Οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν στη Βουλή οι επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Μάλιστα η αντίδραση του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης έβγαλε εκτός ελέγχου τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ

Την οργή σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε το όργιο καταστολής στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Τα κόμματα κατήγγειλαν σε οξείς τόνους τα χημικά, τις απρόκλητες επιθέσεις σε απλούς πολίτες και βουλευτές, τις ρίψεις νερού, τις αθρόες προσαγωγές, που έγιναν στο όνομα της προστασίας της δημόσιας Ασφάλειας.

Ηταν δε τέτοια η επίθεση κατά της κυβέρνησης ώστε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος επικαλέστηκε… άγνοια των επεισοδίων για να δραπετεύσει από την δυσμενή θέση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ολομέλεια, ανέβηκαν οι τόνοι όταν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα η αντίδραση του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης έβγαλε εκτός ελέγχου τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο που σε υψηλούς τόνους είπε την επική ατάκα «η πολιτική μ@λ@κί@ έχει τα όριά της». Απρόκλητη καταστολή και βία εναντίον ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 – ΠΑΜΕ: Δεν θα μείνει αναπάντητη η επίθεση

Αρχικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις, παρεμπόδισαν τον γενικός γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, τους βουλευτές και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συμμετείχε στις εκδηλώσεις στα Προπύλαια για το Πολυτεχνείο και έγιναν συλλήψεις.

Ζητάμε είπε ο βουλευτής «εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους διαδηλωτές μιας ειρηνικής διαδήλωσης» και προσέθεσε, μεταξύ άλλων: «Είναι ντροπή να γυρίζετε τη χώρα σε μαύρες εποχές. Το ΚΚΕ θυμίζει τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου «ετούτος ο λαός δεν γονατίζει παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του» … το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται για την απαλλαγή και τη λύτρωση του λαού από την καπιταλιστική σκλαβιά, τη δικτατορία του κεφαλαίου … Η κυβέρνηση αντί να δρα αλ καρτ και να στέλνει τα ΜΑΤ στους δρόμους τρομοκρατώντας τον λαό, να στείλει γιατρούς στα νοσοκομεία καθηγητές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ελεγκτές στους χώρους δουλειάς» Πολυτεχνείο : Με βροχή χημικών και βία απάντησε η Αστυνομία στις συγκεντρώσεις με μάσκες και αποστάσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης με παρέμβασή του ζήτησε από την κυβέρνηση και την αστυνομία να σταματήσουν την όξυνση της έντασης και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι προσαχθέντες, σημειώνοντας ότι από το πρωί όλες οι εκδηλώσεις, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του ΕΑΤ ΕΣΑ και του ΚΚΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία, ήταν ειρηνικές και τηρώντας πλήρως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρωτόγνωρες εικόνες: Διμοιρίες ΜΑΤ και Αύρες παρελαύνουν σαν στρατός στο κέντρο της Αθήνας

«Υγειονομική βόμβα δεν είναι οι διαδηλωτές αλλά οι 6.000 αστυνομικοί που έχουν μεταφερθεί από όλη την χώρα από όλη τη χώρα για τα μέτρα αστυνόμευσης. Σταματήστε να ρίχνετε λάδι στην φωτιά…», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την «απαράδεκτη επέμβαση της αστυνομίας, τη χρήση κρότου λάμψης και τον προπηλακισμό βουλευτών του κόμματος στην συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια, όπου τηρούνταν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Απαιτούμε είπε «εδώ και τώρα την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ στα Προπύλαια χωρίς εντάσεις, τραμπουκισμούς, βία και αστυνομοκρατία».

Επίσης, ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι «είναι υποκρισία της κυβέρνησης να μιλάει για προστασία της δημόσιας υγείας και αποτροπής του συνωστισμού στις εκδηλώσεις όταν υπάρχει η επίσημη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, για συνωστισμό μέσα από την επιστράτευση που έχει κάνει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, και μάλιστα όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες οι αστυνομικοί είναι πλάι- πλάι και συνωστισμένοι στους δρόμους της Αθήνας και σε διάφορες περιοχές».

«Η πολιτική μ@λ@κί@ έχει τα όριά της»

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης στην Ολομέλεια της Βουλής με τον βουλευτή του Περισσού Νίκο Καραθανασόπουλο να βγαίνει εκτός ελέγχου και να φωνάζει πως «η πολιτική μ@λ@κί@ έχει τα όριά της».

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας σχολιάζοντας τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας είπε «Έξι χιλιάδες αστυνομικοί για τα μέτρα του Χρυσοχοΐδη αλλά τελικά το πάρτι το κάνανε. Θα παραιτηθεί κάποιος; Θα απολογηθεί η κυβέρνηση. Κυβέρνηση και κόμματα είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Η κυβέρνηση παραβίασε τη λογική μας και τα κόμματα της αριστεράς παραβίασαν την νομιμότητα».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε «η πολιτική μαλ@κια και ανοησία έχει τα όριά της».

Το προεδρείο της Βουλής ζήτησε από τον βουλευτή του ΚΚΕ να συναισθανθεί τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και να ανακαλέσει ωστόσο ο ίδιος επέμεινε: «δεν ανακαλώ τίποτα. Η πολιτική μ@λ@κίΑ και ανοησία έχει τα όριά της. Η Ελληνική Λύση μετατράπηκε σε δεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης στις προπηλακίσεις, τη βία και τον αυταρχισμό. Ζήλεψε τη δόξα της Χρυσής Αυγής».

Αμηχανία στη ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος υπογράμμισε ότι «είναι γνωστό πως η κάθε καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας αυτή ελέγχεται από την παρούσα η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή, δεν υιοθετεί ούτε την υπέρμετρη βία ούτε την κατάχρηση της εξουσίας» και κατέστησε σαφές ότι «αυτά τα έκτακτα μέτρα ελήφθησαν μόνο για υγειονομικούς λόγους» Καταγγελία : Δεν αφήνουν τους προσαχθέντες να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους

Ο κ. Χ. Μποουκώρος σημείωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζει για τα επεισόδια στα οποία αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ «καθώς συμβαίνουν μάλλον αυτή την στιγμή», υπογραμμίζοντας πως όμως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Εγώ, είπε, «αντιλαμβάνομαι την πρόθεση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να εκμεταλλευτούν τη σημερινή επέτειο, αλλά δεν δέχομαι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας κουνάει το δάκτυλο, όταν αυτό απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τέως Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα για δύο ολόκληρες ημέρες» ενώ αναφέρθηκε και στην συνταγματικότητα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων που εκδόθηκε λέγοντας ότι «μέχρι χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για αντισυνταγματική απαγόρευση επειδή η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών, ένα συνδικαλιστικό όργανο χωρίς μάλιστα να συνεδριάσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση.

Από χθες όμως, που το αρμόδιο δικαστικό όργανο, το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι συνταγματική αυτή η απόφαση της κυβέρνησης δεν ακούμε τίποτα περί συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας»

Στο σεβασμό των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των έκτακτων συνθηκών αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr