Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιά : Το Facebook καταδικάστηκε για τη φιλοξενία νεοναζιστικών δικτύων με συνδέσμους στη Βρετανία

Ακροδεξιά : Το Facebook καταδικάστηκε για τη φιλοξενία νεοναζιστικών δικτύων με συνδέσμους στη Βρετανία

Το δίκτυο εμπεριέχει περισσότερα από 40 νέο-ναζιστικές ιστοσελίδες, ενώ προσφέρει ακόμα και σύμβολα των SS και αυτοκόλλητα που επαινούν τον Κάιλ Ριτενχάους.

Ένα ακροδεξιό δίκτυο με περισσότερους από 80.000 οπαδούς και συνδέσμους της ακροδεξιάς στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ των οποίων έναν φοιτητή που αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία, φιλοξενείται από το Facebook και το Instagram, θέτοντας το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου υπό νέα πίεση για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Το δίκτυο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Observer, η έκδοση του Guardian του Σαββατοκύριακου, εμπεριέχει περισσότερα από 40 νέο-ναζιστικές ιστοσελίδες, ενώ προσφέρει ακόμα και σύμβολα των SS και αυτοκόλλητα που επαινούν τον Κάιλ Ριτενχάους, του 17χρονου που πυροβόλησε σκότωσε δύο διαδηλωτές στο Ουινσκόνσιν σε μια διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), οι πωλήσεις των προϊόντων χρηματοδοτούν δύο νεοναζιστικά κινήματα από την Ουκρανία: Το τάγμα «Azov» και το «Misanthropic Division». Ακροδεξιοί από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από το πρώτο για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ένας Βρετανός φοιτητής θα καθίσει στο εδώλιο για 12 αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, αφού η αστυνομία βρήκε στην κατοχή του εξτρεμιστικό υλικό, όπως ρούχα και σημαίες που συνδέονται με το «Misanthropic Division». Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η αποκάλυψη έρχεται την ώρα που το Facebook, προσπαθεί να δείξει ότι αντιμετωπίζει τη ρητορική μίσους και τον εξτρεμισμό στην πλατφόρμα του. Ωστόσο, η έκθεση της οργάνωσης CCDH με έδρα το Λονδίνο σε συνεργασία με το «Coalition for a Safer Web», αναφέρει ότι ο αμερικανικός κολοσσός προειδοποιήθηκε πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια για το νεοναζιστικό δίκτυο, το οποίο όμως έχει μεγαλώσει σημαντικά από τότε.

Ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος του CCDH δήλωσε στον Guardian: «Η ηγεσία του Facebook έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια αφήνοντας τους νεοναζί να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω Facebook και Instagram».

«Το Facebook ενημερώθηκε για πρώτη φορά για αυτό το πρόβλημα πριν από δύο χρόνια και δεν έδρασε» τονίζει.

Την Πέμπτη, η Facebook γνωστοποίησε για πρώτη φορά στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση της ρητορικής μίσους στο κοινωνικό μέσο, αποκαλύπτοντας ότι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο περίπου ένα στα 1.000 κομμάτια περιεχομένου περιελάμβαναν ρητορική μίσους. Και υποστήριξε ότι είχε πάρει μέτρα για 22,1 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου ρητορικής μίσους αυτούς τους τρεις μήνες.

Οι δύο νεοναζιστικές οργανώσεις, «Azov Battalion» και «Misanthropic Division», φαίνεται να προσπαθούν να εξάγουν την ιδεολογία τους στη Δύση, με αναφορές για συνδέσμους μεταξύ των ίδιων και των «ομοϊδεάτων» ομάδων, όπως η απαγορευμένη βρετανική τρομοκρατική οργάνωση National Action.
Το Azov Battalion, είναι μια νεοναζιστική παραστρατιωτική δύναμη, που είναι επίσης γνωστό ότι φιλοξένησε μέλη του Rise Above Movement, μια ακροδεξιά αμερικανική ομάδα, τα μέλη της οποίας φυλακίστηκαν για τη βία που άσκησαν στο στη διαδήλωση «Unite the Right» το 2017 στο Charlottesville.

Ποια είναι η και «Misanthropic Division»

Το διεθνές νεοναζιστικό δίκτυο έχει επεκτείνει τους δεσμούς σε όλη την Ευρώπη. Στην Πορτογαλία, ένας πυρήνας εμφανίστηκε το 2015 που είχε μικρό αντίκτυπο πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως με αυτό τον τρόπο οι Πορτογάλοι και οι Ουκρανοί ακροδεξιοί ήρθαν σε επαφή.

Σήμερα, η Misanthropic Division (MD) έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την Πορτογαλία και δεν είχε ποτέ περισσότερα από δώδεκα μέλη στη χώρα. Παρ ‘όλα αυτά, ήταν αυτοί που έθεσαν τα θεμέλια για τις διεθνείς επαφές μεταξύ της ακροδεξιάς της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούνται και να εμβαθύνονται μέχρι σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν τρεις ακροδεξιοί παραστατιωτικοί δημιούργησαν το Misanthropic Division, ένα διεθνές νεοναζιστικό δίκτυο που στοχεύει στη δημιουργία ενός εθνικιστικού κράτους στην Ουκρανία, όπου οι ακροδεξιές δυνάμεις είχαν ήδη εισέλθει στην πολιτική σκηνή εκείνη την εποχή.

Δημιούργησαν μια βάση και το δίκτυο κέρδισε νέα δυναμική με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας ενάντια στους αυτονομιστές που υποστηρίζει η Μόσχα.

Το δίκτυο επέκτεινε τα πλοκάμια του και καθιέρωσε επαφές με τους μαχητές του Δεξιού Τομέα, μια ομπρέλα οργάνωσης ουκρανικών εθνικιστικών και νεοναζιστικών ομάδων, και στη συνέχεια με το «Azov Movement», το οποίο είναι πιο οργανωμένο και καλύτερα οπλισμένο.

Πυρήνες άρχιζαν να σχηματίζονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ιταλία και τη Φινλανδία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024