Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SpaceX : Η δοκιμή του Starship πέτυχε αλλά ο πύραυλος εξερράγη

SpaceX : Η δοκιμή του Starship πέτυχε αλλά ο πύραυλος εξερράγη

Παρά τη συντριβή ο Έλον Μασκ δηλώνει ότι οι στόχοι της δοκιμής επιτεύχθηκαν

To γυαλιστερό «αστρόπλοιο» του Έλον Μασκ εξερράγη στην προσπάθειά του να προσγειωθεί έπειτα από δοκιμαστική πτήση τα ξημερώματα της Πέμπτης, όμως ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δηλώνει ικανοποιημένος.

Το πρωτότυπο του Starship, το οποίο σχεδιάστηκε με απώτερο στόχο την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη και τον Άρη, εκτοξεύτηκε από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας προκειμένου να αξιολογηθεί η αεροδυναμική συμπεριφορά, τα συστήματα πλοήγησης και, το κυριότερο, το σύστημα προσγείωσης που θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ολόκληρου του σκάφους.

Ο ίδιος ο Μασκ είχε προειδοποιήσει πως η πιθανότητα επιτυχίας στη δοκιμή ήταν μόνο μία στις τρεις –είναι εξάλλου πάγια πρακτική της SpaceX να δοκιμάζει κάθε πρωτότυπο μέχρι το σημείο καταστροφικής αποτυχίας.

«Ταχεία μη προγραμματισμένη αποσυναρμολογηση»

Το Starship, ένας γίγαντας ύψους 50 μέτρων, ανήλθε στο προγραμματισμένο ύψος των 12,5 χιλιομέτρων και πραγματοποίησε με επιτυχία την μανούβρα οριζοντιοποίησης, με την οποία το σκάφος θα εισέρχεται μελλοντικά στη γήινη ατμόσφαιρα.

Έξι λεπτά αργότερα, το σκάφος επιχείρησε να προσεδαφιστεί κάθετα ακριβώς στο σημείο που έπρεπε, μερικές δεκάδες μέτρα από την αυτοσχέδια εξέδρα εκτόξευσης. Κατέβηκε όμως με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα και τυλίχθηκε σε μια πύρινη σφαίρα μετά την έκρηξη της δεξαμενής καυσίμου.

Το ασυνήθιστο σκάφος με τη ρετρό εμφάνιση είναι κατασκευασμένο από γυαλιστερό ατσάλι (Reuters)

«Η πίεση στη δεξαμενή ήταν χαμηλή στη διάρκεια της προσεδάφισης, προκαλώντας υπερβολικά υψηλή ταχύτητα καθόδου & RUD» έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Το  «RUD» σημαίνει «ταχεία μη προγραμματισμένη αποσυναρμολογηση» -ένας ευφημισμός για την έκρηξη του σκάφους.

Ο ιδρυτής της SpaceX έσπευσε ωστόσο να πανηγυρίσει για την επιτυχία της δοκιμής: «Συλλέξαμε όλα τα δεδομένα που θέλαμε. Συγχαρητήρια στην ομάδα της SpaceX» έγραψε.

«Άρη σου ερχόμαστε!» συνέχισε.

Στη σημερινή μορφή του, το Starship μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο υποτροχιακές πτήσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι το όριο της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Μελλοντικά, το Starship θα εκτοξεύεται τοποθετημένο στην κορυφή ενός μεγάλου πυραύλου ύψους 70 μέτρων. Σε πρώτη φάση, το σύστημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση φορτίων της τάξης των 100 τόνων.

Αργότερα, ο Έλον Μασκ θέλει να χρησιμοποιήσει το Starship για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, ένα φιλόδοξο σχέδιο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα.

Ο Μασκ, πάντως, είναι άκρως αισιόδοξος όπως συνήθως. Στην ομιλία του κατά την παραλαβή βραβείο από τον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Axel Springer την περασμένη εβδομάδα, το αφεντικό της SpaceX υποστήριξε ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα είναι έτοιμη για αναχώρηση σε τέσσερα με έξι χρόνια –ένας υπερφιλόδοξος στόχος σύμφωνα με όλους τους αναλυτές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη δοκιμή του Starship. To νέο πρωτότυπο, με την ονομασία Starship SN9, είναι ήδη σχεδόν έτοιμο, είπε ο Μασκ.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024