newspaper
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τελικά πόσοι χωράνε κάτω από μια ομπρέλα; Και ποιος θα την κρατάει...

Καταγγελίες φοιτητών στα Γιάννενα για ξυλοδαρμό: «Ολος ο δρόμος γέμισε αίματα» - Αποκλειστικές φωτογραφίες

Καταγγελίες φοιτητών στα Γιάννενα για ξυλοδαρμό: «Ολος ο δρόμος γέμισε αίματα» – Αποκλειστικές φωτογραφίες

Έξι φοιτητές στο νοσοκομείο μετά από επίθεση των ΜΑΤ την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου

Μια ειρηνική διαδήλωση κατέληξε σε όργιο καταστολής χθες στα Γιάννενα. Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες και αποστάσεις θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης 35 φοιτητές, ξεκινώντας από τις φοιτητικές εστίες της Δόμπολης και κατευθυνόμενοι προς το μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου. Χωρίς απολύτως καμία πρόκληση από πλευρά τους, τα παιδιά, οι περισσότεροι γύρω στα 19 έτη, περικυκλώθηκαν από 50 ένστολους, χτυπήθηκαν βίαια και μεταφέρθηκαν στο τμήμα. Από αυτούς, οι έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 23 συνελήφθησαν.

Τα γεγονότα περιέγραψε στο in.gr η Νάντια Τζώρτζη, πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών.

Οι φοιτητές, κρατώντας σημαίες και φορώντας μάσκες, κινήθηκαν απολύτως ειρηνικά και δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση με χτυπήματα στο σώμα και χρήση κρότου-λάμψης. Η επίθεση ξεκίνησε χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως σύσταση στους φοιτητές. Δηλαδή, η επίθεση ξεκίνησε με τον «παραδοσιακό» τρόπο: Ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση. Αργότερα, η αστυνομία ισχυρίστηκε πως τα παιδιά έφεραν… οπλισμό, κράνη και καδρόνια, πράγμα που διαψεύδουν τόσο οι φοιτητές, όσο και οι δικηγόροι τους, δύο εκ των οποίων στάλθηκαν στο τμήμα από τον ίδιο τον Πρύτανη, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Η αστυνομία αρνήθηκε να ενημερώσει τον πρύτανη

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο τμήμα, οι φοιτητές επικοινώνησαν με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, ο οποίος αμέσως έστειλε δύο δικηγόρους και ζήτησε να μάθει τα ονόματα των φοιτητών. Η αστυνομία αρνήθηκε να του επιβεβαιώσει την κράτηση των φοιτητών, παρά την επιμονή του ίδιου και του αντιπρύτανη.

Το ίδιο συνέβη και με τον τρίτο δικηγόρο, αυτόν που κάλεσαν τα παιδιά και στον οποίο απαγορεύτηκε τόσο η επαφή μαζί τους, όσο και η επιβεβαίωση των στοιχείων τους. Ο δικηγόρος παρέμεινε έξω από το τμήμα, ρωτώντας ένα προς ένα τα ονόματα των προσαχθέντων, για να πάρει την ψευδή απάντηση ότι κανένας τους δε βρίσκεται εντός του τμήματος.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών ανήκε στην πρώτη ομάδα φοιτητών που αφέθηκαν μετά από απλή προσαγωγή. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα και εμφανίζονταν βίντεο της επίθεσης των ΜΑΤ, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής κλπ), ενώ η Νάντια Τζώρτζη δέχθηκε τραμπουκισμό όταν ζήτησε τα απολύτως αυτονόητα, δηλαδή το δικαίωμα των φοιτητών να έρθουν σε επικοινωνία με τους δικηγόρους ή ακόμα και να πάνε στο νοσοκομείο.

Κατά τη μεταφορά των φοιτητών στο τμήμα, προσήχθησαν και πολίτες που δε συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, αλλά βρέθηκαν… στο δρόμο της αστυνομίας.

«Διαλέξτε δύο να στείλετε στο νοσοκομείο»

Από τους 35 φοιτητές οι έξι χρειάστηκαν νοσηλεία, τρεις εκ των οποίων με θλαστικά τραύματα και ανοιχτές πληγές στο κεφάλι. Μάλιστα, από τη βίαιη επίθεση που δέχτηκαν, περιγράφεται ότι το αίμα «έτρεξε σαν ποτάμι» από τα κεφάλια δύο εκ των φοιτητών. Ένας από τα θύματα παρακαλούσε τους αστυνομικούς να σταματήσουν, αλλά εκείνοι έπαψαν μόνο όταν το παιδί ήταν πλέον αιμόφυρτο και, όπως περιγράφει η Νάντια Τζώρτζη, «τον πέταξαν στο δρόμο». Μάλιστα, του αφαιρέθηκε η μάσκα προστασίας, επειδή είχε ποτιστεί με αίμα και αρνήθηκαν σε γιατρό να του παρέχει τις υπηρεσίες της. Δεν του επέτρεψαν καν να πιει νερό και όταν πλέον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί παρέμειναν στον εξωτερικό χώρο, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη του φοιτητή, αμέσως μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών!

Στο δε τμήμα, η κατάσταση ήταν εξίσου τραγική. Οι 23 συλληφθέντες παρέμειναν επί 12 ώρες στο ίδιο κελί, χωρίς το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με κανέναν και μάλιστα όταν ζήτησαν νοσηλεία, αφού όλοι τους έφεραν θλαστικά τραύματα, η απάντηση της αστυνομίας ήταν… «διαλέξτε δύο και στείλτε τους»!

Η μαρτυρία του φοιτητή: «Όλος ο δρόμος γέμισε με αίμα»

Ο φοιτητής που τραυματίστηκε μας δήλωσε ότι σοκαρίστηκε τόσο από την επίθεση που δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. «Μας επιτέθηκαν χωρίς λόγο. Ήρθαν πάνω μου και ξεκίνησαν να με χτυπάνε, φώναζα βοήθεια και δε μου έδωσαν καμία σημασία, το αίμα μου κάλυψε το πρόσωπο και λέρωσε μέχρι και τα ρούχα των συμφοιτητών μου. Όλος ο δρόμος γέμισε με αίμα, με ανάγκασαν να πετάξω τη μάσκα, αφού πρώτα με απείλησαν.

Φώναζα και έκλαιγα για να με βοηθήσουν, κάποια στιγμή κάποιος μου έριξε λίγο νερό στο κεφάλι. Κάποια στιγμή με σήκωσαν σιγά σιγά, με έβαλαν στο ασθενοφόρο και αρνήθηκαν να μου δώσουν τη μάσκα μου. Μου έδωσαν μία καθαρή. Τους παρακαλούσα να ξεκινήσουμε, το στόμα μου είχε ξεραθεί και παρακαλούσα για νερό. Τα χτυπήματα ήταν πάρα πολλά στο κεφάλι και έπειτα στα χέρια, με τα οποία προσπαθούσα να καλύψω το κεφάλι μου. Ένας αστυνομικός με έδειξε σε μία κοπέλα που φώναζε, λέγοντάς της να σταματήσει για να μην καταλήξει σαν εμένα»

Δικαιοσύνη για τους φοιτητές ζητά η πανεπιστημιακή κοινότητα

Στο πλευρό τους έχουν τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου, έχουν καθηγητές και υπήρξε παρέμβαση πολιτικών προσώπων υπέρ τους, με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης.

Οι φοιτητές χαρακτήρισαν «προσχηματική τη δικαιολογία της κυβέρνησης για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις συνθήκες κράτησής τους. «Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα τι θα συμβεί σε όσους δε συμμορφώνονται, πρόκειται για σύγχρονη χούντα με σκοπό την κατάργηση όλων των δημοκρατικών, εργατικών και ατομικών δικαιωμάτων». Οι φοιτητές ζητούν να αρθούν τόσο οι κατηγορίες, όσο και τα πρόστιμα των 200 ευρώ που τους επιβλήθηκαν μετά τον ξυλοδαρμό τους. Επίσης, ζητούν να διεξαχθεί ΕΔΕ εις βάρος των αστυνομικών.

Η Νάντια Τζώρτζη μας δήλωσε ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα το βάλουμε κάτω. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να έρθουν προ των ευθυνών τους και επιφυλασσόμαστε να ολοκληρώσουμε τη διαμαρτυρία μας στις 2 Δεκεμβρίου».

Only in

Τα βάζει με την ΕΛ.ΑΣ. ο Καμμένος γιατί του πήραν τη φρουρά

Ο Πάνος Καμμένος είδε τη φρουρά του να μειώνεται και τηλεφώνησε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να πιέσει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023