Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό : Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις κάλεσε η Γερμανία τον Ερντογάν

Κυπριακό : Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις κάλεσε η Γερμανία τον Ερντογάν

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας την Τουρκία ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας την Τουρκία ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μίχαελ Μπούργκερ, ενώ τάχθηκε υπέρ της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε την προσήλωση του Βερολίνου στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Επί της αρχής για την Κύπρο και το μέλλον της, το μέτρο μας είναι τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτά μένουμε προσηλωμένοι. Και στην ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική λύση με δύο ζώνες. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει περαιτέρω στα Ηνωμένα Έθνη αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την παρουσία χθες του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Προσπαθούμε για αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο

«Στο πλαίσιο του ρόλου μας ως Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προσπαθούμε για την περεταίρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι μια λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαίτερα η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις.

Αποδοκίμασε ο Βέμπερ τον Ερντογάν

Την έντονη αποδοκιμασία του για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Βαρώσια εκφράζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Βέμπερ : Να υπάρξουν συνέπειες για την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Όπως σημειώνει, ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για επίλυση των συγκρούσεων, προσθέτοντας μάλιστα ότι προσπαθεί να «κόψει στη μέση ένα κράτος – μέλος της ΕΕ».

«Με την επίσκεψή Ερντογάν στα Βαρώσια, η Τουρκία έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για επίλυση των συγκρούσεων. Ακόμα χειρότερα: Ο Ερντογάν προσπαθεί να κόψει στη μέση ένα κράτος – μέλος της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα πρέπει να έχει συνέπειες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης, στρέφονται τα βλέμματα μετά το σόου του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Πέτσας : Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ το σόου Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Όσα έκανε ο τούρκος πρόεδρος στην Κύπρο έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας που καλλιεργούν το έδαφος για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να διαμηνύει πως οι δύο πλευρές θα θέσουν το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη.

Χωρίς να διευκρινίζει αν θα τεθεί ζήτημα κυρώσεων, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως «το μεσοδιάστημα η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να τις επιβληθούν κυρώσεις».

Συρίγος : Ο Ερντογάν πάει για εκλογές – Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον πλήρη εποικισμό των Βαρωσίων

Το χθεσινό σόου του τούρκου προέδρου θύμιζε προεκλογική φιέστα, αφού τόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων Ερντογάν όσο και το ύφος υποδήλωνε την παρουσία ενός ηγέτη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα, υποστηρίζουν πως είναι πιθανό το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν να επιδιώξει να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε εκλογές υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων.

Συρίγος: Ενα βήμα πριν τον εποικισμό

Ως «ένα βήμα πριν τον πλήρη εποικισμό των Βαρωσίων», χαρακτήρισε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος, όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, με τις νέες προκλήσεις του Ερντογάν και τη φιέστα που διοργάνωσε εκεί παρουσία χιλιάδων τουρκοκυπρίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, τα Βαρώσια, προ της τουρκικής εισβολής του 1974, ήταν η πλέον τουριστική περιοχή της Κύπρου και στόχος του Ερντογάν είναι να φέρει δικές του εταιρείες να ξανανθίσουν αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας η περιοχή των Βαρωσίων πρέπει να αποδοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία και στους ιδιοκτήτες τους.

Αδιαφορεί για τα ψηφίσματα

Ο Ερντογάν αδιαφορεί για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν είναι η πρώτη φορά που τα παραβιάζει. Αυτό που ενδιαφέρει τον ΟΗΕ είναι να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για το Κυπριακό και δεν μπαίνει σε τέτοιες λεπτομέρειες προς το παρόν, σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024