Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομικός έλεγχος στην ΕΥΕΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

Οικονομικός έλεγχος στην ΕΥΕΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος που διενήργησε η εταιρεία Ernst & Young στην Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ)

Εξελίξεις φαίνεται ότι δρομολογούνται ξανά στο πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος στην Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) από την εταιρεία Ernst & Young. H έρευνα αφορούσε στον τρόπο που έγινε η συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων από το κράτος, για 2 έτη (2018-2019) και το αποτέλεσμά της έχει ενδιαφέρον για τον πολύπαθο τομέα.

Να θυμήσουμε ότι η ΑΕΠΙ έκλεισε έπειτα από έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), όπου διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες, για τις οποίες οι μέτοχοί της παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη στη βάση επτά κακουργημάτων. Είχε αναδυθεί τότε η ελπίδα ότι τα λάθη του παρελθόντος που στοίχισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στους δημιουργούς σε δύσκολες περιόδους, δεν θα επαναλαμβάνονταν.

Εν συνεχεία με απόφαση του τότε Υπουργού Επικρατείας Χρήστου Βερναρδάκη τη διαχείριση των δικαιωμάτων των δημιουργών ανέλαβε το κράτος. Η κίνηση αυτή βρήκε αντίθετους αρκετούς δημιουργούς οι οποίοι πρότασαν το επιχείρημα – όχι άδικα – της ανάγκης  ενοποιήσης,  της συστέγασης των καλλιτεχνών κάτω απ’ έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ).

Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το εν λόγω εγχείρημα απέφερε σημαντικά έξοδα στο ελληνικό κράτος, σε περίοδο κρίσης, μειωμένα έσοδα για τους δημιουργούς και διασπασμένο μέχρι σήμερα το πνευματικό δικαίωμα. Πολλοί από τους δημιουργούς παραμένουν ανέναχτοι, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν προσχωρήσει σε ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείριση – η οποία υποστηρίζει ότι κατέχει το 70% της αγοράς.

Το δεύτερο επεισόδιο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, γράφτηκε το Ιούνιο του 2019 , ημερομηνία που σήμανε το κλείσιμο της ΕΥΕΔ. Με εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού -λίγο πριν κλείσει η ΕΥΕΔ- διετάχθη έλεγχος από  ορκωτούς ελεγκτές για να εξετάσουν την διαχείριση που είχε γίνει.

Μάλιστα πολλά χρήματα που είχε συλλέξει η ΕΥΕΔ δεν διανεμήθηκαν επειδή, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου, δεν υπήρχε για κάποια από αυτά εγκεκριμένος κανονισμός διανομής.

Το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών δεν έχει έρθει ακόμη στο φως της δημοσιότητας παρόλο που-σύμφωνα με πληροφορίες -υπήρξε πληθώρα αιτημάτων δημιουργών –  και άλλων δικαιούχων των οποίων η ΕΥΕΔ διαχειρίστηκε τα δικαιώματά τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024