Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Με αργούς ρυθμούς το ξεκλείδωμα της χώρας- Οι παράγοντες που φρενάρουν την επιστροφή στην κανονικότητα

Κοροναϊός : Με αργούς ρυθμούς το ξεκλείδωμα της χώρας- Οι παράγοντες που φρενάρουν την επιστροφή στην κανονικότητα

Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική σε τόσο υψηλά επίπεδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ενίσχυσε τους φόβους ότι η άρση του lockdown, θα δυσκολέψει την αποσυμπίεση του ΕΣΥ και θα οδηγήσει σε νέα διασπορά του κοροναϊού.

Για την επόμενη εβδομάδα, μετατίθενται οι ανακοινώσεις για τον «οδικό χάρτη» επανεκκίνησης της χώρας.

Με τον κοροναϊό, να συνεχίζει να σκιάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, και το επιδημιολογικό φορτίο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρά το ο lockdown, που διάγει την τέταρτη εβδομάδα, η νέα παράταση της καραντίνας, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση.

Η μείωση των κρουσμάτων δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα ήθελαν κυβέρνηση και  λοιμωξιολόγοι καθώς παραμένει μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και πολλές περιοχές έχουν ακόμα υψηλό ιικό φορτίο.

Πρόκειται για δεδομένα που κατέστησαν αναγκαία την παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι μετά τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Πάμε πολύ προσεκτικά»

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν, επομένως «το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται χρονικά και παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου».

Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης αμιγώς Χριστουγεννιάτικων εποχιακών ειδών, που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, θα ακούσουμε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων και ενδεχομένως θα υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ ξεκαθάρισε :

«Πάμε πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δούμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση».

Τι θα καθορίσει την επάνοδο στην κανονικότητα

Ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές πλέον συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Oι βασικές παράμετροι που συνυπολογίζονται είναι: η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια καθώς και ο δείκτης θετικότητας.

Ρόλο κλειδί για την επάνοδο στην καθημερινότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αναμένεται να παίξει και το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει, ότι οι πλέον επίφοβες δραστηριότητες ως προς τη διασπορά ιού, όπως μπαρ και νυχτερινά κέντρα,  δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι την έναρξη του εμβολιασμού.

Οι οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, καθώς και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα, μετατέθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχει στη διάθεσή της, πιο “φρέσκα” επιδημιολογικά στοιχεία.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πάντως να μην ανοίξουν σχολεία και εστίαση πριν τα Χριστούγεννα, ενώ για μετά τις 14 του μήνα τοποθετείται η λειτουργία με αυστηρούς όρους, των μικρών εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων.

Πρώτος στόχος να «πέσει» η πανδημία

«Πάμε πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δούμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση», κατέστησε σαφές ο Στέλιος Πέτσας.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, δεύτερος: το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, τρίτος: ο εμβολιασμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο στόχο», είπε χαρακτηριστικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κοροναϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ ξεκάθαρος ήταν και ο υπουργός Επικρατείας,  Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με όσα είπε, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, παρατηρείται μία σταθεροποίηση ως προς την ύφεση, αλλά αυτό δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Σημείωσε ότι παραμένει μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και πως πολλές περιοχές έχουν ακόμα υψηλό ιικό φορτίο. «Τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν να είμαστε επιφυλακτικοί και δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί βάζουν «φρένο» οι λοιμωξιολόγοι

Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική σε τόσο υψηλά επίπεδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και στους ειδικούς, που φοβούνται πως τυχόν πρόωρο άνοιγμα θα δυσκολέψει την αποσυμπίεση του ΕΣΥ, και θα οδηγήσει σε νέα διασπορά του κοροναϊού.

Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο» τονίζει, στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού»

Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.

Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.

«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊο.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε»

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ “τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα”. «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα».

Κατά της πρόωρης  άρσης του lockdown τάσσεται και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, οι διασωληνωμένοι μπορεί να αγγίξουν εύκολα τους 900.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600, που είναι σημείο συναγερμού, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι.

«Πρέπει να περιμένουμε κι άλλο…»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

«Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024