Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλοι είδαν το «The Queen's Gambit» και τώρα θέλουν να μάθουν σκάκι

Όλοι είδαν το «The Queen’s Gambit» και τώρα θέλουν να μάθουν σκάκι

Η επιτυχημένη σειρά του Netflix με πρωταγωνίστρια μια νεαρή σκακίστρια έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του κοινού για το παιχνίδι.

Το «The Queen’s Gambit», η δημοφιλής σειρά του Netflix με πρωταγωνίστρια μια νεαρή σκακίστρια έχει τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού για το σκάκι σε πρωτοφανή βαθμό. 

Η πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια της σειράς Anya Taylor-Joy υποδύεται την Elizabeth Harmon, μια ιδιοφυή ορφανή κοπέλα με πηγαίο ταλέντο στο σκάκι που φέρνει τα πάνω κάτω στον ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο κόσμο του παιχνιδιού. Από την στιγμή που η σειρά άρχισε να προβάλλεται η ηθοποιός με πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο έχει αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές. Ωστόσο σε ακόμα μεγαλύτερο αστέρι φαίνεται να αναδεικνύεται το ίδιο το παιχνίδι που μέχρι σήμερα δεν είχε κερδίσει το ευρύ κοινό. 

Την πρώτη εβδομάδα προβολής του «The Queen’s Gambit» τα google searches για την λέξη “σκάκι” αυξήθηκαν κατακόρυφα παγκοσμίως, με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να ψάχνουν πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι. 

Το eBay συγκεκριμένα ανέφερε αύξηση 273% στη ζήτηση για σκακιέρες τις πρώτες δέκα μέρες που προβλήθηκε η σειρά. 

Το σκάκι ταιριάζει με το lockdown

Τα lockdown που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο έχουν παίξει και αυτά τον ρόλο τους στην έκρηξη ενδιαφέροντος για το σκάκι καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ψάχνουν φτηνούς τρόπους ψυχαγωγίας που να ευνοούν την κοινωνική απόσταση. Το σκάκι όχι μόνο παίζεται με την απαραίτητη απόσταση αλλά ανήκει και στα παιχνίδια η δράση των οποίων μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και online 

Γυναίκες και σκάκι

Το «The Queen’s Gambit» έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του κοινού για το σκάκι-ιδιαίτερα των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών. 

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της σειράς είναι η επιλογή των δημιουργών να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας παίκτριας καθώς οι σκακίστριες ακόμα και σήμερα σπανίζουν σχετικα στον ανδροκρατούμενο κόσμο του σκακιού. 

Σύμφωνα με τον David Llada, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, οι γυναίκες συνήθως αποτελούν το 16% των σκακιστών κάθε χώρας. Και αυτό είναι κάτι που η Ομοσπονδία θα ήθελε να βελτιώσει: «Ο κόσμος του σκακιού περιμένει με ανυπομονησία την πραγματική Beth Harmon!». 

Σημαντικό για την Ομοσπονδία είναι να καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού: «Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το πραγματικό αποτύπωμα της σειράς στο άθλημα» συμπληρώνει. Παρόλα αυτά περιμένουν αύξηση.

Ο οργανισμός εκτιμά πως 30 εκατομμύρια παιδιά συμμετέχουν σε κάποιο σκακιστικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή και αναμένουν τον αριθμό αυτό να φτάσει τα 50 εκατομμύρια μέσα στις επόμενες μέρες. «Εκατομμύρια γονείς παρακολούθησαν το The Queen’s Gambit- αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τάση. Έχουμε αυτή τη στιγμή εκατομμύρια ανθρώπους που μόλις ανακάλυψαν τι ωραίο παιχνίδι είναι το σκάκι» αναφέρει. 

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024