Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας : Φίλος της Ελλάδας ο Μπάιντεν - Σχέδιο Μητσοτάκη η απορρύθμιση της αγοράς

Τσίπρας : Φίλος της Ελλάδας ο Μπάιντεν – Σχέδιο Μητσοτάκη η απορρύθμιση της αγοράς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «ώρα της ελληνικής οικονομίας» αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Φίλο της Ελλάδας και γνώστη της περιοχής χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου και θα επέλθουν ευρύτερες θετικές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Το πιο σημαντικό διακύβευμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «ώρα της ελληνικής οικονομίας» αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και μέσω ενός ειλικρινούς και δυναμικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσίπας χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στην Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Και πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή.

Αν δεν το καταφέρει, και εγκλωβιστεί σε μια παθητική, μονοδιάστατη πολιτική συμμόρφωσης με τις στρατηγικές επιλογές τρίτων – χωρίς όραμα, χωρίς εθνική στρατηγική – τότε φοβάμαι ότι οι εξελίξεις δε θα είναι θετικές για τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για αναποτελεσματική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ την κατηγόρησε ότι στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και στο «μαξιλάρι» σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να το κάνει. Χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με το που ανάσαναν αμέσως μετά τα μνημόνια, βυθίζονται ξανά. Επιχειρήσεις  δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν αυτής της κρίσης δεν θα ξανανοίξουν ποτέ, ενώ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών ήδη αυξάνεται και πάλι επικίνδυνα».

Θα τελειώσουν οι δικαιολογίες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσίων παρεμβάσεων προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και το εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη στροφή στη βιομηχανία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ως ζωτικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία όπως προκύπτει από την αρνητική εμπειρία για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας ενώ τάχθηκε υπέρ της στήριξης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να στηρίξει δικές της οικονομικές επιλογές και εξέφρασε την εκτίμηση πως μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση θα τελειώσουν και οι κυβερνητικές δικαιολογίες για την πορεία της οικονομίας.

«Εμείς -είπε ο κ. Τσίπρας- που έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας στα δύσκολα, θα είμαστε εδώ».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024