Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη : Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για καταπτώσεις δανείων με εγγύηση Δημοσίου
Πρόκειται για μια νέα πληροφοριακή εφαρμογή που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης καταπτώσεων για δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή, ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη».
Πρόκειται για μια νέα πληροφοριακή εφαρμογή που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης καταπτώσεων για δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και παράλληλα να καταργηθεί η φυσική διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων που εντάσσονται στους αντίστοιχους φακέλους.
Μέχρι πρότινος, τα αιτήματα των καταπτώσεων δανείων που έστελναν οι Τράπεζες στο ΓΛΚ, συνοδεύονταν από ογκωδέστατους φακέλους των δανείων με όλα τα δικαιολογητικά και τα συνοδευτικά έγγραφα. Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτής αποτελούσε ανάγκη εδώ και χρόνια.
Με το νέο πληροφοριακό σύστημα δημιουργείται ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη» όπου οι Τράπεζες μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των δανείων. Επιπροσθέτως, όλα τα αιτήματα καταπτώσεων αποστέλλονται από τις τράπεζες επίσης ηλεκτρονικά και είναι άμεσα προσβάσιμα από τον χειριστή της κάθε υπόθεσης.
Με την λειτουργία της νέας εφαρμογής επιτυγχάνεται μια σειρά από οφέλη:
- Καταργείται ο μεγάλος όγκος εγγράφων που διακινούνται σε μορφή χαρτιού και ελαχιστοποιείται η ανάγκη για αποθήκευση τους.
- Μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των καταπτώσεων των δανείων.
- Αυτοματοποιείται και αναδιοργανώνεται ο τρόπος εργασίας των υπαλλήλων του ΓΛΚ και των τραπεζών και διευκολύνεται η διαδικασία χειρισμού των καταπτώσεων. Ο υπάλληλος του ΓΛΚ που χειρίζεται τις υποθέσεις των καταπτώσεων δεν θα χρειάζεται να προσφύγει στο φυσικό φάκελο του δανείου καθώς όλη η απαιτούμενη πληροφορία υπάρχει στον νέο ηλεκτρονικό φάκελο δανειολήπτη.
- Παρέχεται διαβαθμισμένη πρόσβαση στις Τράπεζες ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχων των στοιχείων του Δανείου που έχουν αποστείλει.
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
- Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Μιλέι να επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442