Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Για πρώτη φορά ο αιγυπτιακός στόλος στα Δαρδανέλια (εικόνες)

Τουρκία : Για πρώτη φορά ο αιγυπτιακός στόλος στα Δαρδανέλια (εικόνες)

Αιγυπτιακά πολεμικά σκάφη πέρασαν για πρώτη φορά τα Στενά των Δαρδανελίων, κατευθυνόμενα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με αναφορές, φωτογραφίες και βίντεο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Αιγυπτιακά πολεμικά σκάφη πέρασαν για πρώτη φορά τα Στενά των Δαρδανελίων, κατευθυνόμενα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με αναφορές φωτογραφίες και βίντεο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Τρία πολεμικά σκάφη

Η κορβέτα El Fateh κλάσης Gowind με αριθμό 971, η φρεγάτα Αλεξάνδρεια κλάσης O.H.Perry με αριθμό 911, και η ΤΠΚ ή ελαφρά κορβέτα Μ. Fahmy κλάσης Ambassador MK III και αριθμό 686 εισήλθαν στα Δαρδανέλια από το Αιγαίο και κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις με το ρωσικό ναυτικό, μετέδωσαν χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Η αιγυπτιακή κορβέτα El Fateh κλάσης Gowind στα Δαρδανέλια (sozcu.com.tr)

Τον προηγούμενο μήνα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων με την Αίγυπτο στη Μαύρη Θάλασσα.

Μήνυμα στην Τουρκία

Είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι και Αιγύπτιοι πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που ερμηνεύεται από αναλυτές ως σαφές μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία.

Δεν είχε προσδιορισθεί ο χρόνος διεξαγωγής των ασκήσεων και είχε απλώς αναφερθεί ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2020, στο πλαίσιο της «Γέφυρας Φιλίας – 2020».

Παρατηρητές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Al Monitor πιστεύουν ότι η κοινή ναυτική άσκηση αποτελεί «ποιοτικό άλμα στην επίδειξη δύναμης μεταξύ Καΐρου και Αγκυρας», ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ναυτικές ασκήσεις στοχεύουν στην «ενίσχυση και ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του Ρωσικού Ναυτικού προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα».


Η ΤΠΚ Μ. Fahmy του αιγυπτιακού στόλου στα Στενά των Δαρδανελίων

«Διεθνής επίδειξη ισχύος»

Ο ταγματάρχης Τζαμάλ Μαζλούμ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της αιγυπτιακής Στρατιωτικής Ακαδημίας Nάσερ, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αποτελούν συμπληρωματικό βήμα για την περσινή άσκηση «Γέφυρα Φιλίας – 2019» που πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο θάλασσα.

«Πρόκειται για διεθνή επίδειξη ισχύος του αιγυπτιακού στρατού και του ναυτικού μετά από πολλές αναβαθμίσεις και νεοαποκτηθέντα όπλα» ανέφερε ο Μαζλούμ.

Σε πολύ κρίσιμη στιγμή

Ο Τάρεκ Φάχμι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, είχε δηλώσει στο Al-Monitor ότι η αιγυπτορωσική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα στέλνει έμμεσο μήνυμα στην Αγκυρα, καθώς έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και στοχεύει στην αντιμετώπιση των τουρκικών ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών, όπως αναδείχθηκαν με την τουρκολιβυκή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2019.


Και η αιγυπτιακή φρεγάτα Αλεξάνδρεια στα Δαρδανέλια (sozcu.com.tr)

Η συμφωνία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Η Τουρκία είχε επίσης προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον σύμμαχό της Φαγέζ αλ Σάρατζ επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024