Πέραν της Γερμανίας, αρνητικές ήσαν Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία -ευτυχώς, άλλες χώρες δεν τοποθετήθηκαν.  Ο Εμανουέλ  Μακρόν ξεπέρασε τον θυμό του για τις προσβολές του Ταγίπ Ερντογάν, δεν υποστήριξε τις ελληνικές προτάσεις περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας – έχει σοβαρότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να αντιμετωπίσει.

Στις ΗΠΑ, o αμυντικός προϋπολογισμός -προβλέπει και κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S400 – μάλλον θα επιζήσει του βέτο που ανήγγειλε ότι θα ασκήσει (για άλλα θέματα) ο Ντόναλντ Τραμπ. Όμως οι κυρώσεις αυτές δεν λύνουν κανένα δικό μας πρόβλημα, μόνο προσφέρουν στο πλήθος την άγρια χαρά ότι ο εχθρός τιμωρείται. Αντιθέτως, τυχόν διαπραγμάτευση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-Τουρκίας για να αρθούν οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο δωράκι εις βάρος μας. Τις πραγματικά  αρνητικές εξελίξεις που ήρθαν από τις ΗΠΑ τις απωθήσαμε, δεν τις συζητάμε. Ρητά δηλώθηκε ότι η Ουάσιγκτoν α) δεν αναγνωρίζει 10 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου β) Ελλάδα-Τουρκία δεν έχουν οριοθετήσει τα χωρικά τους ύδατα. Αυτά ακριβώς υποστηρίζει και η Τουρκία.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι Βογομίλοι είχαν δίκιο: οι δυνάμεις του κακού κυριαρχούν,  στη Γη βασιλεύει ο Αντίχριστος. Κανένας ηγέτης, καμιά χώρα δεν πορεύεται με βάση τις αρχές του δικαίου και της ηθικής, όλοι κοιτούν τα συμφέροντά τους. 2.500 χρόνια μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, πάλι μόνη της η Ελλαδίτσα πολεμά τον ασιανό βάρβαρο, υπερασπίζεται τα ωραία και μεγάλα, τα αληθινά: δίκιο, πολιτισμό, δημοκρατία.

Στην άλλη ζωή του πλανήτη, όταν ο Χριστός θα νικήσει τον Αντίχριστο και θα γίνει παλινόρθωση της Βασιλείας των Ουρανών, πολλοί από την πολιτική ηγεσία της χώρας και ακόμα περισσότεροι δημοσιολόγοι θα βρεθούν στα δεξιά του, όμως στο πυρ το εξώτερον  Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε, Μπορίσωφ. Όχι τόσο λόγω ανηθικότητας αλλά λόγω ανεπάρκειας, της ανικανότητας να καταλάβουν το συμφέρον των χωρών τους: ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας που του χρωστά 240 δισεκατομμύρια πρέπει να στηριχθεί στρατιωτικά/διπλωματικά στην αντεπίθεση αυτών που παριστάνουν την  παλαιά αυτοκρατορία.

Σαν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, να μην έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία, κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Τα ευρωπαιο-τουρκικά θα τα καθορίσουν τα συμφέροντα Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας γιατί η Ελλάδα χρωστάει 240 δισεκατομμύρια, δεν έχει τίποτα να προσφέρει, συνεχώς ζητάει.

Η ελληνική μοναξιά είναι δεδομένη· η τακτική να κρύβονται κάτω από το «δίκιο που μας πνίγει» αυτάρεσκες μικρομέγαλες συμπεριφορές ισχύος -σαν αυτές που ανέτρεψαν την εξομαλυντική εξωτερική πολιτική Σημίτη-Παπανδρέου από τους Καραμανλή-Μολυβιάτη-Μπακογιάννη- συν τα υπόλοιπα που γνωρίζουμε πολύ καλά, μας οδήγησαν στην απόλυτη μοναξιά. Αν δεν κάνουμε κάτι, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.