Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
DW : Γιατί δεν πρέπει να προκαλείται πανικός από τη μετάλλαξη του κοροναϊού

DW : Γιατί δεν πρέπει να προκαλείται πανικός από τη μετάλλαξη του κοροναϊού

Η ανακάλυψη μιας μετάλλαξης δεν είναι κάτι το ασύνηθες. Και δεν σημαίνει πως ο ιός γίνεται απαραίτητα και πιο επικίνδυνος. Αντίθετα, μάλιστα, ίσως να εξασθενεί κιόλας, το δε εμβόλιο δεν χάνει την επενέργειά του.

Στη Βρετανία ο μεταλλαγμένος ιός μεταδίδεται πιο γρήγορα από τον προηγούμενο. Αλλά δεν είναι απαραίτητα και πιο επικίνδυνος, αντίθετα, μάλιστα, ίσως να εξασθενεί κιόλας, το δε εμβόλιο δεν χάνει την επενέργειά του.

Δεν είναι ασύνηθες

Είναι και επίσημο. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ επιβεβαίωσε ότι στα νότια της χώρας εντοπίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο διασπείρεται πολύ πιο γρήγορα.

Αρχές της εβδομάδας καταγράφηκαν ήδη 1000 κρούσματα μεταλλαγμένου κοροναϊού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο νέος ιός είναι πιο επικίνδυνος από τον παλαιότερο, διαβεβαίωσε ο Χάνκοκ.

«Απλώς, εκφράζεται η υπόθεση ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων συνδέεται με το νέο στέλεχος», πρόσθεσε. Αλλά η ανακάλυψη μιας μετάλλαξης δεν είναι κάτι το ασύνηθες.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, στη χώρα προέλευσης της πανδημίας, εδώ και μισό χρόνο κυκλοφορεί νέα εκδοχή του παθογόνου ιού. Το δε καλοκαίρι μεταδόθηκε από την Ισπανία στη μισή Ευρώπη άλλο ένα νέο στέλεχος.

Μεταλλάξεις και αντισώματα

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνροκ επιβεβαίωσε ότι στα νότια της χώρας εντοπίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2.

Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε καταρχάς πως αντιδρά το σώμα σε μεταλλαγμένα στελέχη. Παράγει αντισώματα, που θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα απέναντι σε επιθέσεις των ιών.

Οταν οι παθογόνοι οργανισμοί μεταλλάσσονται και τα ανθρώπινα αντισώματα που παράγονται είναι προγραμματισμένα να αντιμετωπίσουν την παλαιότερη «εκδοχή» του ιού, τότε είναι σαφές ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Για τον ίδιο λόγο παθαίνουμε γρίπη με συνάχι πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Βέβαια, ο οργανισμός μας έχει αποκτήσει αντισώματα από το προηγούμενο συνάχι, όχι όμως και για τον νέο μεταλλαγμένο ιό.

Υπάρχει λόγος για πανικό;

Υπάρχει λόγος για πανικό; Οχι, ο μεταλλαγμένος ιός δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνος. Καμιά φορά μέσω της μετάλλαξης μπορεί και να εξασθενήσει. Οταν ο ανθρώπινος οργανισμός σχηματίζει αντισώματα για να καταπολεμήσει έναν ιό και να εμποδίσει την εκδήλωση της νόσου, πρέπει ο ιός να μεταβάλει την προστατευτική μεμβράνη για να μην γίνει «αντιληπτός» από τα αντισώματα.

Με άλλα λόγια, για να επιβιώσει ένας ιός πρέπει να αλλάξει την εξωτερική πρωτεΐνη και να αναπτύξει νέα στελέχη. Για να αναπτυχθούν, χρησιμοποιούν τους ξενιστές.

Οταν οι ιοί προσβάλλουν έναν ξενιστή, εισβάλλουν στον γενετικό κώδικα του κυττάρου. Με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα του οργανισμού αναπαράγουν εκατομμύρια κόπιες του ιού. Κατά τα διάρκεια της διαδικασίας αναπαραγωγής ωστόσο γίνονται μικρά «λάθη» και κάθε «λάθος» μεταβάλλει και τον γενετικό κωδικό του ιού και τον μεταλλάσσει.

Δεν εξουδετερώνει το εμβόλιο

Το εμβόλιο ασπίδα ασφαλείας και με τον μεταλλαγμένο ιό

Οπως όλοι οι κοροναϊοί, έτσι και ο SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19, υφίσταται τουλάχιστον μια μετάλλαξη τον μήνα.

Αυτές οι μεταλλάξεις εξηγούν γιατί οι παθογόνοι αυτοί οργανισμοί προκαλούν διαφορετικές από πλευράς βαρύτητας λοιμώξεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Και γιατί η εξέλιξη της νόσου είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός που εντοπίστηκε στη Βρετανία εμφανίζει αλληλουχία μεταλλάξεων σε αξόνια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες των ακίδων spikes. Μέσω της λεγόμενης διαδικασίας «απάλειψης γονιδίου» (Gendeletion) αφαιρούνται δύο αμινοξέα, που ίσως να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Παρόμοια απάλειψη παρατηρήθηκε το καλοκαίρι στην ανατολική Ασία. Εκεί, ωστόσο, ο μεταλλαγμένος ιός SARS-CoV-2 προκάλεσε ήπια συμπτώματα, διότι ήταν αποδυναμωμένος. Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα από όπου ξεκίνησαν μαζικοί εμβολιασμοί.

Θα πρέπει να αλλάξει και το εμβόλιο

Δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο ότι ο μεταλλαγμένος ιός κάνει αναποτελεσματική την επίδραση του εμβολίου. Με άλλα λόγια αυτό το εμβόλιο είναι παρασκευασμένο για να κωδικοποιεί με τέτοιον τρόπο τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας, που να ενισχύει το αμυντικό μας σύστημα παρά τη μετάλλαξη του ιού.

Είναι λοιπόν ευτύχημα που χρειάζονται περισσότερες της μιας μεταλλάξεις για να μεταβάλει ο ιός κατά τέτοιο τρόπο την πρωτεΐνη, ώστε να παρακάμψει την άμυνα του οργανισμού.

Την ίδια ώρα, όμως, γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και ότι κάθε νέα σεζόν το εμβόλιο πρέπει να αλλάζει για να αντιστοιχεί με τον ιό της γρίπης που θα εμφανιστεί την εποχή του εμβολιασμού. Το συμπέρασμα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αλλάξει και το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Κηφισιά: Στην πόρτα της εξόδου ο Αναστασίου

Τα τελευταία αποτελέσματα της Κηφισιάς έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Ελληνα τεχνικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023