Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει η έκθεση Πισσαρίδη για Υγεία και δημόσια νοσοκομεία

Τι προβλέπει η έκθεση Πισσαρίδη για Υγεία και δημόσια νοσοκομεία

Η έκθεση Πισσαρίδη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας που εισηγείται, κάνει λόγο για την πλήρη ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΦΥ) και πρόληψης σε συνδυασμό με ψηφιακό φάκελο του ασθενούς ενώ προκρίνει «μεγαλύτερη αυτονομία» των «δημόσιων νοσοκομείων» και «εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης κόστους και αξιολόγησης».

Την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας προκρίνει η τελική έκθεση Πισσαρίδη που παραδόθηκε σήμερα στην κυβέρνηση και συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτονομία δημόσιων νοσοκομείων

Η έκθεση Πισσαρίδη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας που εισηγείται, κάνει λόγο για την πλήρη ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΦΥ) και πρόληψης σε συνδυασμό με ψηφιακό φάκελο του ασθενούς ενώ προκρίνει «μεγαλύτερη αυτονομία» των «δημόσιων νοσοκομείων» και «εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης κόστους και αξιολόγησης».

Σε αυτό το πλαίσιο εισηγείται εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και υλικά με εφαρμογή πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση και αύξηση του όγκου των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και «χώρο για καινοτόμες θεραπείες».

Εξορθολογισμός δαπάνης για φάρμακα και υλικά

Ειδικότερα στις προτεινόμενες δράσεις που περιλαμβάνει η έκθεση Πισσαρίδη, στο 9ο σημείο αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην πλήρη ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού φακέλου ασθενούς, πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Μεγαλύτερη αυτονομία δημόσιων νοσοκομείων και εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης κόστους και αξιολόγησης. Εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης προμηθειών φαρμάκων και υλικών, με αύξηση όγκου γενόσημων φαρμάκων, χώρο για καινοτόμες θεραπείες και εφαρμογή πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση. Διασύνδεση των επιστροφών και εκπτώσεων που επιβάλλονται με χαρακτηριστικά καινοτομίας, έρευνας και επενδύσεων. Ενίσχυση συστήματος κλινικών μελετών».

Το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για το σύνολο της έκθεσης Πισσαρίδη ότι αφενός αντικατοπτρίζει κυβερνητικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες και αποτελεί οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της χώρας και τη χρήση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα πάντως κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν εκτός αντιπαράθεσης την έκθεση την οποία χαρακτήρισε υπερκομματικό οδηγό για το μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πάντως, σε ότι αφορά το σκέλος της έκθεσης Πισσαρίδη για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία, ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την πρώτη φάση της πανδημίας είχε μιλήσει για την ανάγκη ενός «νέου ΕΣΥ».

Επικουρική ασφάλιση

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό η έκθεση Πισσαρίδη επαναφέρει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης –όπως κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση- της επικουρικής ασφάλισης, κάνοντας λόγο για μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Ειδικότερα αναφέρεται:

«Ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν. Οριστικοποίηση αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024