Κάλεσμα στην κυβέρνηση και τ' άλλα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 απηύθυνε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Προβλέπει μαζικά τεστ για το σύνολο του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ που έχουν ξεπεράσει τη διετία απασχόλησης και την επίταξη με την «ελάχιστη αποζημίωση» του ΕΟΠΠΥ. 

Κάλεσμα στην κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 απηύθυνε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Η τροπολογία του ΜέΡΑ25 προβλέπει πρώτον μαζικά τεστ για το σύνολο του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ που έχουν ξεπεράσει τη διετία απασχόλησης και τρίτον την επίταξη με την «ελάχιστη αποζημίωση» που προβλέπει ο ΕΟΠΠΥ.

Απαράδεκτοι διχασμοί

«Κύριοι της ΝΔ, στήριξη θα έχετε στο βαθμό που εντάξετε στο ΕΣΥ όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τους νοσηλευτές» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή σχολιάζοντας την εξαγγελία για μονιμοποίηση των γιατρών στις ΜΕΘ.

Μαλιστα ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «δεύτερο απαράδεκτο διχασμό» μεταξύ των γιατρών στις ΜΕΘ και των άλλων γιατρών του ΕΣΥ.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε παράλληλα για «επίταξη και όχι ενοικίαση». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε με μεγάλες ιδιωτικές μονάδες όπως πχ το «Διαβαλκανικό» για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Είναι απαράδεκτο οι ιδιώτες να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα πάρουν. Παρίνουν καρκίνους και δεν παίρνουν εγκεφαλικά» είπε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι «αυτό που υπάρχει ανάγκη να γίνει είναι επίταξη μεγάλων ιδιωτικών μονάδων, όχι μικρών. Μόνο έτσι θα αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ. Και σε καμία περίπτωση οι ιδιώτες να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα πάρουν και ποιους όχι».

Στοχευμένα μέτρα

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για «δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ ενταγμένο στο ΕΣΥ: Το λέμε από τον Μάρτιο και δεν το κάνετε. Να δεσμευτεί η Κυβέρνηση για εβδομαδιαία τεστ στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στις προσφυγικές δομές».

Επιπρόσθετα ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ στο πλαίσιο του ΕΣΥ είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να πάμε από τα οριζόντια μέτρα του lockdown σε στοχευμένα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει για τον εμβολιασμό εθνικό πλάνο. «Έχετε εθνικό πλάνο; Αν ναι γιατί δεν το μοιράζεστε μαζί μας; Μιλάτε για πάνω από 1000 κέντρα. Πού είναι αυτά; Η δική μας πρόταση είναι Δίκτυο Κέντρων για Μαζικά Τεστ που θα μετασχηματιστούν σε Κέντρα Εμβολιασμού» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε ένα αίτημα του ιατρικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, ιδιώς της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για συμμετοχή επιδημιολόγου στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας καθώς όπως επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 η απουσία επιδημιολόγου από αυτές τις περιφέρειες ήταν μια από τις αιτίες που δεν υπήρξε καλή εικόνα, υποτιμήθηκε και ξέφυγε η κατάσταση σε αυτές τις περιφέρειες σε ότι αφορά την πανδημία.

Τροπολογία

Σε ότι αφορά τη σχετική τροπολογία του ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του το κόμμα του κ. Βαρουφάκη αναφέρει:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη. Η απουσία ενός σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης μέσω καθολικών τεστ στις ομάδες των «υπερ-μεταδοτών», δηλαδή το επιστημονικό και επαγγελματικό προσωπικό που δίνει μάχη να κρατήσει την υγεία και την κοινωνία όρθια, και φυσικά στις ευπαθείς ομάδες, με την παράλληλη μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, έχουν θέσει τη χώρα μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.
Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις χρονικά, ανάμεσα στις υπερ-επείγουσες και τις επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Στην παρούσα φάση, είναι άμεση προτεραιότητα να σωθούν ζωές, αυτή είναι η πλέον επείγουσα ανάγκη. Προς αυτό τον σκοπό, απαιτείται η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκκινήσει άμεσα, με πρώτους το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπόν προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία και τις λοιπές δομές υγείας, η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων τεστ.

Υπερ-επείγουσες ανάγκες

Συγκεκριμένα, η κάλυψη των υπερ-επειγουσών αναγκών απαιτεί:

(α) Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ. Το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και το λοιπό προσωπικό των μονάδων υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό COVID-19. Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της υγείας των υγειονομικών που μάχονται κατά της πανδημίας και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομειακών και λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας.

(β) Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών έχουν υπερβεί το ορισμένο όριο των 24 μηνών. Οι σιωπηρές παρατάσεις μέσω υπουργικών εγκυκλίων δεν λύνουν επουδενί το πρόβλημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αναγνωρίζει δαπάνη μισθοδοσίας πέραν των 24 μηνών για επικουρικούς ιατρούς. Το ΕΣΥ διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει από το δυναμικό του 1100 ιατρούς των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Η μόνη πραγματική λύση είναι η άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, που υπηρετεί ως επικουρικός τουλάχιστον 12 μήνες, ενισχύοντάς το ουσιαστικά και διανοίγοντας το δρόμο για την πλήρωση των κενών στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και των λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας. Ταυτόχρονα, άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

(γ) Επίταξη, στα Συνταγματικά πλαίσια και όπως αυτά ορίζονται από τα Άρθρα 18, παρ.3 και 22, παρ. 4, με την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οτιδήποτε διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr