«Το ΚΚΕ υποστηρίζει να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 1 και 2 στα 20 ή γράφοντας απλώς το όνομά τους; Θέλουμε ή δεν θέλουμε όλοι μαζί να ανεβάσουμε το επίπεδο των σπουδών;» σημείωσε η κ. Κεραμέως

«Στόχος των προωθούμενων αλλαγών, είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και η διόρθωση παθογενειών που υπήρχαν επί δεκαετίες», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση του μέτρου και της ισχύς του για φέτος.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 1 και 2 στα 20 ή γράφοντας απλώς το όνομά τους; Θέλουμε ή δεν θέλουμε όλοι μαζί να ανεβάσουμε το επίπεδο των σπουδών;» σημείωσε η κ. Κεραμέως επί του νομοσχέδιου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και προσέθεσε:

«Θεωρούμε σωστό να μπαίνει κανείς σε ένα τμήμα το οποίο το έχει βάλει τυχαία ως 200η επιλογή του και πιθανότατα δεν θα φοιτήσει επί της ουσίας, πόσο μάλλον να αποφοιτήσει αλλά παίρνει τη θέση από κάποιον άλλο που πραγματικά θέλει να φοιτήσει εκεί; Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό; Θέλουμε ή όχι τα παιδιά μας να κάνουν συνειδητές, στοχευμένες επιλογές;».

Άθλια, κατάπτυστη απόφαση

Νωρίτερα ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε χαρακτηρίσει «κατάπτυστη» την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τώρα αυτή την απόφαση.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία από φέτος θα ισχύσει άλλος τρόπος πρόσβασης στα ΑΕΙ για τους μαθητές με περιορισμένες επιλογές και θέσπιση ξεχωριστών βάσεων από τα πανεπιστημιακά τμήματα.

«Στον δρόμο δηλαδή που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ βάζετε επιπλέον φραγμούς και φίλτρα σε παιδιά που ζουν την κόλαση της καραντίνας και το άγχος των Πανελλαδικών. Αντί δηλαδή να επιλέγουν οι μαθητές τμήμα θα επιλέγουν τα τμήματα τους μαθητές» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι «είναι πρώτη φορά στα χρονικά που μια κυβέρνηση φέρνει τέτοια άθλια, κατάπτυστη απόφαση που θέλετε να ισχύσει μάλιστα από φέτος».

«Πάρτε τη πίσω τώρα. Δεν είναι δυνατό να φέρετε ένα τέτοιο πράγμα για ψήφιση. Εκτός αν πάτε φιρί-φιρί και σπέρνετε ανέμους για να θερίσετε θύελλες», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι δύο αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω μίας ακόμη δύσκολης σχολικής χρονιάς, όπου οι μαθητές συνεχίζουν την προετοιμασία τους για τις φετινές πανελλαδικές μέσω τηλεκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει και αφορούν στην εισαγωγή των υποψηφίων στα τμήματα και τις σχολές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τις δύο βασικές αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Η πρώτη σχετίζεται με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα ξεχωριστά και η δεύτερη αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr