Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βέμπερ και ευρωβουλευτές στηρίζουν το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Βέμπερ και ευρωβουλευτές στηρίζουν το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Την επανεξέταση του θέματος των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Την επανεξέταση του θέματος των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείουν τη δυνατότητα αναστολής των ήδη συμφωνημένων παραδόσεων όπλων στην Τουρκία. Τα παιχνιδάκια με τις προκλήσεις του προέδρου Ερντογάν πρέπει να τελειώνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ στην εφημερίδα «Bild», ανανεώνοντας παράλληλα το αίτημά του για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών.

«Η έκκλησή μου προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι: γεφυρώστε τις διαφορές στα μεγάλα ζητήματα και βρείτε έναν τρόπο να συμφωνήσετε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί και δεν μπορεί να περιμένει πάντοτε εκείνους που μπλοκάρουν, για παράδειγμα, την βοήθεια δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού και τον μηχανισμό ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου. Διαφορετικά διακυβεύεται το μέλλον μας», πρόσθεσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Παράλληλα, 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αναστείλει την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία.

Την επιστολή, έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη και της συναδέλφού της, του κόμματος των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, υπογράφουν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωσοσιαλιστών (S&D), των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Οι 53 ευρωβουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής και τη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Οι πρόσφατες διερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου οδήγησαν σε κλιμάκωση μιας συνεχούς διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούμεθα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «’να εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία’, εφόσον η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, σημειώνεται ότι «τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά, παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία».

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024