Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική Αλλαγή : Εννιά κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει ο Μπάιντεν για να σώσει τον πλανήτη

Κλιματική Αλλαγή : Εννιά κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει ο Μπάιντεν για να σώσει τον πλανήτη

Έχοντας εκλεγεί με ένα πρόγραμμα έντονα προσανατολισμένο στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις αμέσως αφού αναλάβει τα καθήκοντά του

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα σε σχέση με οποιονδήποτε υποψήφιο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας. Ο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να δαπανήσει $2 τρισ. σε μια τετραετία, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και να φέρει την πράσινη ενέργεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η πιθανότητα η Γερουσία να παραμείνει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι γενικώς έχουν αντιτεθεί στη νομοθεσία για το κλίμα, θέτει σε αμφισβήτηση μερικά από τα πιο ακριβά σχέδια. Όμως με ή χωρίς τον έλεγχο των Δημοκρατικών στη Γερουσία, οι πρώτες 100 μέρες της προεδρίας Μπάιντεν είναι πιθανό να φέρουν ένα πλήθος σημαντικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μια σημαντική προώθηση της νομοθεσίας για καθαρή ενέργεια, που θα μπορούσε να περάσει με τη βοήθεια μιας διακομματικής συνεργασίας.

Οι παρακάτω εννέα κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει από νωρίς ο Μπάιντεν, θα έφερναν και πάλι ις ΗΠΑ σε μια πορεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

1. Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, και ξανά αυτή την εβδομάδα, ότι την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του θα επαναφέρει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα απαιτούσε απλώς μια επιστολή προς τον ΟΗΕ και θα αποκτούσε ισχύ εντός 30 ημερών.

2. Σύνοδος των ηγετών

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να διοργανώσει «μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα» για να πιέσει τους ηγέτες των μεγάλων βιομηχανικών κρατών να προχωρήσουν σε αποφασιστικές μειώσεις των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

3. Αντιστροφή των υποχωρήσεων στην ενέργειας

Το πιθανότερο είναι ο Μπάιντεν να ανακαλέσει πολλά από τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ για την ενέργεια, και ιδίως ένα διάταγμα του Μαρτίου του 2017 που καλεί κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία να άρει τις πολιτικές της για το κλίμα. Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να τα αντικαταστήσει με ένα διάταγμα που θα αναφέρεται στην πρόθεση της κυβέρνησής του να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου και θα συστήνει σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να βρουν τρόπους να το επιτύχουν.

4. Ένταξη των πολιτικών για το κλίμα στην ανάκαμψη από την κρίση του κοροναϊού

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πολύ πιθανό να προωθήσει την ένταξη προβλέψεων για την καθαρή ενέργεια σε κάθε νέο μέτρο αναθέρμανσης της οικονομίας που θα φτάσει στο Κογκρέσο για ψήφιση. Αυτό θα συμπεριλάμβανε κινήσεις όπως η χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για την καθαρή ενέργεια, κονδύλια για τη συνέχιση της επέκτασης της ανανεώσιμης ενέργειας σε πολιτειακό επίπεδο και μια επέκταση των φοροελαφρύνσεων σε βιομηχανίες ανανεώσιμης ενέργειας.

5. Εκτελεστικά διατάγματα για τη μείωση των εκπομπών

Η ανάπτυξη και η τελειοποίηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων θα απαιτήσει χρόνο και, αν έρθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις, ενδέχεται εντέλει να μην καταφέρει να να πάρει την έγκριση του – συντηρητικού πλέον – Ανώτατου Δικαστηρίου. Όμως ο Μπάιντεν έχει υπονοήσει ότι, από την αρχή της διοίκησής του, θα υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για την ανάπτυξη νέων ορίων μεθανίου για τις πετρελαιοπηγές και τις πηγές φυσικού αερίου, προκειμένου να επανεισάγει και να ενισχύσει τις προϋποθέσεις της οικονομίας των ορυκτών, αλλά για την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αποδοτικότητας για τις συσκευές και τα κτίρια.

6. Δημιουργία νέων οικονομικών ρυθμίσεων

Επιπλέον, ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι από την πρώτη μέρα της προεδρίας του πρόκειται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαιτεί από τις δημόσιες υπηρεσίες να δημοσιεύουν τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές τους.

7. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ακυρώσει εκτελεστικό διάταγμα του 2017 για την άρση των περιορισμών υπεράκτιων ερευνών κοιτασμάτων και παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, θα μπορούσε να σταματήσει τις γρήγορες αξιολογήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τους αγωγούς και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

8. Προτεραιότητα στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη

Ο Μπάιντεν έθεσε στο επίκεντρο των σχεδίων του για το κλίμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κοινότητες χαμηλών εισοδημάτων. Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συμβουλευτική επιτροπή περιβαλλοντικής δικαιοσύνης για τον διυπηρεσιακό συντονισμό των σχετικών πολιτικών, και να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα όπως η αύξηση της καταγραφής της ρύπανσης σε ευάλωτες κοινότητες και η δημιουργία εργαλείων χαρτογράφησης που θα καταστήσουν σαφέστερες τις αποκλίσεις.

9. Αποκατάσταση βιότοπων άγριας ζωής

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να κάνει «άμεσα βήματα για την αντιστροφή των επιθέσεων του Τραμπ στους εθνικούς θησαυρούς των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών περικοπών της χρηματοδότησης το 2017 σε εθνικά μνημεία όπως το Bears Ears και το Grand Staircase-Escalante, αλλά και της απελευθέρωσης τμημάτων του Εθνικού Αρκτικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής σε έρευνες για πετρέλαιο. Έχει δηλώσει ότι την πρώτη μέρα των καθηκόντων του θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για τη συντήρηση του 30% της χερσαίας και υδάτινης έκτασης των ΗΠΑ μέχρι το 2030.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024