Sea Guardian : ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Ανατ. Μεσόγειο με συμμετοχή Ελλάδας – Τουρκίας
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με στοιχείο Διοικήσεως αποτελούμενο από Διοικητή Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/1) με το Επιτελείο του, μία Φρεγάτα με οργανικό στοιχείο ομάδας ΔΥΚ, ένα Υ/Β και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
Από χθες Τρίτη 24 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 η χώρα μας συμμετέχει στην FOCOPS 6/20 (Focused Operations) της επιχείρησης Οperation Sea Guardian (OSG), στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με Ναυτικές και Αεροπορικές μονάδες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ και Τουρκία).
Η επιχείρηση OSG είναι μία επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, που έχει ως κύρια αποστολή την εκπλήρωση πέντε μονίμων έργων MSO (Maritime Security Operations).
Μία από τις δραστηριότητες της επιχείρησης που συμβάλλουν στην εκπλήρωση των μονίμων έργων MSO, είναι οι περιοδικές εστιασμένες επιχειρήσεις (FOCOPS), οι οποίες εκτελούνται σε περιορισμένο χρόνο και χώρο και περιλαμβάνουν ναυτική παρουσία, πληροφοριακές επιχειρήσεις, “Joint Iintelligence Surveillance Reconnaissance (JISR)”, εκπαίδευση με συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και επιχειρήσεις συνοδείας και νηοψίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με στοιχείο Διοικήσεως αποτελούμενο από Διοικητή Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/1) με το Επιτελείο του, μία Φρεγάτα με οργανικό στοιχείο ομάδας ΔΥΚ, ένα Υ/Β και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442