Ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών (φακές-μακαρόνια) είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία μας. Αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει, όμως, και για το γευστικό της αποτύπωμα, ακόμα και αν δεν είστε vegan.

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα πράσινες ή κόκκινες φακές
340 γραμμάρια βίδες ολικής
3 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
1/3 της κούπας μηλόξιδο
5 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κούπα νερό
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Χρησιμοποιείστε ό, τι μακαρόνια αγαπάτε. Αν βάλετε ολικής άλεσης, μιλάμε για έναν διατροφικό θησαυρό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΙΜΑ» ΑΠΟ ΦΑΚΕΣ

-Σωτάρετε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά σε λάδι ή νερό.

-Προσθέτετε τον πολτό σκόρδου ή το σκόρδο ψιλοκομμένο, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα και το αλάτι. Σωτάρετε για λίγα λεπτά ακόμη.

-Πρόσθετετε τις φακές, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, τον ζωμό λαχανικών και νερό.

-Ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε  θερμοκρασία και καπακώνετε.

-Το αφήνετε να βράσει για 40-45 λεπτά μέχρι οι φακές να βράσουν, αλλά όχι και να γίνουν σαν πολτός.

-Πολύ πιθανό να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ή ζωμό λαχανικών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αν δούμε ότι το μείγμα δεν έχει υγρά.

-Μόλις οι φακές είναι έτοιμες, σβήνετε τη φωτιά, προσθέτεις τον βασιλικό και αφήνετε το φαγητό στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου.

-Αν οι φακές δεν είναι έτοιμες, προσθέτετε νερό ή ζωμό και τις αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά ακόμη.

Πασπαλίστε τα μακαρόνια με τυρί vegan ή, για όσους δεν απέχουν από το κρέας, με ένα ελληνικό κεφαλοτύρι που πηγαίνει εξαιρετικά με τις φακές.