Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Καθ' οδόν για τη Βρετανία βρίσκονται τα φορτηγά με τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού, μετά την έγκριση για τη χρήση του που έδωσε νωρίτερα σήμερα η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή.

Καθ’ οδόν για τη Βρετανία βρίσκονται τα φορτηγά με τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού, μετά την έγκριση για τη χρήση του που έδωσε νωρίτερα σήμερα η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή.

Χιλιάδες δόσεις του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει το «ταξίδι» τους από τα εργοστάσια της Pfizer στο Βέλγιο σήμερα το πρωί, λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), καθιστώντας τη Βρετανία την πρώτη χώρα στον δυτικό κόσμο που έχει εγκρίνει την κλινική χρήση του φαρμάκου.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ισχυρίστηκε ότι το τέλος της πανδημίας έχει αρχίσει να φαίνεται, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τη ζωή μας και να επαναφέρουμε την οικονομία» – αλλά προειδοποίησε, επίσης, ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να υπερεθνουσιάζονται, σχετικά με την ταχεία εκτέλεση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer – που απαιτεί δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών – θα διατεθούν «από την επόμενη εβδομάδα». Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις, με τα 10 εκατομμύρια να φτάνουν στη χώρα μέχρι το τέλος του 2020 και τα υπόλοιπα μέσα στο επόμενο έτος.

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί, τα σημεία στα οποία θα βρίσκονται τα κέντρα εμβολιασμού στη Βρετανία

Σύγχυση για αυτούς που θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ωστόσο, έχει προκύψει σύγχυση σχετικά με το ποιες ομάδες θα λάβουν τις πρώτες δόσεις. Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) δημοσίευσε σήμερα τον κατάλογο προτεραιότητας, τονίζοντας ότι οι τρόφιμοι και οι υπάλληλοι γηροκομείων, θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να υποσχεθούν ότι τα γηροκομεία θα λάβουν το εμβόλιο πριν από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή οργανισμό, σημειώνοντας ότι «αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξη και την εφαρμογή». Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech προστατεύει κατά 95% από τη μόλυνση με Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δείχνουν ότι λειτουργεί εξίσου καλά και μεταξύ των άνω των 65 ετών, της ηλικιακής ομάδας που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, η μεταφορά και αποθήκευση του εμβολίου στα γηροκομεία θέτει υλικοτεχνικές προκλήσεις επειδή πρέπει να φυλάσσεται στους -70C. Για να διατηρηθούν οι δόσεις σε αυτήν την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, πρέπει να συσκευάζονται με ξηρό πάγο και να τοποθετούνται σε ειδικό κουτί μεταφοράς, μεγέθους μια βαλίτσας. Αυτά τα δοχεία μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή των εμβολίων για 10 ημέρες εάν παραμείνουν κλειστά.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024