Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής : Θα φανεί εάν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει για Τουρκία

Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής : Θα φανεί εάν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει για Τουρκία

Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν

Μήνυμα προκειμένου να τηρηθούν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες .

Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.

«Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”».

Εννοώντας προφανώς ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία:

«Tο πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν».

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, έστειλε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στη σημασία της υπεράσπισης της κυριαρχίας των χωρών της ΕΕ.

«Η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπίζεται την κυριαρχία των κρατών – μελών απέναντι στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν αφήνοντας εμμέσως αιχμές σε όσους τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Προσχέδιο ΕΕ για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, φαίνεται πως προωθείται στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών αλλά όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία και το μπαράζ των προκλήσεων στις οποίες επιδίδεται όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι ενιαία, με τη Γερμανία να φαίνεται να προσπαθεί για μία ακόμη φορά να γλιτώσει την Άγκυρα από την επιβολή κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται από τις 2 το μεσημέρι, που αρχίζει η Σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις. Μία πληροφορία που αν ισχύει δεν φαίνεται πως ικανοποιεί την Αθήνα.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024