Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επεισοδειακή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Στιγμές και γεγονότα που τη σημάδεψαν

Επεισοδειακή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Στιγμές και γεγονότα που τη σημάδεψαν

Επεισόδια και εντάσεις σε πολλές πόλεις της χώρας για το Πολυτεχνείο. Έσπασαν την απαγόρευση συναθροίσεων οι διαδηλωτές που βρέθηκαν σε αστυνομοκρατούμενους δρόμους.

Χαραγμένη στις μνήμες των πολιτών για πολλά χρόνια θα παραμείνει η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείο, υπό το πρίσμα δύο πρωτοφανών συνθηκών: της πανδημίας του κοροναϊού και της τετραήμερης απαγόρευσης συναθροίσεων από την κυβέρνηση.

Ειδικά λόγω της απαγόρευσης, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις προηγούμενες μέρες, με σκληρή πολιτική κόντρα να έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και με πολλές οργανώσεις και συλλογικότητες να έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις και πορείες.

Η κυβέρνηση απάντησε στο όποιο παραστράτημα στις απαγορεύσεις κάνοντας μια επίδειξη πυγμής: στους δρόμους βρέθηκαν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα και αύρες. Η επιβλητική – αν μη τι άλλο – παρουσία τους στο κέντρο της Αθήνας, σαν στρατιωτικός σχηματισμός, έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιος κάνει κουμάντο.

Το πρωί η αιφνιδιαστική συγκέντρωση του ΚΚΕ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με ειρηνική διάθεση από την αστυνομία, στη συνέχεια όμως ξεχάστηκαν και τα προσχήματα και τα τρία στάδια διαπραγματεύσεων που είχε προαναγγείλει η ΕΛ.ΑΣ. και επικράτησε το δίκαιο του δυνατού.

Η δεύτερη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και στην αστυνομική βία. Από το μένος των αστυνομικών δυνάμεων δεν γλίτωσαν ούτε βουλευτές του ΚΚΕ, ούτε μέλη του κόμματος και του ΠΑΜΕ. Ακόμα και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπέστη λίγα… σπρωξίματα.

Και μπορεί ο κ. Κουτσούμπας να τη… γλίτωσε – αν και η ρήξη που προκλήθηκε μεταξύ ΚΚΕ και κυβέρνησης αναμένεται να απασχολεί την επικαιρότητα στο μέλλον – , δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους πολίτες στον Σταθμό Λαρίσης, στα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, καθώς και τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο. Είτε συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις είτε βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, πολλοί συμπολίτες μας θα αναγκαστούν να πληρώσουν με 300 ευρώ από την τσέπη τους το γεγονός ότι βρέθηκαν μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Συνολικά, στην Αθήνα μόνο έγιναν περίπου 100 προσαγωγές, με 70 από τους προσαχθέντες να μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ. Εκεί, ακολούθησαν ίσως τα πιο ανησυχητικά γεγονότα της ημέρας: κατά παράβαση κάθε δικαιώματος, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν στοιβαγμένοι σε κλούβες και κρατήθηκαν υπό συνθήκες συνωστισμού σε μικρά δωμάτια χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία και χωρίς να έχουν πρόσβαση στον δικηγόρο τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες και οι διαδηλωτές τήρησαν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, σε αντίθεση με πολλούς αστυνομικούς που εθεάθησαν χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Πράγματι έχουν δίκιο όσοι αναρωτιούνται αν χρειάζονταν να γίνουν όλα αυτά τα επεισόδια, ενώ ήδη η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τον ιό – με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ρεκόρ θανάτων και εκθετική αύξηση των διασωληνωμένων. Από την άλλη, η σημερινή μέρα φανέρωσε τις σημαντικές ρωγμές που πραγματοποιούν στη δημοκρατία οι κάθε είδους απαγορεύσεις με πρόσχημα την ασφάλεια από τον κοροναϊό.

Πρωτοφανές όργιο κρατικής καταστολής στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πανεπιστημίου

Αν η σημερινή μέρα πρέπει να χαρακτηριστεί από ένα γεγονός, είναι από τη βίαιη και αναίτια καταστολή της συγκέντρωσης του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην οδό Πανεπιστημίου. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Προπύλαια ήδη αποτελούν αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης του ΚΚΕ με την κυβέρνηση, η οποία είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες.

Το μεσημέρι, περίπου 200 άτομα από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ βρέθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία, τηρώντας πάντα όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας.

Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν αιφνιδιαστικά να καταπνίξει τη συγκέντρωση με χημικά, ενώ έγιναν ρίψεις κρότου λάμψης και νερού από τις αύρες.

Οι αστυνομικοί προπηλάκισαν απλούς πολίτες αλλά και πολιτικούς, όπως τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Σοκ προκαλούν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα με αστυνομικούς να πιάνουν από τον λαιμό ή από το κεφάλι διαδηλωτές, οι οποίοι με δυσκολία μπορούν να αναπνεύσουν λόγω της «βροχής» από δακρυγόνα.

Εντύπωση προκαλεί το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας στους συγκεντρωμένους έφτασε μέχρι και το Μεταξουργείο.

Μια οικογένεια στο έλεος της αστυνομίας

Η απογευματινή πορεία του ΝΑΡ στα Σεπόλια αμαυρώθηκε από τον τρόμο που βίωσε μια οικογένεια, όχι στα χέρια κάποιου εγκληματία, αλλά της αστυνομίας.

Μετά τη διάλυση της πορείας στα Σεπόλια, ομάδα δικυκλιστών της ΕΛ.ΑΣ. κυνήγησε νεαρό διαδηλωτή, μέλος του ΝΑΡ,  μέχρι το σπίτι του για να τον συλλάβει και εισέβαλε εντός της πολυκατοικίας. Εκεί χτύπησαν και συνέλαβαν τον νεαρό, ενώ χτύπησαν και τη μητέρα του.

Η ένταση συνεχίστηκε στο ΑΤ Κολωνού, όπου αστυνομικοί χτύπησαν και την αδερφή του νεαρού, ενώ ο πατέρας του φέρεται να έπαθε καρδιακό επεισόδιο και να κατέρρευσε.

Ο 55χρονος πατέρας που υπέστη έμφραγμα, καθώς και η σύζυγός του που ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς, μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας «φυλασσόταν» από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι δεν επέτρεπαν ούτε σε συγγενείς του ούτε στους γιατρούς να μπουν στο δωμάτιο του για να τον εξετάσουν, δημιουργώντας έτσι σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του!

Τελικά, μετά και τον σάλο που δημιουργήθηκε, αποσύρθηκαν οι αστυνομικοί που τον φρουρούσαν κατόπιν – σύμφωνα με πληροφορίες – εισαγγελικής εντολής.

Η Μάγδα Φύσσα με την αιματοβαμμένη σημαία στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος

Από τις λίγες θετικές και εμβληματικές στιγμές της Τρίτης, ήταν η παρουσία μελών της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στο Κερατσίνι, εκεί που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από την εγκληματική – φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, η οποία φωτογραφήθηκε στο σημείο φιλώντας την ιστορική σημαία.

Το πρόστιμο στη γυναίκα με το γαρύφαλλο

Από τα στιγμιότυπα που προκάλεσαν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ήταν η βεβαίωση προστίμου σε μία υπάλληλο του ΟΑΕΔ, η οποία μετά τη δουλειά της πήγε να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο.

Η γυναίκα φορούσε κανονικά τη μάσκα της, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας, είχε στείλει SMS στο 13033, αλλά και πάλι τιμωρήθηκε με πρόστιμο των 300 ευρώ.

Μια μικρή, καθημερινή «επανάσταση» η οποία ήρθε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή απαγόρευση συναθροίσεων και τον υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων αστυνομικών.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Πολύ πριν αρχίσουν τα επεισόδια, το ΚΚΕ αιφνιδίασε την αστυνομία, πραγματοποιώντας παρέμβαση μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Κρατώντας πλακάτ και αποστάσεις ασφαλείας, μέλη του ΚΚΕ «έσπασαν» την απαγόρευση συναθροίσεων.

Στην συγκέντρωση, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε και συνομιλία με τους αστυνομικούς.

Μετά από λίγη ώρα, η συμβολική αυτή διαμαρτυρία διαλύθηκε ειρηνικά.

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση με μάσκες και αποστάσεις πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, «σπάζοντας» και στη συμπρωτεύουσα, την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Ωστόσο, αργότερα το μεσημέρι, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές μελών κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που διαδήλωναν για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Τσιμισκή, στο ύψος της Καρόλου Ντηλ.

Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στη συμπρωτεύουσα σημειώθηκαν έξι συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Κυνηγητό αστυνομίας – διαδηλωτών στην Πάτρα

Σε περισσότερες από 10 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Πάτρα, όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να στήσει οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου, στο ύψος της πλατείας Κωνσταντίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η ομάδα των νεαρών τοποθέτησε κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα της οδού Κορίνθου και στην συνέχεια έβαλαν φωτιά. Αμέσως μετά στο σημείο βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ η ομάδα των νεαρών κατευθύνθηκε προς την οδό Αγίας Σοφίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν τους νεαρούς και στην συνέχεια προχώρησαν σε προσαγωγές.

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα κοντά στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστήμιου Πατρών, στην οδό Κορίνθου.

Έξω από το κτίριο βρίσκονται συγκεντρωμένοι, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει πορεία για την σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Επεισόδια στα Ιωάννινα

Με δεκάδες προσαγωγές έληξαν τα επεισόδια που σημάδεψαν την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Γιάννινα. Στο Μνημείο του Πολυτεχνείου, είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις τιμής και μνήμης, συνδικάτα και φοιτητές.

Η περιοχή ήταν από νωρίς αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους της πόλης που οδηγούν στο Μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στις 5 το απόγευμα, με μία αιφνιδιαστική κίνηση μέλη του συνδικάτου των οικοδόμων βγήκαν από το δασάκι Βελισσαρίου και συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

Την ίδια ώρα, φοιτητές από τις εστίες που βρίσκονται στην περιοχή, ξεκίνησαν πορεία προς το Μνημείο, όμως ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρία των ΜΑΤ. Ακλούθησε συμπλοκή, δύο φοιτητές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο κεφάλι με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ενώ περίπου 25 προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάποιες από τις προσαγωγές αναμένεται να γίνουν συλλήψεις.

Άγρια καταστολή σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Με συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά εκπρόσωποι φορέων τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στο Ρέθυμνο προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα νεαρών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο ύψος του κόμβου Θεοτοκοπούλου.

Στο σημείο είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης καλώντας τους να διαλυθούν.

Όταν οι νεαροί προσπάθησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό οι άνδρες της ΕΛΑΣ έκαναν χρήση χημικών , ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές νεαρών στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, από οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης, αλλά και από απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έγιναν περίπου 130 προσαγωγές στην Πλατεία Ελευθερίας και τους γύρω δρόμους.

Όργιο αστυνομικής καταστολής και στο Ηράκλειο καταγγέλλει η Ανυπότακτη Κρήτη.

«Καταγγέλλουμε δημόσια την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου για μαζικές προσαγωγές δεκάδων Ηρακλειωτών με σκοπό την τρομοκράτηση τους και την αποτροπή της συγκέντρωσης που είχε καλεστεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι προσαγωγές έγιναν μακριά από τον χώρο της συγκέντρωσης και με εμφανώς ψευδείς λόγους όπως η έλλειψη ταυτότητας ή αποδεικτικού μετακίνησης. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της αστυνομίας Ηρακλείου δεν θα περάσει! Καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες της πόλης σε επαγρύπνηση! Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες! ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024