Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Έρευνα αναφέρει ότι ο θάνατος 80χρονης από ρίψη δακρυγόνου ίσως δεν ήταν ατύχημα

Γαλλία : Έρευνα αναφέρει ότι ο θάνατος 80χρονης από ρίψη δακρυγόνου ίσως δεν ήταν ατύχημα

Μια 80χρονη είχε σκοτωθεί το 2018 όταν δακρυγόνο προσγειώθηκε στο διαμέρισμά της στη Μασσαλία. Η επίσημη έρευνα ανέφερε ότι το περιστατικό ήταν ατύχημα. Ωστόσο, νέα ανεξάρτητη έρευνα ανατρέπει τα πάντα.

Μέσα στον σάλο και τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας που έχουν προκληθεί τον τελευταίο μήνα στη Γαλλία, σοκ προκαλεί η δημοσιοποίηση της αναφοράς για τα αίτια θανάτου μιας 80χρονης γυναίκας, η οποία σκοτώθηκε πριν δύο χρόνια όταν ένα δακρυγόνο προσγειώθηκε μέσα στο διαμέρισμά της.

Πρόκειται για την 80χρονη Ζινέμπ Ρεντουάν, η οποία πέθανε σαν σήμερα το 2018 κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και των Κίτρινων Γιλέκων στη Μασσαλία.

Η Αλγερινής καταγωγής γυναίκα έκλεινε τα παντζούρια στο διαμέρισμά της στον 4ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης, όταν χτυπήθηκε από δακρυγόνο. Σύμφωνα με ειδικούς στη βαλλιστική, το δακρυγόνο ταξίδευε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 97 χλμ/ώρα όταν χτύπησε την ηλικιωμένη γυναίκα στο στήθος και το πρόσωπο, προκαλώντας σοβαρότατα τραύματα.

Η εσωτερική γαλλική έρευνα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε κακόβουλη πρόθεση, καταλήγοντας ότι το όλο περιστατικό ήταν ατύχημα.

Εσκεμμένα ο αστυνομικός πέταξε το δακρυγόνο προς το διαμέρισμα της ηλικιωμένης!

Ωστόσο, νέα έρευνα της ΜΚΟ Disclose, μέρος της Forensice Architecture. αναφέρει ότι ο αστυνομικός που έκανε τη ρίψη επίτηδες πέταξε το δακρυγόνο προς το διαμέρισμα της 80χρονης.

Η κόρη του θύματος έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Κριστόφ Καστανέρ, του τότε υπουργού Εσωτερικών.

H Forensic Architecture εξέτασε βίντεο από κλειστά κυκλώματα καταγραφής, βίντεο της διαδήλωσης από τα social media, καθώς και την επίσημη γαλλική έκθεση και δημιούργησε μια 3D απεικόνιση του περιστατικού.

Η δική της έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τη θέση που αστυνομικός που εκτόξευσε το δακρυγόνο, τη γωνία ρίψης και την τροχιά καταδεικνύουν ότι «υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το δακρυγόνο να χτυπήσει κάποιο διαμέρισμα». Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα λάθους γύρω στα 2 μέτρα, αλλά υπήρχαν μόνο διαμερίσματα στο σημείο που εκτοξεύτηκε το δακρυγόνο.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε κίνδυνος. Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του δράστη και του διοικητή του», αναφέρεται.

Ο Γιασίν Μπουζρού, ο δικηγόρος της οικογένειας Ρεντουάν, επίσης αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή. «Αυτός που σημάδευε έριξε το δακρυγόνο προς τα πάνω, προφανώς σημάδευε προς τα σπίτια. Πώς γίνεται αυτό να είναι σύμφωνα με τους κανόνες;», αναρωτήθηκε εξοργισμένος.

Ο Μπουζρού είπε στην εφημερίδα Le Parisien ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υποστήριξε τα επίσημα ευρήματα, κατηγορείται τώρα για αλλοίωση και απόκρυψη αποδείξεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών σχολίασε στη Le Monde ότι ο Καστανέρ απλά διαβίβασε τις πληροφορίες που του δόθηκαν από την εισαγγελία της Μασσαλίας.

Η επίσημη εκδοχή

Τον Δεκέμβριο του 2018, οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονταν με τα Κίτρινα Γιλέκα στο κέντρο της Μασσαλίας. Η Αλγερινή Ρεντουάν καθόταν στο παράθυρο του υπνοδωματίου της και μιλούσε με την κόρη της στο τηλέφωνο, όταν τη χτύπησε δακρυγόνο τύπου MP7 το οποίο εκτοξεύτηκε από εκτοξευτήρα Cougar. Οι αρχές έχουν ξεκάθαρες οδηγίες να μην στοχεύουν κατευθείαν στο πλήθος.

Το κάνιστρο του δακρυγόνου, που έχει εμβέλεια 100 μέτρων και μπορεί να καθαρίσει περιοχή 1.000 τ.μ., ανατινάχτηκε μέσα στο μικρό διαμέρισμα, απελευθερώνοντας μια τεράστια ποσότητα αερίου.

Η Ρεντουάν οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά κατέληξε κατά τη διάρκεια χειρουργείου. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, είχε κατάγματα σε ολόκληρο το δεξί μέρος του προσώπου της. Το δακρυγόνο είχε χτυπήσει πρώτα το στήθος της και μετά το πηγούνι της.

Η επίσημη έρευνα αποκάλυψε ότι εκείνη την ημέρα πέντε αστυνομικοί των γαλλικών ΜΑΤ είχαν στη διάθεσή τους αυτούς τους εκτοξευτήρες και τα δακρυγόνα. Ο διοικητής τους αρνήθηκε να τους κατονομάσει και κανείς τους δεν παραδέχτηκε ότι έριξε δακρυγόνο στο διαμέρισμα της ηλικιωμένης.

Οι Γάλλοι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι το δακρυγόνο εκτοξεύτηκε από απόσταση 37 μέτρων και ταξίδευε με ταχύτητα 97,2 χμ/ώρα όταν χτύπησε τη Ρεντουάν, ενώ κατέληξαν ότι ο αξιωματικός που το εκτόξευσε είχε σεβαστεί τους κανόνες.

Η αναφορά των 73 σελίδων, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, πρόσθεσε ότι: «Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο αστυνομικός που εκτόξευσε το δακρυγόνο είχε δει την κ. Ρεντουάν» και κατέληγε ότι το περιστατικό ήταν ένα ατύχημα.

Εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας ανέφερε ότι η επίσημη αναφορά είχε γίνει από ειδικούς όλων των πεδίων οι οποίοι εξέτασαν τη γωνία ρίψης, τη θέση του δράστη, την απόσταση και την ισχύ της πρόσκρουσης του δακρυγόνου. «Φυσικά είναι αδύνατον να πούμε αν το όλο περιστατικό έγινε εσκεμμένα ή όχι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024