Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ζητήσουν σήμερα από την Κομισιόν τους σχεδιασμούς για αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει τους σχεδιασμούς που έχει καταρτίσει για το πέρας της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της χωρίς να έχει συναφθεί στο μεταξύ συμφωνία – το λεγόμενο σενάριο no deal – αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα»

«Πρέπει πλέον να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πιθανότητας. Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει. Χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας», εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης σε δηλώσεις του στους Τάιμς.


Οι διαπραγματευτές Μπαρνιέρ για την ΕΕ (δεξιά) και Φροστ για τη Βρετανία (Reuters)

Στις αρχές της εβδομάδας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι «ίσως να είναι ήδη αργά» για να συναφθεί η όποια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία πριν λήξει η ανεπίσημη συμμετοχή στην ΕΕ στα τέλη αυτού του χρόνου, ακόμα κι αν οι διαπραγματευτές του Brexit καταλήξουν σε συμφωνία αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Η Ιρλανδία, το κράτος-μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη έκθεση στο Brexit, δήλωσε ότι η Βρετανία και το ευρωπαϊκό μπλοκ έχουν έως 10 ημέρες για να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες προκειμένου να αποφύγουν να τεθούν σε ισχύ δασμοί και ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

«Εχει πολλές επιλογές»

«Δεν έχουν ακριβώς φθάσει εκεί που ήλπιζαν», δήλωσε ένας από τους ευρωπαίους διπλωμάτες που παρακολουθεί το Brexit ενώ επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και του βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Φροστ, στις Βρυξέλλες.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πρόσθεσε: «Η Βρετανία έχει επιλογές να κάνει».

Μια τρίτη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα, από τη στιγμή που οι διαπραγματευτές συντάσσουν μαζί ένα νομικό κείμενο. Άρα υπάρχει κάποια κινητικότητα. Αλλά και δρόμος για να καλυφθεί ακόμα».


Στιγμιότυπο από τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ (Reuters)

Οι τρεις εκκρεμότητες

«Τα (θέματα) των κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού, της διακυβέρνησης και της αλιείας εκκρεμούν. Οπως εκκρεμούν και οι σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ενώ οι διαπραγματευτές του Brexit συνεχίζουν να αναζητούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα τρία πλέον επίμαχα θέματα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ίσως είναι ήδη αργά για την απαραίτητη επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα κι αν οι διαπραγματευτές του Brexit πετύχουν συμφωνία αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα.

«Ο χρόνος τελειώνει και ίσως έχει ήδη εξαντληθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ των 27 θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα εάν και εφόσον ο Μπαρνιέ και ο Φροστ καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι, υπομονετικοί, με σεβασμό. Θέλουμε η μελλοντική μας σχέση να είναι ανοικτή αλλά δίκαιη σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Θα ευημερήσουμε»

«Ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει σαφής ότι δεν θα δεχθούμε προτάσεις στις διαπραγματεύσεις που υπονομεύουν το καθεστώς μας ως κυρίαρχης, ανεξάρτητης χώρας και εάν η ΕΕ δεν σεβαστεί την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσουν με όρους ‘Αυστραλίας’ και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι θα ευημερήσουμε», ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.


Ο Μπόρις Τζόνσον (Reuters)

Σε αντίθεση με τις τωρινές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Βρετανίας, οι εμπορικοί όροι της Αυστραλίας με την ΕΕ περιλαμβάνουν εμπόδια που έχουν κόστος, όπως ποσοστώσεις και δασμοί.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν τηλεδιάσκεψη σήμερα Πέμπτη για να συζητήσουν τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

Χαώδης κατάρρευση

Εφόσον δεν έχει προκύψει συμφωνία για το Brexit, αναμένεται να επικεντρωθούν και πάλι στις προετοιμασίες για χαώδη κατάρρευση στο εμπόριο στα τέλη του 2020 όταν θα λήξει η συμμετοχή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Εάν δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, ο οικονομικός αντίκτυπος θα επιδεινώσει την ύφεση που ήδη πλήττει τη Βρετανία και την ΕΕ φέτος λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr