Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
2020 : Η χρονιά που έφερε νέες λέξεις-κλειδιά στο προσκήνιο

2020 : Η χρονιά που έφερε νέες λέξεις-κλειδιά στο προσκήνιο

Η χρονιά των πολλών αναταραχών που άλλαξε για πάντα την αντίληψή μας σε πολλά θέματα

Φέτος, ίσως έχετε παρατηρήσει, ήταν λίγο διαφορετικό, το λεκτικό ισοδύναμο. Καθώς τα μεγάλα λεξικά αποκαλύπτουν τα wotys τους (λέξεις της χρονιάς), ρωτάμε ποια – για το καλό ή το κακό – αποτυπώνουν καλύτερα το πνεύμα του 2020.

Πανδημία

Ναι, υπάρχει Covid-19, Sars-CoV-2. Αλλά η λέξη που περιγράφει καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η τεράστια κλίμακα της, η είναι «πανδημία».

Ανοσία αγέλης

Έγινε γνωστός ως όρος μέσα από τις διάφορες προσεγγίσεις που αφορούσαν την ίδια την πανδημία και το πώς θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης με εμβόλια.

Lockdown

Όπως η πανδημία, το lockdown ήταν ήδη αρκετά γνωστό. Όμως, η συγκεκριμένη έννοια που – με νομικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού στο σπίτι για να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού – σημαίνει ότι θα συνδεθεί για πάντα με τον έλεγχο των ασθενειών.

Zoom

Το «Zoom» έχει γίνει ρήμα – «Θα Ζουμάρουμε απόψε;»- και εφαρμόζεται σχεδόν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα που υποστηρίζει ζωντανό βίντεο, ανεξάρτητα από το ποιος έκανε το λογισμικό:

Σε αυτό το σημείο, ίσως πρέπει να αφήσουμε μια σκέψη για το Skype, το οποίο φαίνεται, τουλάχιστον, από την άποψη του branding, να είχε μια πολύ κακή πανδημία.

Megxit

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ο Χάρι και η Μέγκαν, ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν ως «ανώτερα» μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Αν και ο Χάρι είχε κάθε λόγο να θέλει να ξεφύγει από τον συνεχή έλεγχο του βρετανικού Τύπου, η εκδήλωση ονομάστηκε «Megxit», αναπαράγοντας τη σεξιστική αφήγηση της γυναίκας που σαρώνει τα πάντα και στρέφει έναν άντρα εναντίον των φίλων του.

Antifa

Η αδυσώπητη ένταση του Ντόναλντ Τραμπ βοήθησε να διασφαλιστεί ότι το 2020 ήταν έτος συνεχούς πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στις ΗΠΑ.

Στις 31 Μαΐου, έγραψε στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ορίσουν την ANTIFA ως τρομοκρατική οργάνωση».

Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν την αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αφροαμερικανού άνδρα από τη Μινεάπολη, και η απάντηση του Τραμπ ήταν να κατηγορήσει τη ριζοσπαστική αριστερά

The 10 terms that have defined the year.

Posted by The Guardian on Thursday, 26 November 2020

BLM

Στην πραγματικότητα, τα σοκ από τον θάνατο του Floyd εξαπλώθηκαν πολύ πέρα ​​από μερικές αφοσιωμένες ακτιβιστικές ομάδες.

Το Black Lives Matter, ένα κίνημα που ξεκίνησε το 2013, για άλλη μια φορά έγινε εμβληματικό του αγώνα για τη φυλετική δικαιοσύνη και χρησιμοποιήθηκε τόσο συχνά που τα αρχικά του δε χρειάζονται πλέον περαιτέρω εξηγήσεις.

Το σύνθημα υιοθετήθηκε όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με συγκεντρώσεις στον Καναδά, την Αυστραλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάρεν

Η «Karen», η καρικατούρα μιας προστατευόμενης λευκής γυναίκας μεσαίας τάξης που είτε αγνοεί εντελώς το φυλετικό της προνόμιο είτε είναι διατεθειμένη να το χρησιμοποιήσει για να τιμωρήσει ή να ταπεινώσει τους έγχρωμους ανθρώπους.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024