Η AstraZeneca δοκίμασε με το φάρμακο Calquence προκειμένου να αποτρέψει την πνευμονική ανεπάρκεια σε ασθενείς με κοροναϊό, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν… απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα η εταιρία επιχείρησε χρησιμοποιώντας το φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με Covid-19 και να αποτρέψει την πνευμονική τους ανεπάρκεια. Ωστόσο αυτό αποδείχτηκε σκέτη αποτυχία.

Η εταιρεία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απογοητευτικό», ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την εξέλιξη των άλλων προσπαθειών της για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως δηλαδή ένα πιθανό εμβόλιο που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μια πειραματική θεραπεία με βάση τα αντισώματα COVID-19.

Τι γνωρίζουμε για το φάρμακο για τον καρκίνο

Όσον αφορά το φάρμακο Calquence, αυτό ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των κινασών τυροσίνης Bruton (BTK), οι οποίες μπορούν και καταστέλλουν τις αυτοάνοσες ασθένειες – καταστάσεις, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τον ίδιο τον οργανισμό.

Οι ασθενείς με COVID-19 και σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, θεωρείται ότι πάσχουν από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστό ως κυτοκίνη.

Η AstraZeneca είχε ως στόχο να ελέγξει εάν το Calquence, το οποίο καταστέλλει ορισμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να ελέγξει αυτή την ανοσοαπόκριση.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα από τις δοκιμές δεν θα επηρεάσουν εγκεκριμένες ενδείξεις ή εκκρεμείς εγκρίσεις για το Calquence σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος.

Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών στον αγώνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο