήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι αντλίες θερμότητας, που σε συνδυασμό με τα οικιακά φωτοβολταϊκά είναι ικανές να ελαχιστοποιήσουν τις συνολικές δαπάνες για την ενέργεια.

Γιατί θα αντέξουν στο χρόνο

Υπολογίζεται ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών αποσβένεται εντός των πρώτων 7 έως 9 ετών από την εγκατάστασή τους, μέσα από τη μείωση του κόστους των λογαριασμών. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ ενδέχεται να καλύψει έως και το 85% του αρχικού αυτού κόστους, αλλά και ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν περίπου 25-30 χρόνια ζωής και περιορισμένες ανάγκες συντήρησης, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δελεαστική επένδυση. Παράλληλα, η προσθήκη των φωτοβολταϊκών αναβαθμίζει και την αξία της ιδιοκτησίας μας, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη.

Γιατί είναι μια πράξη αγάπης προς το περιβάλλον

Δεν είναι κρίμα μια χώρα που είναι λουσμένη στον ήλιο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, να μην εκμεταλλεύεται αυτό το φυσικό πλούτο; Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ιδιαιτέρως όταν συνδυάζονται και με την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, μειώνουν την άμεση και έμμεση κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στο νοικοκυριό μας, επομένως και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Συνεπώς, με την αυτοπαραγωγή συμβάλλουμε κι εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνουμε την τοπική ρύπανση και συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

Μάθετε περισσότερα για την υλοποίηση του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ με τη βοήθεια της Alpha Bank εδώ και υποβάλετε την αίτηση για ένταξή σας στο Πρόγραμμα εδώ.

Γραμμή Υποστήριξης Προγράμματος: 211 10 97000

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024