Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών έδωσε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών έδωσε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κοροναϊού έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ψηφιακή Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κοροναϊού έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ψηφιακή Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο κ. Ζαριφόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια σύνθετη άσκηση για την κυβέρνηση καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την τροφοδοσία των Κέντρων Εμβολιασμού, καθώς δεν έχει ξαναγίνει ομαδικός εμβολιασμός.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού του προγραμματισμού του εμβολιασμού του πληθυσμού με προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών.

Με μήνυμα στο κινητό θα γίνεται η ενημέρωση

«Η βασική κατεύθυνση είναι να προκαθορίσουμε τα ραντεβού και σύμφωνα με την προτεραιότητα που θα δώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα προκαθορισμένα αυτά ραντεβού με ψηφιακά μέσα και μή ψηφιακά», ανέφερε ο υπουργός και κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους. Όπως διευκρίνισε στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση.

Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στη μέρα και τον τόπο.

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού, σημείωσε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση όλων των πολιτών.

Αρχή του τέλους της πανδημίας

«Αν τηρήσουμε τους κανόνες μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης  Κικίλιας και συμπλήρωσε πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πρόκειται για μια τεράστια υγειονομική επιχείρηση που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως εθνική προσπάθεια και πως είναι πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα αλλά είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια. «Ο κόσμος θα γνωρίζει τα πάντα», διαβεβαίωσε ο κ. Κικίλιας και ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί βήμα προς βήμα το σχέδιο για τον εμβολιασμό και οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο θα είναι οι υγειονομικοί που από την αρχή της πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε παράλληλα να δώσουν και το παράδειγμα.

Αγώνας δρόμου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να ελεγχθούν τα εμβόλια

Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το θέμα του εμβολίου κατά του κοροναϊού έχει αναρτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και στα ελληνικά- στην ιστοσελίδα της.

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με φαρμακευτικές εταιρείες και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να έχει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Όπως και με κάθε εμβόλιο, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμβόλια θα υποβληθούν σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει συμφωνίες με 6 εταιρείες ανάπτυξης ελπιδοφόρων εμβολίων, και ενδέχεται να συναφθούν και άλλες. Όπως διαβεβαιώνει τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μόνο μετά από ενδελεχή και αυστηρή αξιολόγηση που θα αποδεικνύει ότι είναι ασφαλή για όλους.

Μόλις εγκριθούν, τα εμβόλια θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ την ίδια στιγμή και με τους ίδιους όρους. Για να είναι αποτελεσματικά, είναι πιθανό τα περισσότερα εμβόλια να χρειάζονται δύο δόσεις ανά άτομο, σημειώνει η ΕΕ τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε εμβόλια κατά της COVID-19 ήδη από το τρέχον έτος, εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκδώσει επιστημονική γνώμη
σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη αρχίσει να ελέγχει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τριών εμβολίων: της AstraZeneca, των BioNTech και Pfizer, και της Moderna, αναφέρει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν ήδη πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024