Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποσχέσεις

Υποσχέσεις

Οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Τον άκουγα τον αρχηγό, επί μέρες να ωρύεται γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει 15.000 γιατρούς προκειμένου να στελεχώσει, το υποστελεχωμένο, και καταδικασμένο σε βαθιά ανυποληψία, Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και οφείλω να ομολογήσω ότι μόλις ανήγγειλε ότι όταν επανέλθει στην κυβέρνηση θα προχωρήσει στις προσλήψεις αυτές, είπα μέσα μου να… μαλακώσω κάπως μαζί του: να μη ρωτήσω δηλαδή, γιατί δεν τους προσέλαβε τους γιατρούς στο ΕΣΥ, στα σχεδόν 5 χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

Βρήκα την πρόταση, πώς να το πω, ειλικρινή (προκειμένου περί Τσίπρα, και… μοναδική!). Μετά όμως, συζητώντας με διάφορους ειδήμονες του χώρου της υγείας, μέσα μου γεννήθηκαν αμφιβολίες. Να προσληφθούν οι 15.000 γιατροί, αλλά… υπάρχουν; Δηλαδή, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα 15.000 γιατροί οι οποίοι αν και έχουν λιώσει στο διάβασμα επί 7-8 χρόνια και έχουν αποφοιτήσει από τις ιατρικές σχολές της χώρας, παραμένουν άνεργοι, δεν μπορούν δηλαδή να βρουν μια δουλειά;

Το έψαξα διεξοδικά όπως πάντα, και το αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής έρευνας… θα το αφήσω για το τέλος. Το μόνο που θα επισημάνω εδώ ως προοίμιο θα είναι το «μια φορά Τσίπρας, για πάντα Τσίπρας»…

Προσλήψεις

Βήμα πρώτο – Πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και έφτασε στα μέρη μας ο καταραμένος κορωνοϊός; Απάντηση, άμεση: περίπου 800, σε ένα σύνολο 7.000 ατόμων που έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας. 800 γιατροί και περί τις 4.000 νοσηλευτές. Ειδικά για τους νοσηλευτές, παίχτηκε και ένα πινγκ πονγκ υποσχέσεων μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλοι οι νοσηλευτές θα παραμείνουν στο ΕΣΥ, διότι θα μονιμοποιηθούν με τη διαδικασία μοριοδότησης.

Αλλοι γιατροί θα προσληφθούν ή με αυτούς τους 800 θα μείνει το ΕΣΥ; Απάντηση: θα προσληφθούν άλλοι 900. Και μάλιστα μέσα στον μήνα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στα Συμβούλια Κρίσεων για την πρόσληψή τους ως μόνιμων γιατρών – αρκετοί μάλιστα έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Για τις ανάγκες δε του ΕΣΥ, λόγω της πανδημίας, δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι υποψήφιοι προς πρόσληψη γιατροί «ανέβασαν» τα δικαιολογητικά τους. Αποτέλεσμα, διότι και θεοί πείθονται; Από δυόμισι χρόνια που χρειαζόταν να ολοκληρωθεί μια πρόσληψη γιατρού στο ΕΣΥ, ο μέσος χρόνος των προσλήψεων στο σύστημα έπεσε στους 6 με 8 μήνες.

Τούτου δοθέντος, κρατήστε λογαριασμό εσείς, έχουμε 800+900=1.700 γιατροί, ως το τέλος του χρόνου στο ΕΣΥ…

Μάγος

Συνεχίζω ακάθεκτος την ιχνηλάτηση (για να χρησιμοποιήσω έναν όρο της εποχής): το υπουργείο Υγείας προκήρυξε τον Σεπτέμβριο άλλες 400 θέσεις μόνιμων γιατρών, εκ των οποίων οι 200 στελεχώνουν τις ΜΕΘ σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας – είναι αυτοί οι νέοι ήρωες που ήρθαν να συνδράμουν τους παλαιότερους στον τιτάνιο αγώνα κατά του Covid-19. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες (χρόνος πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης!) και μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός για τους ΜΕΘίστες και να προσληφθούν και όσοι εκ των υποψηφίων έχουν έγκυρη αίτηση, ανεξαρτήτως κατάταξης! Κάτι που αναμένεται να ανεβάσει τον αριθμό των νεοπροσληφθέντων μόνιμων γιατρών ΜΕΘ σε πάνω από 250-270.

Τέλος, ολοκληρώνεται παράλληλα μια άλλη διαδικασία που «έτρεχε» για την πρόσληψη 81 μονίμων γιατρών, εκ των οποίων οι 49 προορίζονται να αφομοιωθούν από νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις αφορούν θέσεις που έχουν βγει στο παρελθόν άγονες (Λέρος, Κάλυμνος κ.λπ.), και εξ αυτού του λόγου γίνεται μια προσπάθεια να καλυφθούν όλες, διότι τα νησιά είναι κούκλα, χειμώνα καλοκαίρι.

Αθροίζω από εδώ, αθροίζω από εκεί, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ πάνω από 1.700 μόνιμοι γιατροί, με προοπτική άμεσα, μέσα στο πρώτο διάστημα του 2021, να ξεπεράσουν τις 2.000!!!

Και παρότι ο πρόεδρος Κυριάκος σε μια κίνηση που θα τη χαρακτήριζε κανείς «κιμπάρικη» ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκτός από τους 4.000 νοσηλευτές που θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ, το ίδιο θα συμβεί και με όσους γιατρούς υπηρετούν σήμερα σε ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και άρα πρέπει στα νούμερα των προσλήψεων να υπολογίσουμε άλλους 250 – όπως και να το δεις, όπως και να το κάνεις, 15.000 που ζητάει ο Τσίπρας δεν γίνονται με τίποτε.

Πού θα τους βρει λοιπόν ο μάγος Αλέξης, ο μαέστρος της διακυβέρνησης, 15.000 γιατρούς να τους προσλάβει στο ΕΣΥ, όταν ετούτοι εδώ – προσέξτε με παρακαλώ – με αγωνιώδεις εκκλήσεις ζητούν γιατρούς λ.χ. για τη Θεσσαλονίκη (εκείνος ο Κικίλιας, μόνο τα κλάματα δεν έβαλε τις προάλλες για να τους παρακαλάει δημοσίως να προσέλθουν να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, αλλά δεν είδα να συγκινούνται πολλοί – Θεσσαλονίκη, και κλειστή μάλιστα, σε καραντίνα, πού να τρέχεις τώρα, σου λέει ο επιστήμων).

Συνήθεια

Ψάξε, ψάξε, όλο και κάτι θα βρεις – ζήτησα να μάθω αν υπάρχουν στην αναμονή γιατροί που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους, και αναμένουν να ανοίξει κάποια θέση σε νοσοκομείο για να προσληφθούν στο ΕΣΥ.

Φυσικά το υπουργείο Υγείας, που ψάχνει κι αυτό, σου απαντάει κύριε δεν υπάρχουν στην αναμονή γιατροί. Οσοι έχουν ειδικότητες που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σχεδόν αμέσως προσλαμβάνονται. Τι ειδικότητες είναι αυτές; Οι ακόλουθες: αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, και καρδιολόγοι υπό προϋποθέσεις. Πόσοι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (αυτών των ειδικοτήτων, εννοείται) – μόλις 35!

Το οποίον σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ακόμη και αν αύριο διαδεχόταν τον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας, δεν θα μπορούσε να προσλάβει 15.000 γιατρούς, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν τόσοι άνεργοι γιατροί. Αλλά ακόμη και αν προσλάμβανε όλες τις ειδικότητες – γυναικολόγους, οδοντίατρους, οφθαλμίατρους, αλλεργιολόγους, γαστρεντερολόγους – υποτίθεται σε μια… πανστρατιά κατά της πανδημίας (αν και δεν μπορώ να σκεφτώ πώς ο οφθαλμίατρος ή ο οδοντίατρος θα βοηθούσε σε ένα νοσοκομείο), και πάλι όλοι αυτοί μαζί δεν ξεπερνούν τους 1.000!

Και πάμε πάλι στην εξαγγελία Τσίπρα: δεν τα ξέρει αυτά; Τα γνωρίζει. Και αν δεν τα γνωρίζει, υπάρχει ο σοβαρός Ξανθός, ο τομεάρχης Υγείας να τον ενημερώσει. Τότε γιατί τα λέει; Διότι άμα έχεις συνηθίσει στο ψέμα και τον λαϊκισμό, δύσκολα να αλλάξεις συμπεριφορά…

Κριτική

Ο Θανάσης (Καρτερός) φαίνεται πως δεν είχε θέμα προχθές το απόγευμα για να συγγράψει το άρθρο του στην «Αυγή», και αφού δεν είχε, είπε να ασχοληθεί με κάτι αγαπημένο – εμένα. Αυτή τη φορά, με αφορμή τα όσα είπα στο κεντρικό δελτίο του Mega για τη φωτογραφία του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα που τον απεικονίζει χωρίς μάσκα. Του Θανάση δεν του άρεσαν όσα είπα. Ο Θανάσης με το… αλάνθαστο δημοσιογραφικό του κριτήριο, ήθελε να αναδείξω ως μείζονος σημασίας θέμα τον… αμάσκωτο Μητσοτάκη, διότι αυτό πιστεύει ο Τσίπρας, ο Θεός του. Που χαμένος στο Διάστημα όπως είναι (17 μήνες μετά τη συντριβή στις εκλογές, ακόμη να το χωνέψει) πιστεύει ότι με κάτι τέτοιες ανοησίες θα ρίξει τη Δεξιά από την εξουσία. Ο Θανάσης που χρόνια τώρα είναι his master’s voice, πιστεύει ό,τι και το αφεντικό του. Και το ισχυρίζεται με τη σοβαροφάνεια ενός από καθέδρας καθηγητή της δημοσιογραφίας! Ο Θανάσης. Που την εποχή του Τσερνόμπιλ αρθρογραφούσε στον «Ριζοσπάστη» με την ίδια ένταση εναντίον όλων ημών, που μιλούσαμε για μια τρομακτική οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ εκείνος ήταν πεπεισμένος πως όλα αυτά ήταν αργυρώνητη προπαγάνδα κατά της σοβιετίας και εμείς μίσθαρνα όργανα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο Θανάσης. Που ζει από τριετίας ένα δράμα. Παρά τις προσπάθειες του Τσίπρα να τον κάνει γενικό δερβέναγα στα «ΝΕΑ», δεν τα κατάφερε, ο αρχηγός. Και έμεινε με τη γωνίτσα του ανά χείρας, στην «Α», να πετροβολάει όσους δεν γουστάρει το αφεντικό του ο Αλέξης. Ο καημένος ο Θανάσης…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024