Κοροναϊός – ΗΠΑ : Η Γιορτή των Ευχαριστιών «εκτοξεύει» τα κρούσματα – Νέα περιοριστικά μέτρα
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 4,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19 τον Νοέμβριο και περισσότεροι από 36.000 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
Μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών, όταν ο αριθμός των Αμερικανών που ταξίδεψαν μέσω των αεροδρομίων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Άλεξ Αζάρ, δήλωσε χθες ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μπορεί να ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα.
Ο Αζάρ επεσήμανε ότι το εμβόλιο της Pfizer ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση στις 10 Δεκεμβρίου των εξωτερικών συμβούλων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τα στοιχεία και να εκτιμήσουν αν πρέπει να του δοθεί έγκριση.
Ένα εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα υποβάλει αίτημα για έκτακτη έγκριση στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τα αποτελέσματα της δοκιμής τελικού σταδίου του εμβολίου έδειξαν ότι αυτό είναι 94,1% αποτελεσματικό.
«Οπότε μπορεί να δούμε και τα δύο αυτά εμβόλια να φτάνουν στους πολίτες πριν τα Χριστούγεννα» επεσήμανε ο Αζάρ μιλώντας στην εκπομπή This Morning του CBS.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει τα εμβόλια στις πολιτείες οι οποίες θα αποφασίσουν πώς θα διανεμηθούν.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 4,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19 τον Νοέμβριο και περισσότεροι από 36.000 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημειωθεί άνοδος (των κρουσμάτων κοροναϊού) εξαιτίας αυτού που συνέβη με τα ταξίδια» επεσήμανε ο Άνθονι Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα This Week του ABC.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν
Καθώς ο κοροναϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα, φέροντας στα όριά τους τα νοσοκομεία και το προσωπικό, ο κυβερνήτης της Καλιφρόνιας Γκάβιν Νιούσομ προειδοποίησε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην πολιτεία θα έχουν εξαντληθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο Νιούσομ επεσήμανε ότι τις επόμενες μία με δύο ημέρες θα ανακοινώσει αν θα επιβάλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, περιλαμβανομένου του lockdown.
Σχεδόν 93.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται αυτή την περίοδο με κοροναϊό, άνοδος 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αριθμός διπλάσιος σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο αριθμός αυτός θα εξακολουθήσει να αυξάνει καθώς η θερμοκρασία πέφτει και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους.
«Η χωρητικότητα των νοσοκομείων είναι η βασική μας ανησυχία» επεσήμανε και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Χθες ζήτησε να αναβληθούν οι μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις και κάλεσε τα νοσοκομεία να καταρτίσουν σχέδια για να αυξήσουν κατά 50% τις κλίνες τους, να καλέσουν γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν κενά εφόσον χρειαστεί ή να στελεχώσουν νοσοκομεία εκστρατείας.

Καθώς δεν υπάρχει σχέδιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν εκδώσει ή ανανεώσει περιορισμούς στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή.
Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι δήλωσε ότι θα περιορίσει ξανά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους σε 25, μέτρο που τίθεται σε ισχύ στις 7 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τις κηδείες και τους γάμους. Επίσης εξαιρούνται θρησκευτικές και πολιτικές δραστηριότητες, όπως διαδηλώσεις.
Ο Μέρφι, που έχει επαναφέρει αρκετούς από τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, επεσήμανε ότι αναστέλλονται από τις 5 Δεκεμβρίου και έως τις 2 Ιανουαρίου όλες οι αθλητικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης με κάποιες εξαιρέσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442